Column: Zalig zijn de onwetenden

21 juni 2020, Cees Smit

Nu verbeeld ik me niks, helemaal al niet na een afschrijving van achteraf onnodige gekochte puts juni (i.v.m. bescherming). Maar ik dacht dat ik er verstand van had. Dit gevoel was gebaseerd op mijn professionaliteit, kennis en kunde. Nu lees ik minimaal drie kranten per dag op ouderwets papier en online ook nog eens de nodige buitenlandse kranten en bladen. Je leest vele zakelijk websites en nog meer Twitter berichten. Mijn werkgever heeft Reuters en Bloomberg en dus ook daar komen allerlei nieuwsberichten op voorbij. Echter hoe meer je leest, hoe minder je de huidige beurs begrijpt en ik kan mijn vrouw dan ook niet uitleggen waarom ze verliest op puts.

De onwetenden weten vaak niet dat ze gewoon gelukkig zijn.

 (Lucky fools don’t know that they are just lucky)

De Robinhood-achtige traders kopen vaak blind een snel gedaald aandeel en maken vervolgens enorme winsten (als de verhalen kloppen). Oké af en toe krijgen we een drama van een van de retail trader te horen die zelfs zelfmoord pleegde na verlies, maar dat zegt veel ook heel veel over het riskmanagement van dit soort retail brokers. Maar over het algemeen zijn dit soort onervaren traders in bepaalde periodes heel succesvol. Nu zit ik alleen meer dan 25 jaar in de retail broker business en (helaas) heb ik nog nooit mee gemaakt dat de kleine jongens (en meiden) langere tijd winstgevend blijven en dus zal dat ook nu niet gebeuren. (“Of is het deze keer het anders?”)

The Big boy game

De grote jongens, experts als Ray Dalio en Waren Buffett zijn net als het IMF en de DNB negatief over de economie en daarmee ook over de beurs, als we tenminste vinden dat dit iets met elkaar te maken heeft. Een bericht wat mij deed denken aan de start van de kredietcrisis en waar toen aan soort gelijke berichten ook niets mee werd gedaan, was het nieuws waar dus niemand aandacht aan gaf en dat was het feit dat meer dan honderd miljoen Amerikanen een lening in de maand mei niet meer betaalde. Je denkt dat is geen nieuws want dit gebeurde overigens ook al in maart en april. Maar het feit dat het blijft en zelfs in aantal blijft groeien is extreem negatief. Het aantal Student loan (studieleningen) met problemen (voor de overheid) ging van 18 miljoen naar 79 miljoen mensen. Ook andere soorten leningen met problemen, zoals de autoleningen die niet betaald worden, laten ook een grote groei zien en dit is geen fake news. Want het is aldus een belangrijke krant namelijk de Wall Street Journal

ook Forbes gaf aandacht aan dit nieuws.

Nogmaals eerder zagen we al berichten over dat meer dan 4,1 miljoen Amerikanen die geen hypotheek betaalden zie: Marketwatch

Maar nu was het bericht op de grote nieuwszender CNBC dat 30 procent (dus bijna een derde) van de Amerikanen in juni een housing payment missed (betaling hypotheek of huur) zie:

Dit zegt iets over hoe het met banken zal gaan, hoe het met vastgoed zal gaan. Etc., etc. Maar hebben we deze berichten op de voorpagina’s van de Nederlandse krant gezien? Wellicht heb ik er overheen gekeken.

Worden we onwetend gehouden?

Je leest wel iedere maand over een deal met China, iedere twee weken dat er weer een medicijn tegen corona gevonden is, of een wetenschapper die niet gelooft in een tweede golf en als je dan denkt: dit heb ik toch al eerder gehoord? Dan maakt het niet uit, want je moet klaarblijkelijk gewoon nog een keer kopen op hetzelfde kulbericht. Zelfs als het bericht over China, of een bericht over het virus al weer tegen gesproken is, dan nog is het een reden om te kopen want de volgende keer zou het wel juist zijn toch? We zitten er waarschijnlijk dichtbij toch?

Harde cijfers

Een enkeling op het net kijkt iets verder en kijkt bijv. naar de S&P 500 vs. Profit Margins. Je ziet dan dat de bedrijfswinsten teruglopen terwijl de beurs gewoon hoger gaat. Zie bijv. Yardeni.com

Yardeni.com SP500 reported profit

Er zijn op deze website nog veel meer mooie grafieken https://www.yardeni.com/pub/sp500margin.pdf maar ook noemde Marketwatch het huidige beursklimaat: La La land, nu heb ik de film in delen gekeken maar ook al ken je de film niet de titel is veelzeggend.

https://www.marketwatch.com/story/the-markets-in-la-la-land-and-one-warren-buffett-buff-warns-of-an-imminent-reckoning-for-oblivious-investors-2020-06-18

 

wat vooral leuk is in het bericht van Marketwacht deze grafiek: die het even visueel maakt:

Sp500 vs Profit Margins (source Bloomberg)

Sprekende over leuke visuele effecten van grafieken.

Doen we meteen even betalingsbedrijf Wirecard, het Duitse tech aandeel heeft nog maar een markt waarde van ruwweg 3 miljard en zit in de Duitse DAX. Collega Adyen had per afgelopen vrijdag een markwaarde van 38,3 miljard. Wirecard mist door vermoedelijke fraude 2 miljard en werd tientallen miljarden minder waard. Ondanks dat het aandeel al langer volatiel was is de daling wel heel onverwachts geweest.

Wirecard kort

Tech is altijd goed?

In de maandgrafiek op logaritmische basis zie je mooi de opgaande trend waar het bedrijf in zat.  Veel Duitsers waren extreem enthousiast over dit bedrijf. Wat dat betreft zijn er in enthousiasme wel parallellen te trekken met Adyen. Nee, ik zeg dus niet dat ook daar ook fraude is, maar wel geef ik de complexiteit van de sector weer. Kijkende naar oude waardering zou ik als oude bank direct de assets van dit bedrijf overnemen en met systemen, personeel, etc. verder gaan. Nogmaals dit omdat Adyen op de beurs meer waard is dan ABN Amro (7,4 miljard) en ING (28,1 Miljard) samen.

Wirecard lange termijn

Sprekende over gegoochel met cijfers

Afgelopen week gingen we weer hoger op de publicatie van de US retail sales cijfer. Oké die cijfers waren goed, maar men kijkt in percentages en je moet in echt geld kijken. Ook moest je naar dezelfde periode vorig jaar kijken om te zien dat de Retail verkoopcijfers eigenlijk 6,1 procent slechter waren dan vorig jaar.  Dit is opnieuw om te snappen dat het helemaal niet zo goed gaat in de VS, maar we kopen wel op de headline van “17,7 procent beter”.

 

Economen zijn net mensen

Niet alleen de Amerikanen spelen met cijfers ook de Duitsers hadden afgelopen week de ZEW index publicatie. Dit is op basis van professionals verwachtingen kijken naar de toekomst van de economie. Nu ineens zijn de economen weer heel positief. Maar kijk maar eens naar de reeks en leg die eens naast de DAX. Geen reden om een 1 op 1 correlatie te verwachten met de aandelenindex. 

ZEW bron Investing.com

https://nl.investing.com/economic-calendar/german-zew-economic-sentiment-144

 

Nog meer irritatie

Nu is het goochelen met cijfers maar een deel van mijn irritatie. Persoonlijk irriteer ik me ook aan hoe commercieel iedereen inspringt op dagelijkse gebeurtenissen. Neem de verschrikkelijke dood van de zwarte arrestant George Floyd. Terecht dat we hier tegen in protest komen, maar dan gaan we wel weer heel ver door satire bij VI aan te grijpen om als Gillette niet meer met een reclame te komen rond dit programma. Volgens mij is Gillette groot aanwezig in China en de mensenrechten aldaar kunnen iets meer een duw gebruiken dan een onbenullig programma. Verder had ik ook irritatie na het sporten, want ik had last van enorme jeuk van  de Eikenprocessierups en dat bracht met tot de gedachte dat een beurscorrectie ook te vergelijken is met de eikenprocessierupsprobleem. Immers je wordt lang in de media gewaarschuwd en toch onverwacht heb je er zomaar last van.  

 

Nog even door op de correctie

Eerder (zie column op 18 mei 2020, https://todaysgroep.nl/nieuws/column-we-gaan-zuidwaarts/) noemde ik al tien reden voor een aderlating van de koersen genoemd en in een andere vorm toch nog even tien vernieuwde (update) punten:

 1. Trump mogelijk niet herkozen en daarmee verandering van belastingplannen.
 2. Er komen geen rente en geen dividenden in de economie, ook worden er geen eigen aandelen ingekocht en dit zou effect moeten hebben op de waarderingen van aandelen.
 3. Digitax kan winst IT reuzen onderdruk zetten (dus de Nasdaq) en een handelsoorlog ontketenen.
 4. Handelsoorlog VS en China (protectionisme)
 5. De centrale banken hebben veel van hun munitie reeds gebruikt (schuldenberg overheid)
 6. Autoleningen (schuldenberg consument) en andere leningen problemen (delinquencies)
 7. Hypotheek defaults (schuldenberg) door enorme werkloosheid
 8. Slechte bedrijfscijfers in tweede kwartaal en derde kwartaal
 9. Harde Brexit
 10. Een verdere probleem met corona (bijv. nieuwe lockdown, tweede golf, of een ernstigere variant)

Nog even de grafiek van de AEX, we hebben tegen de verwachting in nog geen echt verkoopsignaal gekregen in de Twindicator. Doordat het bij 1 dag bleef helaas geen trenddraai.

EOE

De Duitse DAX ook nog geen signaal afgelopen week.

Duitse DAX

SP500 ook nog geen signaal, maar opnieuw dicht bij een signaal.

sp500

De Nasdaq dook ook even onder de Twindicator lijn en ging direct er weer boven. Dus ook hier helaas geen draai. Maar we gaan het kijkende naar de fundamentele problemen ongetwijfeld zien.

Nasdaq

Vreemd?

Van alle trend draaien die weer niet gedraaid waren is goud nog wel de uitzondering. In goud hebben we nog steeds een verkoop.

Gold

Wellicht is het volgende week iets spannender.

Nog even bij BNR.nl op vrijdag bij Rob Jansen Beurswatch ‘tipte’ ik een put spread op de AEX (index toen op 570)

 • We kopen de AEX put september uitoefenprijs 520 op EUR 15,10
 • En we verkopen de AEX put september uitoefenprijs 450 op EUR 6.00

——————————————————————————————-

 • Totale investering en dus ook maximaal verlies EUR 9,10 en dus EUR 910
 • Maximale winst bij een index op of lager dan 520 is 70,00 en dus EUR 7.000

Ook ‘tipte’ ik de VanEck Vectors Low Carbon Energy ETF met leuke naam SMOG om zo in te spelen op de trend van o.a. waterstof.

 

-De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: