Throwback Thursday Column: Astrologie

Terug naar zondag 4 oktober 1992

Vijfentwintig jaar geleden was de Bijlmerramp, een Boeing 747 van El Al vloog om 18:36 uur twee flats in bij de Bijlmer. Voor mij blijft dit altijd een moment dat ik nooit zal vergeten, uiteraard om de verschrikkelijke gebeurtenis maar ook om iets heel opmerkelijks. Wat was het geval? Ik was junior vermogensbeheerder/adviseur en had een klant die zelf zijn orders opgaf en uit de financiële wereld kwam en handelde op basis van de sterren (astrologie).

De persoon in kwestie, Joop om hem even een naam te geven, gaf altijd weken van te voren aan welke planeetpatronen invloed hadden op welke sectoren. Op basis van deze invloeden nam hij posities in en maakte behoorlijke rendementen met speculatieve posities. In de zomer van 1992 gaf hij me een datum door (4 oktober) om met grote letter in de agenda te zetten. Het was weliswaar een zondag, maar deze dag had een dusdanige impact op de vervoerssector dat hij hem heel ruim van te voren had gemeld. Hij gaf zelfs een tijdzone aan die rond 18:00 uur lag in zijn berekeningen van de planeeteffecten.

De vrijdag ervoor nam hij put posities in Nedlloyd en KLM en die zondag reed ik terug vanuit de sportkantine en hoorde het verschrikkelijke nieuws. Het had geen effecten op de aandelen in positie, maar het was een dusdanige vorm van toeval dat ik het nooit zou vergeten. Moeten we dan toch naar de planeten kijken voordat we op vliegvakantie gaan? Ik kreeg niet lang erna een andere baan en ben de klant uit het oog verloren helaas.

 

– Cees Smit.

Deel dit bericht: