Update column: De maand december (Actief-Offensief)

De maand december is ten einde en ook meteen het moment om het hele jaar te bezien. Voor het Actief offensief fonds was het een volatiel jaar met Amerikaans verkiezingsvenijn in de staart.

Eerst maar even de afgelopen maand, we hadden een kleine plus die kwam uit onze overweging in Amerikaanse aandelen, een short in Amazon, een long in TomTom en een herstel in First Solar. Minder goed ging onze goud positie en ook liepen onze puts op de AEX waardeloos af. Nu is één van de doelstellingen van het fonds om met afgeleide producten proberen mee te doen aan de grote bewegingen en per definitie zijn de bewegingen omlaag normaal gesproken heftiger dan de opgaande bewegingen en dus proberen we meer op de dalingen te anticiperen dan de stijgingen.

Zijwaarts in de AEX

Even terug naar vorig jaar. 2016 begon in januari met een daling en in februari leek de bodem zelfs even onder de AEX weg te vallen, maar door invloed (lees ingrijpen) van Centrale bankiers (Draghi en Yellen) hadden we een snel herstel. Later in juni leek het weer mis te gaan na de door ons verwachtte Britse Exit van de EU, maar ook toen kwamen de Centrale bankiers in actie en volgde een herstel. Wel ging de pond omlaag, maar daar hadden we geen posities op. Zo ging het jaar in Amsterdam uiteindelijk per saldo (los van december) in een smalle bandbreedte in de AEX voorbij.

06-01-01

Ook aan de bovenkant hadden we in de AEX meerdere “fake” (valse) uitbraken en elke keer zakte het optimisme als een slecht gebakken cake weer in elkaar, maar toen kwamen de verkiezingen in de VS. Wij speculeerde net als bij de Brexit op de kleine kans van het onverwachte en inderdaad de winst ging naar kandidaat Trump. Dat zou volgens analisten en strategen resulteren in een daling van de beurzen wereldwijd.

Trump en dump

Wij hadden dus positie vooruitlopend op de winst van Trump ingenomen, door obligaties in de VS te kopen (bij paniek vlucht men naar veilige havens) en ook hadden we gekochte put opties (positie omlaag gericht) op diverse indices (AEX, Duitse Dax, en Sp500). Direct na de verkiezen kregen we gelijk en daalde de beurzen wereldwijd in de eerste uren, maar na de overwinningsspeech van Trump, waarbij hij letterlijk en figuurlijk beloofde bruggen te bouwen draaide de markt naar positief en ontstonden er allerlei fantasieën en parallellen met een andere niet presidentiele kandidaat Reagan. In onze putopties hadden we geen noemenswaardig verlies doordat we snel handelen en er bovenop zaten, maar onze obligatie positie hadden we meer strategisch en deze zorgde wel voor een verlies. Dit, omdat de rente in Amerika opliep uit angst voor al de investeringsplannen van de nieuwe president.

06-01-02

Wat zat er nog meer tegen?

Als belegger is het dus prima om kleine contraire posities te hebben op een kleine kans dat iets toch gebeurt, maar natuurlijk anticipeer je natuurlijk ook op de grootste kans. Dus hadden we ook positie op de winst van Hilary. Zij wilde inzetten op een schoner en beter milieu en op meer duurzame energie. Daarom hadden we een positie in zonnecel bedrijf First Solar. Na de winst van Trump leverde ook deze positie een verlies op, maar dit zonnecel bedrijf is dusdanig laag gewaardeerd dat we de positie houden en daar nog steeds vertrouwen in hebben.

Ook de goud positie die eerder in het jaar prima werkte, werd vergroot voor de verkiezingen in de VS. Dit ook vooruitlopend op rente verhogingen en mogelijke inflatie verwachting, maar ondanks de hogere rente en de inflatieverwachting ging juist de goudprijs omlaag en leverde dit uiteindelijk een verlies op aan het einde jaar.

Vooruitblik 2017

We zijn met het Actief Offensief sceptisch over 2017 en vragen onszelf af of Trump al zijn verwachtingen waar kan maken als hij eenmaal president is. Ook vragen we onszelf af of de rente lang zo laag kan blijven en als deze onverhoopt oploopt wat het effect op de student- en de carloans zal gaan worden.

Niet als laatste verwachten we tevens in dit jaar de nodige beweging van een aantal verkiezingen in Europa. Niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk en Duitsland zijn verkiezingen die de stabiliteit en de richting van Europa gaan bepalen. We blijven dan ook van mening dat actief beleggen en van tijd, tot tijd jezelf beschermen er op de iets langere termijn een zeer positief effect heeft op de rendementen.

Kortom; we blijven vertrouwen hebben in de strategie en de toegevoegde waarde van dit fonds in een gespreide portefeuille.

Deel dit bericht: