Column: Zelfs geen ongeluk op vrijdag de 13de

Vrijdag de dertiende

Zelfs geen ongeluk op vrijdag de 13de

Deze column is volledig op persoonlijke titel en is mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (DMA Europe BV). Deze publicatie is dan ook louter alleen de professionele persoonlijke mening van Cees Smit (ook wel Frank van Dongen) en wordt als gedachte (visie) door hem gedeeld aan ervaren beurshandelaren (ervaren beleggers). Deze mening wordt ook als basis voor strategie toegepast in de Today’s Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille). De column wordt geproduceerd in het weekend (14 en 15 december) en publicatiedatum: maandag 16 december 2024.

In het verleden was iedereen bang voor vrijdag de 13de, je mocht niet onder ladders doorlopen en moest oppassen met transacties, nu leven we in de maakbare samenleving en krijgt niemand meer ongeluk. Dus heeft niemand het meer op een negatieve manier over vrijdag de dertiende. Of gerommel in Korea.

De baas (Mark Rutte) van de NAVO waarschuwt gezellig voor Kerst voor een derde wereld oorlog en dat we cash en spullen in huis moeten hebben, maar wij hebben Thuisbezorgd (Just Eat TakeAway) en dus hoeven wij nergens bang voor te zijn. Toch? De uitspraken van een NAVO Baas zouden toch enige angst moeten inboezemen, maar nee zelfs spreekwoordelijk geen kruiwagen stopt.

Ook staan we niet vreemd op te kijken als Meta (Facebook) na de verkiezing ineens 100 miljoen dollar doneert aan Trump? Musk doneerde eerder al 250 miljoen en kreeg er miljarden koersstijging in Tesla en de Doge coin voor terug.

Nu dacht ik altijd dat de Federale wetgeving (federal law 52 U.S.C. ss30119) verbiedt federaal “contractors” van het doen van contributies aan een federale kandidaat, politieke partij, of comité gedurende de looptijd van het contract. Maar wellicht is het zo dat sommige varkens iets meer zijn, dan de andere varkens. Of wellicht snap ik gewoon niks van de Amerikaanse wetgeving.

Persoonlijk heb ik niet echt het idee dat de club van miljardairs, wat de regering Trump gewoon is, weet wat ‘Joe Six pack’ en of iemand met een uitkering op het minimumniveau nodig heeft. Het is een beetje zoals een bedrijfsanalist die iets moet zeggen over een supermarkt terwijl hij nog nooit in een supermarkt geweest is.

Nasdaq Composite (lang)
Nasdaq Composite (lang)

Geen crash en kwakkelt het jaar uit?

Nu vergeleek ik vorige week de situatie op de beurs met een konijn dat in de lamp van een stroper kijkt. Het lijkt alsof er niks gebeurd maar we kunnen in een spreekwoordelijk oog van de storm zitten.

Smart money

Een van mijn grootste cliënten, verbaasd zich al langer over de enorme waarderingsniveaus van bepaalde aandelen en de onderwaardering van bepaalde in zijn ogen kwaliteitsaandelen. Dit geeft volgens hem aan, dat iedereen dezelfde waarden (lees: bedrijven) najaagt. Die bedrijven zitten voornamelijk in Ai en hij vergelijkt het met de situatie in 2000, waarbij iedereen toen gefocust wat op Internet aandelen en de rest van de bedrijven er niet toe deed. Ook ziet hij wel parallellen met 1929 en waarschuwt voor indexbeleggen waarbij je rijp en groen koopt. Maar waar spreekwoordelijk rijp zwaarder in het mandje zit. Persoonlijk deel ik zijn mening volledig.

In het nieuws

Een expert en schrijver van het boek “Rich dad poor dad” (Robert Kiyosaki) voorspelt in de media een crash die volgens hem zijn omvang niet kent. Het boek in eerste druk is al van rond 2000. Maar de schrijver doet zijn uitspraken op basis van vergrijzing (baby Boomers die geld gaan opmaken voor pensioen) en zoals op basis van de grote verschillen arm en rijk. Dit gat is de laatste jaren alleen maar groter geworden. Je hebt mensen met assets en die stijgen in waarde (beurzen op records en huizenmarkten op records) en je hebt mensen die geen assets hebben…

Nu heb ik in mijn columns en publicaties de laatste 25 jaar ook meerdere Crashes goed voorspelt. Bijv.:

  • Azië crisis 1998
  • LTCM Rusland (Hedge fund) 1999
  • Dot Com 2001
  • Kredietcrisis 2008
  • Corona dip 2021

En ja als je deze daling vermeden zou hebben en of zelfs aan zou hebben verdiend dan heb je het beter gedaan dan een index belegger over deze periode.

Ook ik heb de laatste jaren meerdere keren op de vergrijzingsgolf gewezen (dus verkoop van de 401 aandelenpotjes in de VS), alsmede op de problemen van de grote verschillen arm en rijk gewezen. Daarnaast heb ik vaak het probleem benoemd van het bijna geheel ontbreken van de zo belangrijke middengroep. Daar vind het grote consumeren plaats. Maar timing van zaken zoals vergrijzing is ondoenlijk, helemaal omdat bijv. door sterfte ook transitie van vermogens plaatsvinden.

Het voorspellen is moeilijk vooral als het de toekomst betreft. (Yogi Berra)

Maar ik ben er eerlijk in dat ik ook crashes heb voorspelt die uiteindelijk niet kwamen. Nu was dit laatste vaak door ernstig en soms onverwacht hard ingrijpen van de overheid (Centrale banken). Grote bedragen aan belastinggeld zijn besteed aan of in de waagschaal gelegd voor het stutten van problematische assets en het voorkomen van correcties. Denk maar aan de steun aan de banken en de enorme inkoopprogramma’s van bedrijfs-en staats-obligaties. Om het al helemaal niet over de fiscale stimulaties te hebben.

What ever it takes

Dus bleef de actie van de FED in 1987 nog beperkt tot het kopen van futures door de FED (Plunge Protection team, kijkt het nu of er een continue monitoring plaatsvind. Dit geeft echter een schijnveiligheid en stimuleert speculatieve partijen om extra grote risico’s te nemen die als het echt verkeerd gaat qua financiële gevolgen bij de belastingbetaler komt te liggen. Als het wel goed gaat worden er mega winsten gemaakt die vaak ook nog eens onbelastbaar zijn.

Kortom of de correctie zoals voorspelt door de eerder genoemde ‘expert’ nu daadwerkelijk komt, blijft de vraag en ook of zijn oplossing om nu in de crypto hype te stappen echt een oplossing is vraag ik me af…

Waarschuwing

Maar de waarschuwing die ik niet vaak genoeg kan geven is, dat iedereen moet beseffen dat door de vergaande automatisering van de financiële markten de liquiditeit van de markten ingeval van stress volledig verdwenen zullen zijn.

Vooralsnog is er geen enkele stress en in de stress indicator (volatility) op historisch lage niveaus zo voor de overdracht van de macht in de VS. Dit resulteert in lage optiepremie maar “far out of the money”(crash puts) zijn nog best prijzig.

VIX Volatility
VIX Volatility

Rente verlaging in Zwitserland en EU…

Terwijl de inflatie hoog is en er een handelsoorlog voor de deur staat, doen we net alsof er nooit iets is gebeurd en hebben we niks van het verleden geleerd. De vorige ambtstermijn van Trump ging hij al als een olifant door de bezemkast. Een leuk en willekeurig voorbeeld is de voorpagina van 7 mei 2019 waarin het FD in chocolade letter op de voorpagina opent met : “Trump jaagt beleggers op de kast met escalatie handelsruzie”. Toen had hij nog mensen om hem heen die hem adviseerde en afremde. Ook had hij geen card-blanche van het parlement en dus tegengas van de Democraten… Nu heeft hij jaknikkers om zich heen en de meerderheid bij de Republikeinen. Kortom als je mij vraagt wat gaat er in 2025 gebeuren dan zeg ik: we gaan we naar de meest volatiele periodes uit de geschiedenis. Echter ondertussen hebben de Centrale Bankiers hun spreekwoordelijk munitie in het rente wapen leeggeschoten in de vreugde salvo’s met het behalen van ‘All time highs’ in diverse indices.

DAX Index
DAX Index

Want hoezo een rente verlaging in Europa als we naar de meest belangrijke index van Europa kijken, zijnde de Duitse Dax? Deze staat op record niveaus.

FTI Index
FTI Index

Gek genoeg had de rente verlaging niet of nauwelijks effect op de AEX Index. Wel staan we boven de Twindicator. Maar we kijken even naar de reactie op de echte markt … namelijk de rentemarkt.

Bunds
Bunds

Rente juist hoger

De Europese rente in de obligatiemarkt steeg, dus in de week dat de rente officieel verlaagd werd geeft de bondmarkt een ander signaal. Deze rente wordt gebruikt in Hypotheken en lange leningen dus …

Dan hadden we dit weekend ook nog eens een Downgrade van Frankrijk (AA3).

30Y T-Bonds USA
30Y T-Bonds USA

Treasury of Trash-ury

Maar nu had ik een paar weken achter elkaar gewezen op een daling van de rente in de VS echter ook daar kwam afgelopen week een einde aan in de VS. Het was juist de rente daling die de aandelen weer enthousiasme had gebracht…

 

Terugblik 2024

Nu heb ik het reeds eerder benoemd in eerdere columns, maar in 2024 had je gemakkelijk een verlies kunnen hebben in een portefeuille. Zeker als je geen index belegger bent zoals ik. Helemaal als je Porsche 911 de beste auto vind en houdt van merken als Alfa en Fiat (Abarth). Je bent dan fan van Stellantis, echter als je ook Stellantis de mooiste had gevonden in beleggersland, dan had je zomaar een fors min kunnen hebben in je geconcentreerde portefeuille. Als je jezelf dan ook nog eens beschermd hebt tegen de gekke verkiezingen in de VS en niet geloofd in dat steeds maar de rente verlaagd moet worden, dan is je verlies in je portefeuille alleen maar groter geworden het afgelopen jaar. Moet je dan iets heel anders gaan doen en een andere strategie volgen (index beleggen)? Nee, dat is historisch vaak onjuist geweest om te wisselen van strategie.

Stellantis
Stellantis

Stellantis lijkt nu op bodem niveaus terecht zijn gekomen. Het heeft nu een koerswinstverhouding van 3 en een dividend rendement van 11,6 procent. Het bedrijf zet ook grootst in op elektrificatie en is in merken (meer dan 14) en modellen zeer gediversifieerd. En kan zowel op Europese als Amerikaanse steun rekenen.

Tesla
Tesla

Tesla zet in op zelfrijdende auto’s, terwijl andere grote echte autobouwers stoppen. Eerder stopte ook Apple al hun auto project. Nu rij ik soms ook high tech auto’s met allerlei indicatoren en camera’s maar bij mist, zware regen, sneeuw en ijsvorming werkt de techniek ineens niet meer en krijg je allerlei signalen die er niet zijn, of juist geen signaal van zaken die er wel zijn. Daarnaast voel ik bij veel oud Tesla kopers antipathie tegen de topman die ineens politiek actief is.

Daarnaast is er concurrentie van Google en Chinese bedrijven die zijn volgens de experts veel verder zijn dan Tesla.

Google is overigens ook een interessant bedrijf kijkende naar Ai, Ai chips en Waymo. Recent kwamen ze met uitstekend nieuws over hun Ai chips en omdat ze zelf ook klant zijn (Datacenters) is het gemakkelijk kiezen tussen leveranciers.

Google
Google

Concurrentie

Nvidia was een soort monopolist en krijgt dus nog meer concurrentie en dus mogelijk is het eindelijk het einde van de crowded trade (zeer populaire affaire) waar iedereen in zit? In de Twindicator hebben we weer een verkoopsignaal.

Nvidia
Nvidia

Crowded

Intel, AMD, Broadcom maar vooral Google zijn dus concurrenten en hadden lang veel mindere producten dan Nvidia. Maar als ik zo de Tech News websites bekijk wordt dat verschil kleiner of is dat verschil zelfs weg.

AMD
AMD

Effe wachten…

Toch zou ik even wachten met AMD want we kunnen beter eerst een draai zien en het echte beleid van Trump afwachten.

Intel
Intel

Intel Inside

Intel is ook nog steeds een drama, maar aangezien Trump ‘Buy American’ wil kan dit best in het voordeel van de real American Intel zijn.

Docusign
Docusign

Adobe minder dan Docusign zeker in performance …

Vorig jaar verkoos ik Docusign boven Adobe. Docusign heeft met plus 65 procent een prima performance en Adobe staat op moment van schrijven min 19,7 procent voor het jaar. Echter ik had het nog dramatischer verwacht op basis van de grafiek. Nu geloof ik in historische determinisme. Determinisme is een filosofisch concept dat stelt dat elke gebeurtenis of stand van zaken niet zomaar willekeurig is, maar een oorzaak heeft. Die oorzaak kan in het verleden liggen, in dat geval is het causaal determinisme. Dus die gedachten volgend kan je uiteindelijk het onvermijdelijke niet vermijden. Adobe had een Hoofd schouder patroon en moet dit afmaken omdat het dit eerder niet deed.

In dit idee (licht), moet het koersdoel dus fors lager zijn in Adobe.

Adobe
Abode

En door

Ik verwacht dat 2025 het einde van de populariteit van de Magische 7 aandelen gaat worden. Dit kan een gevolg van lagere rente zijn, maar ook gewoon vermoeidheid na een mega stijging. Beleggers zouden dus moeten ruilen (switchen) naar kleinere (small en Midcap) aandelen en wellicht zelfs naar Europa.

Ultra speculatief

Om af te sluiten met een heel klein aandeel en nu speculatief aandeel, maar het bedrijf was dit jaar nog sponsor van de Olympische spelen en sponsor van het Europees voetbal (EK) … zijnde automatiseringsbedrijf ATOS (ATO).

Atos kort
Atos kort

Een Ebuscootje

Nu spreek ik ook een paar crypto beleggers en die zijn net als ik op deze koers heel enthousiast over het Franse Atos SE (Stock FR0000051732) dat nog minder dan een cent noteert. Nu zouden we moeten corrigeren naar aanleiding van de recente Claim Emissie maar dat maakt het alleen maar erger. Het bedrijf heeft recent bondhouders aandelen gegeven en heeft zich her-gefinancierd. Maar deze obligatie beleggers mochten veelal de aandelen niet houden volgens hun mandaat en hebben deze dan ook direct gedumpt.

Beleggers die net als ik privé, op veel hogere koersen kochten, kunnen met slechts een paar duizend Euro investering hun eerdere aankoopkoers zwaar reduceren (gemiddelde aankoopkoers terug fors brengen). Met die reductie maak je nog een kans om er ooit met winst of zonder kleerscheuren uit te komen. Zonder extra investering is die kans vaak heel klein.

Atos lang
Atos lang

FOMO

Als je dan weet dat het aandeel een aantal jaren geleden het aandeel nog boven de 75 euro stond en je bedenkt hoeveel aandelen je niet zou kunnen kopen voor de sponsoring van de Olympische spelen…? Die gedachten leeft juist door de extreem lage prijs nu ook bij de crypto beleggers (lees Meme beleggers) kortom het is extreem speculatief maar in plaats van een eindejaarstaatslot?

Dus resume: rente loopt in de markt op en aandelenmarkten blijven vriendelijk. De definitieve keuze voor de 3 aandelen voor volgend jaar stellen we nog een weekje uit zodat de media de eerste kans krijgen.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere beleggingswebsites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee, u kunt een deel van (of uw gehele) inleg verliezen. Beleg altijd alleen met geld dat u over heeft.

 

 

Deel dit bericht: