Vroeger zei Loekie de Leeuw (een leeuw uit het sterblok NOS) altijd als hij verbaasd was: Asjemenou. Eigenlijk zou iedereen dat moeten zeggen die de afgelopen maand naar de beurs heeft gekeken. De afgelopen maand was heel bewegelijk en stond helemaal in het teken van de mogelijke en uiteindelijke Britse Exit.
Door: Cees Smit
We hadden een tijd geleden al een keer een soort van generale repetitie gehad toen Schotland uit de UK wilde. Dit gaf de nodige beweging en ging uiteindelijk niet door. Deze keer leek de exit ook niet door te gaan als we naar de wedkantoren keken tenminste. Mede door de overhand van weddenschappen op het blijven was er eerst helemaal geen angst voor een Exit van de Britten uit de EU. Gedurende de maand was er echter even ineens paniek met een zeer scherpe daling die gevolgd werd met een bijna net zo snel herstel, om vervolgens toch (onverwacht) op de dag van de Exit fors lager te gaan. Kortom; gedurende de maand was er van alles aan de hand en hebben we weten te profiteren van de stijgingen en dalingen. Ook na de Exit daling kwam er weer een snel herstel richting het einde van de maand (einde kwartaal). Per saldo was de AEX index maar een beperkt aantal punten lager. Het Actief Offensief was meer dan 2,5 procent hoger.
Onze Twindicator liet ons een beetje in de steek in deze rare niet trendmatige bewegingen en gaf laat een verkoopsignaal en nog later een koop en weer te laat een verkoop… Kortom; het was niet helemaal werkzaam. Gelukkig hebben we ook andere indicatoren zoals de EB indicator die we combineren en ons boerenverstand alsmede de dertig jaar ervaring.
Het was dus best een volatiele beursmaand en de Vix index (de Amerikaanse volatiliteitsindex) vertelt precies het verhaal van de Britse Exit. Op zich opmerkelijk dat dit Europese fenomeen toch wereldwijde impact had. We hebben de Vix dus van 12 naar 25 en weer terug naar 12 zien gaan.
IPO indicator
Nog even leuk om te zien is dat voor de Exit nog snel nog even een aantal IPO’s (Initial Public Offer, dus de eerste keer dat een bedrijf aandelen op de markt verkoopt) naar de markt werden gebracht, waaronder Basic Fit -waar we totaal niet in geloofde- en ASR waar we een kort ritje in zagen. Op ASR hebben we dus even een positie genomen en met een winst weer verkocht.
New Gold dream
Goud had via de trackers GDX en GDXJ grote posities in het Actief Offensief en goud deed het prima en bleef het ook na het wegebben van de angst nog steeds prima doen. Op zichzelf gezien is dat ook wel weer raar, want goud is –als je naar de geschiedenis kijkt- een product dat in tijden van paniek juist een stijging laat zien, dus als de paniek over is zou het weer lager moeten. Ondanks dat we op lange termijn nog positief over goud en zilver zijn hebben we een deel van onze winst genomen.
Het is wel even leuk te zien hoe zilver het deed.
Lange Amerikaanse Bonds
Een andere grote positie in het fonds is via een tracker -op de lange termijn, dus meer dan twintig jaar- in Amerikaanse obligaties: de TLT. Het idee was dat als er paniek in de wereld is men uit aandelen naar obligaties wil en de lange Amerikaanse bonds geven nog iets van rendement. Ook deze positie deed het prima en ook hier hebben we grotendeels winst genomen.
Banken hard omlaag gegaan
Een van de bijeffecten van de Britse exit was dat de banken aan het dalen zijn. Nu was de daling in deze sector al langer aan de gang. De banken lijken geen voordeel van de negatieve rente te hebben.
Een mooi voorbeeld van de malaise in de sector is Deutsche Bank. Dit aandeel stond voor de crisis op 115 euro en nu rond de 12.
Nu is Deutsche Bank niet de enige. Als we naar de Europese Banken Index kijken zien we dat we op 2008 niveaus -dus crisis niveaus- staan. Op deze niveaus zijn we voorzichtig weer aan het kopen.
Ruwe Olie heeft een mooie stijging achter de rug en zou op deze niveaus (rond 45-50 USD) moeten consolideren. Olie waarden zijn daarmee minder interessant.
Nee, want we hebben altijd positie op meerdere scenario’s. Zo hadden we long posities om ook optimistisch te zijn naast de pessimistische (short) posities. Bijvoorbeeld de net genoemde banken en verzekeraars, zoals ABN Amro en Delta Lloyd. Beide aandelen daalde verder dan wij dachten. We denken echter dat als er echt een herstel komt, juist de banken zullen stijgen. Als er geen herstel komt zullen andere posities ons winst bezorgen. Kortom; we hebben een goed gevoel over de komende maanden. Meer weten? Lees hier verder.