Actief offensief februari 2018

De maand februari was een drukke maand met relatief hoge volatility. De rente liep wereldwijd op en dat zorgde uiteindelijk voor een daling op de beurzen. Nu hadden wij met het Actief Offensief fonds al veel langer short posities, anticiperend op een daling van de beurzen. Toch was de daling, ondanks dat we ook steeds wijzen op de rente, nog verrassend.

De daling ging met een grote snelheid gepaard. We verdienden aan het begin van de maand veel geld. Echter na de daling, in de eerste paar weken, kwamen er ook grote, heftige intraday bewegingen waarbij herstel plaatsvond. Omdat de beurzen de afgelopen tijd steeds hard herstelde na een daling, werden ook wij gedurende het korte heftige herstel op het verkeerde been gezet. Door de posities klein te houden wisten we de maand wel positief af te sluiten.

Op individueel niveau deden onze short posities in Amazon en Facebook het maar tijdelijk goed. Vreemd genoeg deden de FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) aandelen het in de daling relatief goed en deden deze aandelen het in het herstel ineens wonderlijk goed.

In de short op de diverse aandelen worden winsten gemaakt maar pas als de beurs verder wegzakt zullen waarschijnlijk de FAANGS aan de beurt zijn. Ook hier zijn de posities verkleind.

Van de posities in individuele aandelen deden Flow Traders & vooral Under Armour het ondanks de hectiek op de beurs goed. Deze aandelen hebben we met een mooie winst weten te verkopen. De negatieve uitschieter was de positie in de VanEck Junior Gold Miners ETF.

Voor de volgende maand, maart, verwachten we een verdere daling vanwege de Italiaanse verkiezingen en de door Trump aangekondigde maatregelen die kunnen leiden tot een handelsoorlog.

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: