Update column: De maand maart Actief Offensief fonds

Dramatiek in de box

De afgelopen maand was een klein drama voor het Actief Offensief fonds, we zagen een min van 4,46%. Het was een soort perfecte storm die een groot negatief effect had op onze portefeuille. Even een korte opsomming: We hadden o.a. puts op de AEX die deels in maart afliepen die dus al hun premie verloren en door het uitblijven van een daling waardeloos afliepen. We gingen hoger in de AEX terwijl we wel verkoopsignalen hadden in de Candles (een Engulfing bear). Tevens hadden we de dollar euro tegen ons. De dollar werd onverwacht zwakker om vervolgens weer te draaien. Dan hadden we shorts in index futures short op de diverse Amerikaanse indices, we hadden in bijna alle Amerikaanse indices verkoopsignalen in de Twindicator en ook in de technische patronen. Als laatste hadden we ook nog eens te maken met het feit dat de aandelen die we wel long zaten ook nog eens omlaaggingen. Zo hadden we First Solar dat weer eens geraakt werd door acties van Trump. Hij heeft alle klimaatmaatregelen van Obama teruggedraaid. Onze longs in sportmerken Nike en Under Armour werden geraakt door resultaten van de yoga broeken producent Lululemon.

Nu is een verlies altijd pijnlijk, maar in mijn meer dan dertig jaar handelservaring heb ik ook geleerd dat je consequent moet blijven aan je systematische manier van werken. Pas als de signalen draaien gaan we mee in de gekte, maar aangezien we op moment van schrijven nog steeds verkoopsignalen in de VS hebben zie ik daar nog geen reden voor.

De wat langere termijn wordt bepaald door een paar zaken, zo zijn er de Brexit effecten, nu de UK echt voor een vertrek heeft gekozen gaan we zeker effect zien. In de Amerikaanse markt zien we dat er rond Trump met de Russische inmenging in de verkiezingen, een soort Watergate achtige affaire aan het ontspinnen is. Watergate was zeer slecht voor de beurs. Als laatste lange termijn effect wil ik wijzen op de oplopende rente in de VS. De Fed gaat de nodige stappen zetten. Al deze effecten zijn negatief voor de beurs.

In de Russell 2000, de Amerikaanse Midkap index zien we verkoopsignalen en differentie met de SP500 en de Dow Jones.

Dichter bij huis zien we verkoopsignalen in verzekeraars. Solvabiliteit discussies en het weer opburpende woekerpolis dossier zorgt dat o.a. Aegon omlaag ging. We hebben short posities in verzekeraars. 

Nog twee andere posities die ik wil benoemen: allereerst de shorts in Snap en Facebook. SnapChat is naar de beurs gekomen en daarmee is de concurrentie iets verhevigd. Op dit moment hebben we in beide aandelen short posities.

Nog even afsluitende met een plaatje van een eerder genoemd aandeel:

Under Armour is een aandeel dat enorm hard is gedaald in 2017 en daarvan verwachten we een recovery. We zitten dit aandeel long als contraire trade.

Kortom; we hebben nog volop vertrouwen dat het volgende maand weer snel goed gaat.

Deel dit bericht: