Sommige mensen zijn ziek van het virus, andere mensen worden ziek van de grote bewegingen op de beurs en weer andere mensen worden ziek van de economische gevolgen van de lockdown. Grote winkelketens kondigden afgelopen week aan dat ze geen huur meer gaan betalen, bedrijven betalen dit jaar geen bonussen uit, ook wordt ook het vakantiegeld niet uitbetaald in een aantal gevallen en ook andere uitkeringen worden later uitbetaald. Dividenden worden meer en meer geschrapt (rente op leningen was er al niet, anders was dat ook geschrapt geweest). Beroepen waar direct contact bestaat zijn even verboden, denk aan: kappers, nagelstudio’s, fysiotherapeuten. Maar ook tandartsen, mondhygiënisten, pedicures etc. zijn beroepsgroepen die nu geraakt worden door de gevolgen van het virus omdat ze hun werk niet meer kunnen of mogen doen. Niemand geeft meer feestjes, dus ook de drankwinkels, bloemenzaken en de delicatessenzaken hebben het zwaar door een gemis aan omzet. Heel veel bedrijven wachten met nieuwe mensen aannemen, arbeidscontracten worden niet meer verlengd, alle contracten van aanleveringsbedrijven worden grondig bekeken en waar mogelijk gestopt. Dit is slechts een bloemlezing van de gevolgen, want iedere dag blijken de economische gevolgen groter en groter te worden.
In de VS gingen de werkloosheidscijfers door het dak (ruwweg 1 mio mensen werd er verwacht en het werden er 3,3 miljoen). Besef vervolgens dat het corona virus eigenlijk pas net naar de VS is overgewaaid en dus is dit pas het begin van de effecten en ook nog maar het begin van hele slechte werkgelegenheidscijfers. De cijfers gaan naar mijn verwachting in de nabije toekomst dus nog veel slechter worden, ook hadden alle staten nog niet alle cijfers aangeleverd. We komen van “full employment” en gaan naar massa werkloosheid in slechts luttele maanden tijd. Zelden zagen we zoiets in de geschiedenis.
Ook de bewegingen op de financiële markten gaan sneller dan ooit te voren. In april 2015 heb ik in een interview met Cash magazine al gesteld dat toekomstige dalingen -als die echt door zouden zetten- sneller dan ooit zullen gaan. Dit heeft met de elektronische manier van beleggen te maken en met de gecomputeriseerde handel en handelsplatformen.
Na een eerste grote duik als reactie op de corona gevolgen was het weer iets tot rust gekomen. In de volatility index hadden we afgelopen week een terugval en daarmee een herstel in de aandelen. Aangezien we in veel indices precies op de belangrijke weerstanden beland zijn, verwacht ik dat we deze week weer gaan dalen op het vele slechte nieuws uit de VS en door het slechte nieuws van bedrijven.
De risico opslag op junk was heel laag
Veel beleggers die in risicovolle obligaties zaten, waren daar eigenlijk vooral om toch nog een beetje rendement te krijgen. De centrale banken hadden ze er heen geduwd, nu zijn ze ineens een groot deel van hun vermogen kwijt. De High Yield bonds zijn bijna gehalveerd en ondanks herstel lijkt dit verhaal nog niet over.
Dus de High Yield Bonds zijn fors lager, maar ook (diep) achtergestelde leningen zoals de RABO ledencertificaten bijvoorbeeld, hebben een mega correctie achter zich. Goed, een maand geleden tikten we de 137% aan, een week geleden zagen we 85% in het scherm. Omwille van de ruimte even geen plaatje.
Junkies
Dus voor vele bedrijven is de kapitaalmarkt niet direct een optie om geld op te halen. We hadden het dan ook over het schrappen van dividend en over andere extreme maatregelen, maar daarnaast hebben we nog allerlei effecten die niet meetellen in de werkloosheidscijfers. Neem bijvoorbeeld autobouwer GM, deze liet per direct al haar medewerkers even 20 procent salaris inleveren. Men krijgt het volgend jaar weer terug, als ze tenminste niet failliet zijn tegen die tijd.
De olieprijs is nog steeds op een laag niveau. Een lage olieprijs heeft effect op de vraag naar dollars. Dus ik ben nog steeds negatief op de dollar.
Korte rente is gezakt door o.a. het opkopen vanuit de centrale banken. Toch lijkt er zelfs in de korte obligaties weinig muziek te zitten.
De 10 jaars rente, zoals Bunds, geeft verkoopsignalen.
Zoals in de inleiding benoemd, de beurzen hebben een herstel tot nu toe tot precies bij de belangrijke weerstanden. De AEX kwam precies op het retracement niveau en raakte precies de Twindicator (483,65).
Even een uitvergroting
De AEX kwam heel mooi op het 38,2 procent Fibonacci retracement niveau.
In de Duitse DAX hebben we een bevestigend plaatje, Twindicator aldaar 10.203,43.
De Dow Jones Industrial Average Index heeft ook een retracement niveau geraakt en heeft in de Twindicator ook nog een short. Maar laten we volgens de klassieke theorie eens kijken hoe het met de transport index gaat. De Dow Jones Transport Twindicator staat op 8.269,24 dus ook een verhaal gelijk aan de AEX.
Sneller dan alle vorige keren
Door robotisering en algoritmes, maar ook door de globalisering gaat het sneller dan ooit in de geschiedenis. In de Telegraaf van zaterdag krijg ik mijn gelijk in het artikel van de heer Van Duin. Wat ik ook al veel langer roep is dat we in 2018 normaliter onze economische achteruitgang hadden moeten hebben, maar door kunst en vliegwerk van de centrale banken hebben ze de crisis weten uit te stellen tot 2020, alleen het uitstel geeft wel meer pijn in plaats van minder.
We zijn in de VS ineens blij met bemoeienis van de overheid. Eerder was Bernie nog een communist, maar nu zijn de republikeinen ook ineens helemaal voor de socialistische maatregelen. En begrijp me niet verkeerd ik was voor een aantal plannen van Bernie, maar blijf wel verbaasd over de snelheid waarmee anderen hun mening aanpassen. Zo wordt Boeing gesteund in de crisis. Nu ben ik er voor om de kennis van dit bedrijf te redden maar hoe? En zaten ze al niet in zwaar weer voor deze crisis?
Boeing wordt uiteindelijk genationaliseerd
Het verhaal dat ik in de actieve handelscursus altijd vertel: dat ik ooit DAF aandelen kocht omdat ik dacht dat het een bedrijf was dat belangrijk was voor de overheid (vuilniswagens en defensie) en ja, dat was het ook maar als aandeelhouder werd ik buitenspel gezet. Dus het enthousiasme in Boeing met een herstel naar het 23,6 retracement niveau heeft erg veel fantasie en houdt geen rekening met het DAF scenario. De Twindiactor lijn ligt pas op 258,10 USD dus koopsignalen zie ik niet 1,2,3.
Andere short: Amazon
Amazon heeft in de Twindicator zelfs een koopsignaal gegeven, maar ik ben (weer) even eigenwijs en negeer het signaal.
Even de Bitcoin
Technisch fantastisch handelbaar, op Twitter en in de columns heb ik aangegeven dat je short moest en we hebben een beweging omlaag om van te smullen gezien. Nu in het herstel kun je volgens mij opnieuw short gaan.
Een Vix verlies of een fiks verlies?
Oude Vix index was een gemiddelde van meerdere ‘out of the money en in the money opties’ en dan ook nog eens over meerdere looptijden, maar tegenwoordig is het meer de Volatility van de Volatility (VVIX). Los van de techniek hierachter, hadden we natuurlijk historisch gezien een mega beweging. Die naar verwachting tot problemen ging leiden….afgelopen week kwam ABN Amro met het bericht dat een hedge fund die klant was de ABN alleen al 250 miljoen euro kostte. Het ging failliet en kon z’n posities zelf niet meer afwikkelen. De Volatity arbitrage is een heel ingewikkeld verhaal. Met heel veel disciplines zoals: Skew arbitrage (verschillen in uitoefenprijzen), arbitrage in verschillende maanden (dus ook looptijden in de futures), etc.
Voor wie zich wil verdiepen in de VIX hier wat links.
https://therobusttrader.com/vix-volatility-index/#The_Old_Method_of_Calculating_the_VIX_Index
https://www.investopedia.com/terms/v/vix.asp
https://www.investopedia.com/ask/answers/021015/what-cboe-volatility-index-vix.asp
https://en.wikipedia.org/wiki/VIX
De Vix verandering gaf grote verliezen bij hedge funds en bij optiebeleggers, maar dividend gaat al helemaal een slagveld geven. Dividend is minder risicovol althans in normale situatie en wordt nu niet alleen afgezegd, maar ook nog eens mogelijk later betaald omdat er geen jaarvergaderingen gehouden kunnen worden. DNB bemoeit zich er ook al mee, heeft liever niet dat banken of financiële instellingen dividend gaan betalen. De komende tijd verwacht ik dus meer en grotere drama’s.
Als ik de tijd heb kom ik nog even terug op de VVix en de dividend effecten.
Waar ik het ook nog over wil hebben is de aanval van Dhr. Lubach bij VPRO. Deze ging afgelopen zondag even frontaal in tegen onze top van de wereld marketmaker bedrijven. We hebben het dan over IMC, Optiver en Flow. Ze” kaapten geld weg voor de neuzen van de beleggers en voegde niets toe aan de wereld”. Los dat je bij Flow als aandeelhouder mee kan profiteren van dit verhaal als het echt zou kloppen, wil ik toch wat nuance. Nu moest ik al rond 2000 tijdens een sollicitatie mezelf als productontwikkelaar committeren voor meerdere dagen per maand aan sociale projecten. Los van het feit dat ik de baan niet heb genomen (of heb gekregen) is dit wel een illustratief voorbeeld dat ze toen al niet zo slecht waren. Ik ga er vanuit dat dit nog steeds zo is, maar hoe dat de laatste jaren is weet ik niet.
Los van dat verhaal hoop ik ook tijd te hebben om het verhaal over de kosten van high frequency trading “en dat dit alleen maar slecht was voor de wereld “ uit te leggen, want bijvoorbeeld door de liquiditeit die dit soort bedrijven geven, kunnen we allemaal handelen.
Flow moest zijn slimheid inzetten?
Maar volgens de satire van vorige week moest Flow diens intelligentie inzetten voor een oplossing van de huidige problemen. Dus ondanks dat niemand van de overheid hulp gevraagd heeft moet Flow maar even stoppen met werken en iets doen voor de gemeenschap en waarom beperken tot Flow en niet van ASML? Philips? Of een ander bedrijf? Dat werd niet duidelijk.
Een ander verhaal was dat Flow profiteerde van de daling en dat was natuurlijk heel slecht, want je mag omhoog wel geld verdienen maar als je geld verdient aan ieders misère, tsja dat mag volgens satire niet. Ja als er een ramp is zoals “911”dan is het altijd bizar om daar aan te verdienen. Ik heb toen ook geld weggeschonken omdat ik op indicatoren short zat voor de aanslagen, maar nu is de daling niet veroorzaakt door een ramp, de daling zat er al heel lang aan te komen en het virus is slechts een versneller.
Om toch weer een poging te doen en mensen te behoeden van verliezen:
In ASML hebben we verkoopsignalen
Even uitzoomen, we zijn hard omhoog gegaan en kunnen dus in potentie ook snel omlaag.
Tot slot iets menselijks
De sloppenwijken in India zijn in lockdown en dit gaat door gebrek aan eten en sanitaire voorzieningen grote effecten geven. Laten we hopen dat het virus aldaar niet te veel slachtoffers maakt. Ook in de VS verwacht ik nog de nodige drama’s, zo heb ik daar persoonlijk meegemaakt dat iemand met ernstige gevolgen van kanker toch nog de boodschappen stond in te pakken na een behandeling en dat omdat hij anders eenvoudig geen eten had. We moeten dan ook niet de illusie hebben om te denken dat mensen met zulke grote problemen zonder eten thuis blijft met een ”griepje”? Dus los van de economische gevolgen zijn er heel veel humanitaire problemen te verwachten.
Om toch met iets positief af te sluiten. Goud heeft weer koopsignalen.
– Geschreven door: Cees Smit.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.