Ik denk dat Trump even dacht dat hij nog in zijn real life soap zat toen hij de FBI baas ontsloeg die een onderzoek naar hem deed. Nu kan ik me dit goed voorstellen aangezien het voor ons als kijker ook verwarrend is om te doorgronden wat nu echt is en wat gespeeld. Meestal lijkt alles gespeeld. Echt veel vertrouwen in een echt democratisch proces geeft het natuurlijk niet. Het geeft een beetje een bananenrepubliek gevoel. De markt reageerde dan ook negatief. Hoewel ik ook weer afvraag hoe lang het geheugen van de markt gaat rijken.
Sprekend over een geheugen
Olie is wel een mooi voorbeeld. In een maand tijd gingen we van ruwweg 55 naar 45 dollar terwijl oliegerelateerde aandelen niet of nauwelijks omlaag bewogen. Daarna gingen we weer van de 45 naar de 47 dollar en de olie aandelen stegen ineens…. Met als reden dat de olieprijs opliep.
Een Monica?
RDSA heb ik dan ook verkocht. Het aandeel staat hoger dan het niveau waar we de vorige keer op stonden, met een veel hogere olieprijs. Nu zijn er mensen die Koninklijke Olie in portefeuille hebben vanwege het dividendrendement, maar eigenlijk is dat gewoon een sigaar uit eigen doos.
Aegon en Draghi
Draghi was op bezoek in Nederland en werd met cadeaus herinnerd aan de Tulpenmanie. Wie zegt er dan dat we geen humor hebben? Hoewel Draghi in zijn antwoorden beweerde dat verzekeraars geen last hebben van de extreem lage rente in Europa, kwam Aegon toch met een lager Solvency II getal naar buiten, wat leidde tot een daling in het aandeel. Technisch gezien lijkt het erop dat we door een belangrijk niveau gezakt zijn en een grotere daling zouden kunnen gaan zien.
Sprekend over grotere dalingen
De staalbedrijven in de VS en Europa hebben het niet gemakkelijk. In de VS bijvoorbeeld hebben we woeste daling in het aandeel Alcoa gezien na bekendmaking van de cijfers. Ook de Twindicator signaleert een verkoopsignaal.
Handelsoorlogen?
Mittal in Europa heeft een nog veel negatiever patroon. Dit kan alles te maken hebben met de mogelijk voorgenomen plannen van de VS om importheffingen in te voeren. Deze importheffingen zouden mogelijk een handelsoorlog tussen Europa en de VS kunnen uitlokken.
Zwaargewichten
Doordat zwaargewicht Mittal omlaag ging kwam de AEX per saldo nauwelijks van zijn plaats. Wel hadden we in de candles een Engulfing bear, een patroon dat normaal gesproken een dalende koers voorspelt.
Dow Jones geen Trump effect meer?
De Dow Jones laat nog geen echte gevolgen zien van een eventuele handelsoorlog, en ook het Trump spektakel heeft, als je het goed bekijkt, tot nu toe nog geen echt groot effect gehad. Het Twindicator draaipunt ligt op 20.758,11 punten. Een slot onder dit niveau geeft een verkoopsignaal.
Hangen of wurgen?
De Russell2000, de mid en small cap index, hikt weer tegen de Twindicator lijn aan. Dit kan óf een heel sterke stijging betekenen óf, als we door het niveau van de 1.380,46 punten zakken, een enorme daling. Je kunt hier natuurlijk op inspelen door een straddle te kopen, maar ik wacht liever tot de richting bevestigd wordt.
Nog even een paar dure jongens
Tesla is een aandeel dat ik al langer te enthousiast gewaardeerd vind. Goldman verlaagde vrijdag het koersdoel van autofabrikant Tesla en dit remde de stijging op vrijdag. Officieel is het nog geen short maar ik heb reeds een kleine positie omlaag.
Een andere short kandidaat, Pandora, ging afgelopen week flink omlaag. Ik ben even glad maar zie eigenlijk alleen redenen voor een verdere daling. Duw wie meer geduld heeft als ik….
De VIX bevindt zich nog steeds onder het niveau van 10. Dat zijn historische niveaus. We hebben zo’n laag niveau overigens ook in 2007 gezien, net voordat er een grote daling in de aandelenmarkt begon. Maar dat kan natuurlijk toeval zijn geweest.
Voor de rest, ook al geloof je niet in een sell in may, kan het toch goed zijn om bescherming te kopen. Je zou zeggen dat dit met het huidige lage niveau van de VIX geen kwaad kan.
Om af te sluiten is het nog even goed om te laten zien dat de grafiek in China er na alle Trump gesprekken weer veel beter uit ziet; je zou zelfs een herstel kunnen zien. Toch schrik ik nog wel steeds op van de Cyberaanvallen op Britse ziekenhuizen en Nederlandse parkeergarages. Je gaat jezelf steeds meer afvragen of we het ‘internet of things’ wel echt willen? Ook moet je je eens afvragen wat er met de economie gebeurt als de robotisering echt aanslaat en iedereen vervangen wordt door een robot. Wie heeft er dan, los van het kapitaal achter de robots, nog geld om dingen te kopen?