Update Column: Het Actief-Offensief in augustus

Augustus; de vakantietijd…

In de maand augustus is het vaak rustig op de beurs veel partijen zijn op vakantie en omzetten zijn vaak laag. Ook dit jaar was geen uitzondering op deze regel. Hoewel het weer nog tegen zat in Nederland en dus het oude beursgezegde ‘’Vrouwen bloot, handel dood’’ niet leek op te gaan was het dus wel degelijk rustig.

Het actief-offensief heeft nog wel wat ritjes gemaakt, maar ons lange termijn geloof in goud en zonnecellen zorgde dat we per saldo een kleine min hadden. De maand augustus stond weer in het teken van Centrale banken. Eerst ging de beurs omlaag gedurende de eerste paar dagen van de maand en daarna kwam er weer een heftig herstel na uitspraken van centrale bankiers. Per saldo was er in Europa en in de VS spraken van een licht hogere beurs zo aan het einde van de maand augustus.

AO 1

AO 1

Even was er stress gemeten

In het begin van de maand was er nog de stress van de Europese banken stresstest. De banken hebben het nog steeds zwaar en relatief kleine buffers. De lage rente is vaak ook voor de banken niet heel goed, maar het grote voordeel van de lage rente is wel dat bedrijven en consumenten zich goedkoop kunnen herfinancieren en dus komt er lucht in de kredietportefeuilles. Het Actief-Offensieffonds had met de nodige stress wat long posities in een aantal banken. ABN Amro, ING en Binck waren onze lievelingen, maar deze laatste bewoog net iets te veel omlaag om ons rustig te laten zitten. De positie in Binck werd met een klein verlies weggedaan, maar de andere bank aandelen deden het prima.

Iets wat ik niet verwacht had was dat de olieprijs zo hard zou stijgen in een maand. Er is nog steeds een enorme overproductie en er zijn grote voorraden, maar dat maakte voor de olieprijs niets uit. De rally in de olieprijs hielp ook bij tot een goede stemming in de aandelen.

AO 2

Net als de Nederlandse aandelen deden de Europese Banken het prima, de angst om de Italiaanse banken ebde weg als sneeuw voor de zon. Oké, een herstel leek op zijn plaats en de index kon ook zeker niet zonder de banken omhoog.

AO 3

First Solar een bloedbad

Begin augustus leek er met een koopsignaal en betere berichten een bodem neer gezet te zijn in First Solar. Helemaal nadat het aandeel na beurs op de cijfers hard omhoog ging werden we nog enthousiaster dan we al waren, maar de volgende dag viel het aandeel geheel tegen onze verwachting in hard omlaag. Ook eerdere horizontale steunen werden doorbroken. We blijven voor de lange termijn positief op dit aandeel, maar deze maand koste het ons met de goud posities onze positieve performance.

AO 4

Dos ook Goud en Goud mijnen (via ETF’s) lieten een daling zien en deze grote long positie waren even terug.

AO 5

Ook onze Adobe short (via gekochte put opties) werkte helaas niet.

AO 6

Onze lange Amerikaanse bonds deden het prima, maar daar hebben we gedurende de maand afscheid van genomen. Een rente verhoging in de VS kan slecht uitpakken voor de obligatiemarkt. Of we een rente verhoging krijgen weten we pas in september.

Deel dit bericht: