5 feiten en/of fabels over beleggen

  1. ”Om te beleggen heb ik veel kennis nodig over de markt en de financiële sector”

Feit/Fabel. Als je zelf wilt gaan beleggen is de nodige kennis uiteraard nodig, maar je kunt het ook overlaten aan een professionals die hier al jaren mee bezig zijn en het leuk vinden en zijn of haar werk ervan heeft gemaakt om deze kennis te vergaren en elke dag de markt in de gaten te houden en de factoren die daarbij komen kijken. Dus om te gaan beleggen heb je niet persé veel kennis nodig, als je dat in dit geval dan maar overlaat aan de professionals. Als je besluit het wel zelf te gaan doen is de nodige kennis zeker een vereiste.

  1. ”Om mijn geld te laten beleggen door professionals, heb ik veel geld nodig”

Fabel. Met een relatief klein bedrag is het ook al mogelijk om je geld te laten beleggen door professionals. Bij For Tomorrow is dit bijvoorbeeld al mogelijk met een storting vanaf €50 per maand. Het is wel essentieel dat je belegt met het geld dat je kunt missen en de komende jaren niet ‘nodig’ hebt.

  1. ”Beleggen heeft alleen maar zin als je dat voor tenminste 15 jaar doet”

Feit/Fabel. Bij beleggen ligt het eraan wat je doel is, hoelang het tijdpad is en waar je in wilt beleggen dus kan het zeker ook op kortere termijn zin hebben. Sommige portefeuille mixen zijn zelfs samengesteld voor de kortere termijn. Het is wel zo over het algemeen, dat je doorgaans de meeste profijt hebt van beleggen als je dit voor de lange termijn doet. Zo heb je minder last van fluctuaties in de markt.

  1. ”Beleggen is voor 50+ers”

Fabel. Beleggen is juist voor iedereen! Of in ieder geval; iedereen die iets per maand kan missen, is een potentiële beleggers. Het is zelfs zo dat het afgelopen jaar (2017) de grootste groei was van jongeren die gaan beleggen. De reden hiervan is bijvoorbeeld de lage spaarrente en flexcontracten. De berichten over de pensioenfondsen blijven ook instabiel, dus besluiten meer mensen toch het hef in eigen hand te nemen en te kiezen om nu al iets weg te zetten voor hun pensioen. Wij hebben een rekentool ontwikkeld die een zicht geeft op wat het kan opbrengen als je bijvoorbeeld nu zal beginnen met beleggen. Klik hier om het ook eens te proberen!

  1. ”Beleggen is duur en te veel risico, dus ik ga wel sparen dat kost me in ieder geval niets”

Fabel. Het is de laatste, maar zeker niet de onbelangrijkste. In de regel valt beleggen eigenlijk niet te vergelijken met sparen. Een belangrijke factor is bijvoorbeeld het risico, beleggen brengt risico’s met zich mee. Vandaar er ook altijd gezegd wordt; beleg alleen het bedrag wat je echt kunt missen. Bij beleggen wordt er vooraf altijd een persoonlijke test gedaan om daarmee te kijken hoeveel risico je kan en mag lopen, aan de hand van deze test wordt dan een profiel bepaald en hiermee ook een indeling van de portefeuille. Uiteraard zitten er ook kosten aan verbonden, maar het is niet persé duur. Bij For Tomorrow bieden wij al fondsen aan waar de kosten 0,5% op jaar basis liggen.

Bij het sparen heb je inderdaad minder tot geen risico dat je een deel of je gehele vermogen verliest. Ik zeg minder, omdat het wel kosten met zich mee brengt om de rekening in de lucht te houden en deze zijn bij sommige banken aan de forse kant. De hoge rekeningkosten + bijna tot geen rente = toch kostenvermindering tijdens het sparen. 

 

Deel dit bericht: