Een ramp in slow-motion
Nu zitten we al een tijdje (lees vanaf de verkiezingen in de VS) in een bijzonder schouwspel, maar woensdag zijnde Liberation Day (beter: Tariffs-day), was het wel heel bijzonder. Trump kwam met heel veel show op in zijn Rozentuin en noemde het een dag die we van nu af jaarlijks gaan vieren?!? (teaser, lees meer)
Deze column is volledig op persoonlijke titel en is mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (DMA Europe BV). Deze publicatie is dan ook louter alleen de professionele persoonlijke mening van Cees Smit (ook wel Frank van Dongen) en wordt als gedachte (visie) door hem gedeeld aan ervaren beurshandelaren (ervaren beleggers). Deze mening wordt ook als basis voor strategie toegepast in de Today’s Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille). De column wordt geproduceerd in het weekend (5 en 6 april) en publicatiedatum: maandag 7 april 2025
Een ramp (een crash) in slow-motion
Nu zitten we al een tijdje (lees vanaf de verkiezingen in de VS) in een bijzonder schouwspel. Zo hadden we woensdag Liberation Day (beter: Tariffs-day). Dit bleek uiteindelijk een heel bijzondere dag, want Trump kwam met heel veel show op in zijn Rozentuin en noemde het een dag die we van nu af jaarlijks gaan vieren?!? Of we het gaan vieren is nog even de vraag maar lang zullen we deze dag wel herinneren. Hij kwam namelijk met een lijst waarbij hij bijna ieder land in de wereld (behalve Rusland) en dus inclusief ontwikkelingslanden en de Antarctic Islands (Penquin country) met een percentage gaat belasten. Waarschijnlijk had de Trump Administration deze belasting maatregelen met een stagiair uitgerekend, want men deed alsof het hogere wiskunde was met wat Griekse letters in de formule. Echter direct en zelfs met alleen eenmaal de folder van de LOI gelezen te hebben over economie, begreep je de conclusie van het verhaal: namelijk dat het slecht doordacht was en nog belangrijker dat dit zeer negatief is voor de wereldhandel! En dus slecht voor de Amerikaanse- (en wereld)economie. En uitgaande dat de beurs iets met de economie van doen heeft, dus heel slecht voor de aandelenbeurzen.
Vreemde jongens die beleggers
Maar de beurs stond voorafgaand aan deze historische aankondiging die duidelijk vooraf gecommuniceerd was en waarvan ook de inhoud, onderwerp, het moment zijnde op woensdag nabeurs, etc. duidelijk waren… toch fors in de plus. En de Amerikaanse futures gingen (nabeurs) tijdens en net na de speech van Trump gewoon nog hoger?!? Er kwam een gewone man op het podium (die volgens Trump meer van economie begreep dan menig econoom) en die man ging ervan uit dat de fabrieken in Detroit door de importheffingen weer opgebouwd zouden worden. En dat ze na de invoering van de Tariffs alle producten in eigen land gingen produceren… Hij had het niet over de kredietcrisis van 2008 als mogelijke oorzaak van de problemen in Detroit en ook niet over de kwaliteit en de prijs van de aldaar gemaakte producten en de daaraan gekoppelde vraag naar een product. Om het al helemaal niet te hebben over dat er iets bestond als consumenten vraag… en concurrentie. Maar ondertussen bleven de futures nabeurs tijdens deze show gewoon maar oplopen…
Als een konijn in een lamp van een stroper?
Nu was het verhaal van de heffingen al maanden geleden bekend (zie mijn eerdere columns)! Erger nog hij had het zelfs in zijn verkiezingsprogramma staan. En juist dat het reeds bekend was, kan mogelijk een verklaring zijn van de eerste lauwe reactie op de show, want beurzen zeggen altijd alles (al het nieuws) te verdisconteren.
Maar wees eerlijk niemand (op een enkele ouwe beer na) had maatregelen getroffen tegen deze Domino day en velen hadden het juist, omdat het voorval zich in een soort van slow motion voltrok, ernstig onderschat. Nu had ik zowel in mijn AO strategie als privé bescherming genomen in de portefeuille en dit gedeeld op de Socials. En dacht tijdens de stijging van de futures op woensdag serieus aan een hernieuwde carrièreplanning bijv. in de ijsjes business op de dam (en dat ondanks de recent ontplofte auto). Kortom: ik begreep van de reactie van de Amerikaanse beurs helemaal niets.
Echter de volgende dag toen ik weer vroeg wakker was door de overgang naar zomertijd zag ik dat de beleggers het ineens wel begrepen en dat ik nog niet IJsco’s hoefde te verkopen. De markten waren ineens fors in reactie (lees lager).
Nasdaq op vrijdag (4 april) bijna 1.000 punten in de min (5,8%)
De beurzen gingen dus ineens op donderdag en vrijdag lager. Zoveel lager dat de Nasdaq dit jaar al reeds bijna 20 procent lager is. Ondertussen lees ik in de Mainstream media slechts lichte kritiek op Trump, maar je zou maar voor je pensioen afhankelijk zijn van de beurs. Ook de Democraten halen onze media niet, ze schijnen verdeelt te zijn na de verkiezingsnederlaag. Om je een beetje een beeld te vormen moet je naar CNN gaan om er zo iets van mee te krijgen.
Het wordt hierna alleen maar beter?
Even Joe Sixpack (de gewone man) heeft dus net fors ingeleverd op zijn pensioen en toch denkt hij dat dit tijdelijk is en dat op lange termijn na deze aanpassingen het alleen maar beter wordt. Gaat de import op de zelfde voet door als voor de importheffingen? Komen er echt bakken met geld binnen die de Amerikanen kunnen gebruiken om hun schulden af te lossen en de belasting te verlagen? Persoonlijk heb ik zo mijn twijfels.
Snel verder langs de indices
Nasdaq op lange termijn (maand) geeft aan dat we na de corona dip fors opgelopen zijn. De huidige daling komt technisch niet helemaal onverwacht. Maar belangrijker is dat we na eerdere korte termijn signalen nu ook op lange termijn verkoopsignalen hebben.
Historie herhaalt?
Wat we in het licht van de Tariffs niet moeten vergeten is dat we in de geschiedenis kunnen kijken hoe vorige keer de handelstarieven werkten… We hebben in de 30er jaren een enorme depressie gezien die volgens de economische geschiedenisboeken gevoed werd door protectionistisch beleid.
In dit licht
We kijken even naar een grafiek uit een verhaal van 17 januari 2025, waarbij door het Amerikaanse Apello (research) de inschatting gemaakt werd dat het gemiddelde importtarief 17,5 procent zo zijn. We evenaarde dan dus ook de top van de jaren dertig.
Bron Apollo
Uiteindelijk is het 22,5 procent gemiddeld
Als we de grafieken bekijken komen we uiteindelijk na de aankondigingen boven de 20 namelijk op 22,5 procent import heffing. Google zelf eens naar de beurs in die tijd. Maar de crash van 1929 was toen slechts het begin van de diepe daling.
Bron: NRC afgelopen zaterdag (Terug naar oude Tijden)
En verder
De Amerikaanse beurzen hebben dus verkoopsignalen op de korte termijn. We zijn door belangrijke niveaus heen dat technisch gesproken de herstel bewegingen moeten worden gebruikt om opnieuw bescherming te kopen.
Sp500 vrijdag ook min 6% en YTD – 13,54%
Dus nu kan Joe Sixpack wel hopen dat we weer autofabrieken openen in de VS en er weer banen ontstaan, maar zijn er genoeg werknemers? Maakt de VS producten die wij willen? En gaat de Amerikaan werken voor de prijs van een Chinese werknemer? En als we nieuwe fabrieken neerzetten dan zullen er ongetwijfeld enorm veel robots zijn die het werk gaan doen. En wat schiet Joe Sixpack daar mee op?
In het lange termijn plaatje zie je duidelijk de trendbreuk. Gek genoeg is een daling naar 3.750 nog gewoon een correctie in de opgaande trend.
Wat gaat de FED doen?
Iedereen denkt ook maar weer dat de FED direct met vele renteverlagingen zal komen. Maar even ter herinnering: er waren al 3 rente verlagen verwacht voordat de beurs omlaag ging. Dus hoeveel wil je er nu hebben?
En denken we nu echt dat als we daadwerkelijk de producten in de VS gaan maken dat deze niet duurder zijn dan nu uit een laaglonenland? En denken we dat als je de heffingen verhoogd de producten goedkoper worden voor de consument? Neen die worden dus juist duurder! We krijgen waarschijnlijk een Stagflatie situatie! Dus een economie, die een pas op de plaats maakt (of zelfs krimpt) en ondertussen inflatie. Deze gedachte wordt ook onderschreven door grote Amerikaanse effectenhuizen. Dus hoeveel extra ruimte heeft de FED en wat werd al in geprijsd?
Schuldenberg
En wat wordt het effect van het buitenland dat nu gepest wordt met heffingen terwijl dat zelfde buitenland al lange tijd de tekorten van de consumerende Amerikanen financiert? Want de Amerikanen vergeten even dat wij als niet Amerikanen de boel financieren aldaar omdat zij een spaar tekort hebben en wij een spaar overschot hadden/hebben.
De Dow Jones is ‘slechts’ een kleine tien procent lager voor het jaar en is na een pull back richting de Twindicator door 200daags heen gevallen. Nu gaat het snel en zou je normaliter ook herstel bewegingen verwachten maar de trend is duidelijk. Dus herstel bewegingen moet je gebruiken om alsnog bescherming te kopen.
Dow Jones
Als je naar de Dow Jones Industrial Average (Futures) maand grafiek kijkt dan zou je net als in de S&P500 kunnen zeggen dat zelfs bij een terugval net onder de 29.000 je gewoon nog in de opgaande trend zit.
Een valuta oorlog?
De Amerikanen willen, als we de verhalen moeten geloven, hun dollar verzwakken om het land zo interessanter te maken voor de export. Maar als wij de dollar juist gaan kopen met zijn allen dan gebruiken we de valuta om de handelsoorlog de winnen. Dit is een zeer delicaat spel en of wij die dollars zouden moeten kopen is even de vraag. Immers zij zullen het rente wapen inzetten.
Het rente wapen?
Een lagere rente verzwakt de dollar, als dit gezien de inflatie kan. Wij krijgen mogelijkerwijs minder inflatie in Europa, door aanbod producten uit landen die last hebben van de importtarieven van de VS en dus krijgen wij producten die normaliter naar de VS zouden gaan.
Nu heb ik wel eens eerder uitgelegd dat veel producten voor de Amerikaanse markt niet zomaar naar Europa te sturen zijn. Denk bijv. maar aan de stekker en de voltage (stroom) verschillen. Ook zijn er in Europa heel andere import regels en behoeftes dan in de VS.
Nog een plaatje uit de VS
De zeer brede Wilshire 5000 geeft helaas ook een negatief toekomst beeld.
Wat gaat de wereld doen?
Als we ons gaan focussen op alle diensten (software, cloud, streaming, films, etc.) die we vanuit de VS afnemen en die gaan belasten? Denken we echt dat een praatje met de VS zin heeft als je kijkt hoe de kern rond Trump denkt over Europa en over de Europeanen? Nee waarschijnlijk snappen ze alleen harde tegen reacties. Praten is voor ‘Loosers‘ !
Nog een plaatje… De MSCI Wereld in dollars
Hebben we op 3.250 een al dan niet tijdelijke steun?
Koersdoel AEX?
De AEX is langer aan het dalen en rond de 830 zou er een steun moeten zijn. Maar deze steun kan gemakkelijk pas onder de 800 liggen.
AEX lang
Maar als dit niveau niet houdt dan is het geen ‘petje 750’ maar pas rond de 650 steun en dan zijn we aan de onderkant van het trendkanaal aangekomen.
AEX onder de 700?
De corona low was 450 en deze importheffingen zijn eigenlijk schokkender voor de wereld economie dan het virus was. Toen hadden we nog heel veel stimulatie mogelijkheden en nu lijken deze door investeringen in infra en defensie wat moeilijker verhaal. Dus voor de echte pessimisten de vraag wat als die 675-650 niet de ultieme steun blijkt te zijn?
Kijk terug
Vorige week maandag benoemde ik nog in mijn toenmalige weekend column dat de Duitse Dax officieel verkoopsignalen had en dit zeer negatief was…
Alles in perspectief
Als we de Dax Index op lange termijn bekijken, dan zien we pas wat er sinds corona, of wat er sinds de kredietcrisis, en/of de Dot.Com crash is gebeurd. De Duitsers zijn behoorlijk enthousiast geweest en zijn nog steeds ver weg van de meer normalere opgaande trend.
Rente lager is een normale beweging
We zien de lange rente in de VS verder dalen. Maar zoals eerder benoemd kan dat wel met de eventuele inflatie gedachten vanuit de importheffingen? Als wij de belasting verhogen op sigaretten dan zie je dit ook terug in de inflatie…
Het beest is uit zijn hok
De VIX zeg maar de gemiddelde markt volatility is fors omhoog. Dit getal is de basis van de optieprijzen maar ook de basis van de margin eisen (risico opslagen). Een verdubbeling van de volatility zorgt normaal voor een verdubbeling van de optieprijzen. Maar hogere optieprijzen is ook een hogere margin.
Even een langere grafiek van de volatility
De langere Vix laat ook de corona crash zien toen was de paniekmeter bijna het dubbele.
Margin debt grafiek
Weken gelden heb ik het gehad over het totaal bedrag dat er in de VS uitstaat aan margin. Dus beleggen met geleend geld bij speculanten en/of beleggers. Dit bedrag is al tijden op een record niveau. Tijdens de coronaperiode hebben we soortgelijke niveaus gezien.
Bron: Finra
Of kijk eens op Ycharts:
Met Vol geen lol
Aangezien de Margin nog verder gestegen is door de hogere volatiliteit is het ook onvermijdelijk dat posities afgebouwd zijn in deze mega beweging. Uiteindelijk kan het zo zijn dat de Margin in zijn totaal mogelijk verlaagd is. Echter dat is volgens mij juist negatief voor de aandelenmarkten.
Nog even terug op mijn 1 april grap over de Blocker coin
Op 1 april maakte ik (al zeg ik het zelf) een grappige column over de Blockchain theorie en de gekte rond bedrijven die nu ineens Bitcoin kopen als doel van het leven. Een aantal reacties die ik kreeg begreep ik dat niet iedereen begreep dat het een 1 april grap betrof en dat zegt veel moois over de huidige gekte in crypto land. Immers het had gewoon ook waar kunnen zijn.
Risicovolle assets worden verkocht
Het kan niet zo zijn dat aandelen in correctie gaan en de Bitcoin niet. Bitcoin is gewoon een hoge risico assetklasse en hoog risicovolle assets worden standaard in een correctie verkocht. Beleggers gaan in een hectische periode juist naar minder risicovolle bedrijven. Ik blijf dan ook van mening dat de Bitcoin technisch pas rond de 60.000 echte steun zal ondervinden.
Tot slot nog even een paar grote belangrijke aandelen
Nvidia YTD 31,8 procent lager en recent door horizontale steunniveaus. Nu heb ik dit fenomeen vaak besproken in mijn columns dus we wisten dat dit tot de mogelijkheden behoorde. Nu durf ik geen vallende messen te vangen maar dit is wel een goed bedrijf althans uitgaande dat China niet Taiwan invalt als Trump Groenland.
The Big Apple
Apple dit jaar ook al 22,7 procent gedaald maar een aandeel waar ik vanaf blijf in de huidige handelsoorlog.
Google ook 22,50 procent lager dit jaar en als bedrijf fundamenteel goedkoop. Maar laat het eerst maar even uit stuiteren alvorens we het kopen.
Merck pair-trade met Eli Lilly
Merck, ook wel MSD, in Canada en de Verenigde Staten opererend onder de naam Merck & Co Inc. Dit is een van de grootste farmaceutische bedrijven in de wereld. Met veel nieuwe medicijnen, vorige week las ik nog een verhaal over dementie vaccins. Deze sector lijkt buiten de handelsoorlog te gaan vallen. Dividendrendement bijna 4 procent en een koerswinst verhouding van 12. Nu blijkt alles lager te kunnen dus wellicht is het leuk om dit aandeel te combineren met een put op een concurrent, die combi heet een Pair-trade (je gaat long en short).
Over welke concurrent heb ik het?
Eli Lilly is ook een internationaal farmaceutisch bedrijf en heeft veel hogere koerswinst namelijk 63 en een lager dividend rendement zijnde 0,81 en ook de grafiek ligt minder mooi.
Op Twitter kom ik hopelijk met een strategie rond deze Pair-trade
Resume:
Er is meer dan 11 biljoen USD aan beurswaarde vernietigd sinds de inauguratie van Trump. Trump noemt het “het medicijn” maar wat is het wealth effect hiervan op de economie? Wat doen de protesten en de daling voor het consumenten vertrouwen. Dus hoeveel wordt er minder geconsumeerd door deze daling?
Dan, Berenmarkten zijn heel moeilijk handelbaar helemaal met een Trump figuur aan de top. Die soms A en soms dan weer B roept. Maar ook de automatische quote machines weigeren markt te maken en daarmee zijn markten minder liquide. Dus gewoon bescherming kopen, zeker nu ik weet dat de ‘experts’ in de media het als een koopmoment zien, is voorlopig het devies. Pas als er echte paniek is en niemand meer durft te kopen heb je een stevige echte bodem. Zeker met Groenland en andere zaken nog boven de markt hangend.
Conclusie: bescherming blijft helaas nodig
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere beleggingswebsites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee, u kunt een deel van (of uw gehele) inleg verliezen. Beleg altijd alleen met geld dat u over heeft.