Update Column: Zoals januari verloopt.. (Actief Offensief Fonds)

Op de beurs is er een gezegde dat zegt: zoals de maand januari verloopt, zo verloopt het jaar. Nu begon januari heel enthousiast op verwachtingen rond de, toen nog aanstaande, benoeming van president Trump. Gedurende de maand ging dit enthousiasme, na de benoeming van de nieuwe Amerikaanse president, langzaam maar zeker uit als de spreekwoordelijke nachtkaars. Of eigenlijk sneller dan die kaars, want de twijfels groeien en veel Amerikanen hebben reeds het vertrouwen in hem verloren. Hoe dan ook, de AEX-index sloot in de eerste maand licht lager.

Gedurende de maand liep de rente als gevolg van de plannen van de Amerikaanse president op. In het Actief Offensief fonds zit zowel een grote obligatie positie op Amerikaanse lange bonds, als een short cash positie en een bescherming tegen een crash. Door de hogere rente had deze positie een negatief effect op het rendement van het fonds.

Er is ook een grote positie in goud en goud fondsen (goudmijn trackers). Deze is er als een passieve bescherming tegen een crash, maar ook als een bescherming tegen oplopende rente (inflatie). Deze laatste trackers deden het prima en zo bleef het fonds ondanks de crashprotectie posities per saldo licht positief voor de maand.

Ditzelfde beeld hadden we ook in de losse aandelenposities. De aandelenresultaten werden ook door elkaar in evenwicht gehouden. Zo deed onze long positie in GoPro het prima, maar deed onze First Solar positie het weer niet zo goed. In First Solar blijven we alle vertrouwen hebben, dit fonds is nu deep value en staat slecht 6 maal de winst genoteerd. Voor een groeisector niet duur.

In de maand februari start het resultaten (cijfer) seizoen pas echt goed en zullen we meer beweging gaan zien. Beweging is over het algemeen goed voor het fonds, want u weet dat we per saldo altijd volatility long zitten. In de maand januari was de volatility ondanks alles historisch laag.

We deden het beter dan de markt, zijn klaar voor iets meer actie en zien de toekomst voor de maand februari zonnig tegemoet.

Deel dit bericht: