Column: Zak eens lekker door

Er werd een beer losgelaten in de Pyreneeën en ook op de beurs leek deze beer even los te zijn. Nu heb ik dit al langer voorspeld en dus mag het wat mij betreft wel even doorzetten. Eerder als er een kleine daling gaande was dan volgde er al snel een enorm herstel. Al maanden zijn er tientallen redenen te benoemen waarom de rente lager zou moeten; handelsoorlogen, geopolitieke spanningen, de EM markets, de Brexit, etc. maar dit werd allemaal genegeerd en nu even niet. Wellicht kent u het carnavalsnummer van de Deurzakkers niet, op Youtube nog gewoon te vinden dus laten we maar even mee zingen.

Nu we dat gehad hebben kijken we even naar de reden van de daling. Namelijk wonderwel was het een stijging van de rente in de VS. Nu hadden we bij Today’s Vermogensbeheer dit al eerder en sneller verwacht, want de belastingverlaging in de VS heeft dramatische effecten voor het toch al grote tekort op de begroting aldaar en zou dus tot hogere rentes moeten leiden. Immers de belastingmaatregelen zorgen dus voor meer vraag naar kapitaal van de overheid omdat deze minder binnen krijgt. Kapitaal werd in het verleden steeds vollop verstrekt door de Chinezen en andere buitenlanders. Dus de vraag die op komt is het dan handig dat je president iedereen verbaal aanvalt en schoffeert? Ik denk van niet, want als de buitenlanders alleen al minder gaan financieren hebben de Amerikanen een probleem.

Rente omhoog

Ondertussen loopt de economie als een dolle en de belastingverlagingen van Trump heeft dit alleen maar extreem versnelt (lees: tot kookpunt gebracht). De economie hikte voor de belastingmaatregelen aan tegen oververhitting en ook de goed lopende economie is een reden tot hogere rentes. Er ontstaat inflatie en lonen lopen eindelijk op. Dat laatste is goed, maar is onvoldoende om alsnog een sterke midden groep te creëren. De kloof tussen arm en rijk is nog steeds extreem groot en een echte bedreiging van de beurs. Maar dat is meer een langere termijn. Korte termijn doet de hogere rente de armen die volop geleend hebben weer pijn in al hun schulden.

De 10-jaars rente steeg boven de drie procent en ging zelfs door naar 3,20 procent. Dit lijkt nog niet veel, maar kijk eens op de grafiek waar we vandaan komen.

8-10-2018 01

Ook de rest van de rente curve ging vrolijk mee omhoog, zo ging ook de 30-jaars Yield in de VS boven de 3,38 procent.

8-10-2018 02Dit had een negatief effect op de Dow Jones, maar in de Twindicator nog geen verkoopsignaal.

8-10-2018 03

Echter de Russell2000 heeft wel een verkoopsignaal gegeven.

8-10-2018 04

En ook de Nasdaq geeft verkoop signaal na recente daling.

8-10-2018 05

Europese beurzen hadden al langer een probleem door de handelsoorlog en zo ging de Duitse Dax na een klein herstel vorige maand nu ook omlaag met de VS en gaf ook een hernieuwd verkoopsignaal.

8-10-2018 06De AEX heeft ook een hernieuwd verkoopsignaal gegeven. Dus oktober 2018 lijkt toch nog een leuke maand te worden voor het Actief Offensief fonds in zijn oude gedaante.

8-10-2018 07 Tesla Twittert verder

De topman heeft weinig geleerd van de boete en van het ontnemen van zijn voorzitterschap. Hij Twittert vrolijk verder met markt verstorende Tweets en hij heeft het niet zo met short sellers en populistisch gezien vind iedereen dat natuurlijk prima. Dat short sellers net als roofdieren zorgen dat ongezonde exemplaren (bedrijven) worden aangepakt en verslonden, willen we niet horen. Net als in het dierenrijk ontsnappen de fitte exemplaren. Beleggers denken maar één kant op en als het omlaag gaat is het ineens de schuld van de short sellers. Ja, de ondergang van de Titanic was ook de schuld van het weer, de bouwers, de kaptein en de ijsberg heeft totaal geen schuld.

In Tesla ben ik na een klein herstel weer short gegaan alleen om de arrogantie van kaptein Musk te tarten. We hebben in de Twindicator nog steeds verkoopsignalen.

8-10-2018 08

Amazon gaat lonen verhogen

Dat lijkt mooier dan het is, want het was een drama. Het is natuurlijk niet normaal dat iemand met een fulltime baan bij Amazon in de VS nog steeds voedingsbonnen nodig heeft om rond te komen. Goede werknemers zijn juist een asset voor het bedrijf.

Kijkende naar de grafiek hebben we eindelijk weer eens een verkoopsignaal en zoals het lang omhoog veel verder ging dan je dacht, zo denk ik dat ook de daling langer kan duren.

8-10-2018 09

Unilever toch niet foetsie uit foetsie

Afgelopen week werd bekend dat Unilever toch maar niet naar Rotterdam zal verhuizen. De Nederlandse regering had zelfs een dividendbelasting besluit speciaal voor hen genomen. Ik adviseer Rutte dan ook de dividendjoker kaart van Lubach te trekken. Unilever zelf is al een tijdje aan het dalen en we hebben verkoopsignalen.

8-10-2018 10

Crisis?

Als de beurs verder gaat corrigeren dan zou de volatility verder oplopen, maar ook zal zilver en goud kunnen herstellen. Technisch heb ik koopsignalen in zilver en goud.

8-10-2018 11

Goud moet in de Twindicator nog iets stijgen (door de 1.208,50) voor we in de Twindicator officiële signalen hebben, maar we schurken er zo dicht tegenaan.

8-10-2018 12

De Vix is omhoog naar vijftien, maar wat mij betreft is twintig een beetje een normaal niveau dus echte paniek is er nog niet.

8-10-2018 13

Conclusie: wie nu nog aandelen wil kopen is volgens mij net zo heldhaftig als de man aflopen weekend uit het publiek de ring van de Wereld kampioen UFC (free fighting) in klom. Dit was direct na het gevecht Conor McGregor vs Nurmagomedov. Hij ging de ring in ging om verhaal te halen nadat de andere vechter met het publiek in gevecht was gegaan. Voor wie het gemist heeft, klik hier.

Het is illustrerend om aan te geven wat een chaos het is en dat je even buiten de ring blijft of bescherming neemt net als wij in onze basis portefeuille.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

Deel dit bericht: