Bij For Tomorrow vinden we het belangrijk om uw geld met de grootst mogelijke zorg te beleggen. Daarom houden we de markt scherp in de gaten en anticiperen mede met behulp van indicatoren op marktbewegingen. Deze indicatoren zijn vaak op basis van technische analyse van de markt om zo trends in de marktbewegingen op te sporen. Aan de hand van deze trends kunnen wij voor u een goede belegginsstrategie hanteren. In deze column licht directeur van Today’s Groep en fondsmanager van het Actief Offensief fonds Cees Smit, een tipje van de sluier op over hoe uw geld in zijn fonds wordt belegd.
Door: Cees Smit
Het Actief Offensief fonds speelt in op trendmatige –dus opwaartse of neergaande- bewegingen van de markt en heeft daarom ook altijd moeite met zijwaartse –dus richtingloze- marktbewegingen in indices. Bijna de gehele maand bewogen we in de AEX tussen de 425 en 440. Deze getallen geven de totale waarde weer van de 25 bedrijven die deel uitmaken van de AEX-index. Alleen de laatste paar dagen schoten we in de AEX omhoog om vervolgens op de laatste handelsdag weer omlaag te duiken. Hoewel de media mogelijk anders doen vermoeden, was er dus nauwelijks marktbeweging om van te profiteren. Al helemaal niet als je trendindicatoren -die een indicatie van de marktbeweging geven- een verkoopsignaal geven en pas na de doorbraak van de indicatorlijn een koopsignaal.
Om de trends te volgen en in te spelen op de marktbewegingen, maken we gebruik van robuuste indicatoren, zoals de Twindicator en de EB indicator. Beiden gaven deze maand pas laat een koopsignaal en gaven eerder steeds een verkoopsignaal. Ook wilden we wachten op de bevestiging van het koopsignaal omdat er beleggerssentiment-technisch een aantal grote risico’s speelt dat van groot belang is voor de richting van de beurs. Denk bij deze risico’s bijvoorbeeld aan de Britse Exit (verkiezingen op 23 juni!), Griekenland met haar schulden, maar ook of er wel of niet een renteverhoging in de VS komt.
Technisch zien we in veel belangrijke indices -en dus ook in de AEX- hoofdschouder-patronen. Zo’n patroon geeft normaal gesproken met een grote statistische juistheid een daling aan. Een stijging boven de recente top van 458 die we in deze AEX-grafiek zien, maakt dit patroon ongedaan, waardoor een daling dus onwaarschijnlijk is.
Onze technische indicatoren gaven echter het grootste deel van de maand verkoopsignalen. In combinatie met de eerder genoemde risicofactoren was dat reden om ons voor te bereiden op een daling van de beurskoers en te kiezen voor een paar strategische shorts om daarvan te profiteren. Per saldo hebben deze shorts helaas geld gekost, maar ze zijn nog tot juni actief en kunnen bij een grote daling van de markt grote kansen bieden.
Naast de posities op de AEX hebben we ook nog posities op de SP500, de Dow Jones en goud. Long, dus speculerend op een opwaartse marktbeweging in deze aandelen, zitten we in Delta Lloyd, Binck en Vivint Solar.