Update column: Don’t remember September (Actief-Offensief)

Het oude beurs gezegde is: sell in may and go away…But, remember come back in September. Even leek dat gezegde perfect te werken, want in het begin van de maand ging de AEX index met een sprong fors omhoog. De sprong uit de trading range ging gepaard met een stijging van ruwweg 10 punten op een dag en om de markt ingewikkeld te houden vielen we daarna weer helemaal terug. De terugval was een gevolg van het feit dat de markt minder onder de indruk van Draghi maatregelen begint te raken. Nadat we wegzakte op Draghi kwam de FED weer te hulp met goed nieuws, althans als je het goed wil noemen dat de markt nog niet rijp was voor een rente verhoging op de korte termijn.

Triomf voor Trump

Ook door de Amerikaanse verkiezingen in november is een rente verhoging in die periode niet te verwachten. De verkiezingen kunnen overigens grote bewegingen gaan geven helemaal als Trump wint kunnen we een daling verwachten. Dit, doordat hij tegen de vrije handel is en heel veel kritiek op de Fed heeft. Zoals we in het actief offensief rekening hielden met een Britse Exit (die er ook kwam), zo houden we ook rekening met het feit dat Trump gaat winnen en gaat zorgen voor een mogelijk heel negatief scenario.

Even terug naar de afgelopen maand.

De AEX deed per saldo niet veel gedurende de maand. Er was wel relatief veel beweging gedurende de maand september.

04-10-01

Iets wat ook voor beweging zorgde was de olieprijs, we hadden procentueel een groot herstel wat  zorgde voor wat circus in de oliefondsen en daarmee in de indices.

04-10-02

Even een paar stock Picks

Allereerst FirstSolar ging gedurende de maand fors onderuit om vervolgens weer enorm te herstellen. Nu zijn de zonne-energie bedrijven historisch gezien heel volatiel, maar we moesten wel heel vastberaden zijn om dit aandeel te blijven houden. We geloven nog steeds in dit aandeel en Hilary Clinton heeft reeds aangegeven veel te willen investeren in zonne-energie en dus als zij toch wint, wordt dit een enorme opsteker voor deze sector.

04-10-03

Een ander aandeel wat we long zitten is Social media bedrijf: Twitter. Dit aandeel deed het prima en maakte op overname geruchten een flinke sprong. We hebben onze positie deels afgebouwd, maar blijven nog wel enthousiast over dit aandeel.

04-10-04

Een “gokje” in Deutsche Bank

Tegenover index posities, hebben we vorige maand positie genomen in Deutsche Bank. Dit aandeel is door uitspraken vanuit de politiek en de grote claims uit de kredietcrisis tijd behoorlijk omlaag gevallen. Aangezien we in een dag een enorme procentuele winst maakte zijn we nog voor het einde maand weer glad gegaan in dit aandeel.

04-10-05

De mindere goden

Minder goed deed onze goud positie en goud gerelateerde aandelen (Junior Goldmine), we hadden gedurende de maand onze posities juist vergroot vooruitlopend op een mogelijke uitbraak. De uitbraak omhoog bleef nog even achter. In deze positie hebben we nog alle vertrouwen en is een prima hedge als de markten weer paniek laten zien.

04-10-06

Enkele toekomstig gerichte posities

Even een korte vooruitblik op onze positie in SBUX, ook wel Starbucks. Dit bedrijf staat nu 14 maal de boekwaarde en is fundamenteel ook kijkende naar K/W verhouding heel duur. Technisch hebben we verkoopsignalen en daarom hebben we een kleine positie omlaag in dit aandeel.

04-10-07

Als we naar de lange termijn trend kijken snappen we helemaal het idee achter de gekochte put posities.  04-10-08

Ook op FANG aandeel Facebook (FB) hebben we een gedoceerde short positie (lees gekochte puts), ook dit aandeel is stevig geprijsd.

04-10-09

Een short die maar niet wil lukken is Amazon. Dit aandeel was reeds mega duur, maar werd alleen maar duurder. Kortom; de short Turbo positie werkte weer niet, maar aangezien we dit met slechts een beperkt bedrag gedaan hebben was er geen man overboord.

04-10-10

Verkiezingen in de VS

De komende maanden zullen bepaald worden door de pools in de Amerikaanse verkiezingen en natuurlijk wie uiteindelijk deze verkiezingen gaat winnen. Kortom; meer spektakel (lees meer volatiliteit) de komende tijd en dus meer kansen voor de long Volatiliteitstrading-strategieën in dit fonds.

Deel dit bericht: