Belastingaangifte te laat, wat nu?

Het is niet zo dat je direct een boete krijgt wanneer je, je belastingaangifte te laat hebt verzonden. Hoe zit het precies? Wanneer ben je te laat en wat kunnen de gevolgen zijn van een te late aangifte?

Is achteraf natuurlijk altijd makkelijk praten: voorkom een boete.

Je moet in principe aangifte doen voor 1 mei. Voorzie je in maart of eerder al dat je de belastingaangifte deadline niet gaat halen? In dit geval kun je de Belastingdienst vragen om uitstel. Dit geldt in het geval dat je van de Belastingdienst een aangiftebrief hebt gekregen, mocht je deze niet hebben gehad mag je tot midden juli aangifte indienen als je weet dat je belasting moet betalen.

Zoals eerder genoemd krijg je niet direct een boete na een te late aangifte. Als je de belastingaangifte te laat inlevert, krijg je eerst een herinnering en daarna een aanmaning. In de meeste gevallen krijg je dan nog een aantal dagen de tijd om alsnog de aangifte in te dienen. Pas als je die niet benut, heb je kans op een boete.

Wat is de hoogte van de boete? – De eerste keer krijg je een zogenoemde ‘’verzuimboete’’ van 369 euro. Dit bedrag geldt ook voor de tweede keer te laat indienen. Mocht het daarna nog steeds niet op tijd lukken, kan de boete uiteindelijk maximaal oplopen tot 5278 euro.

De herinnering- en boeteprocedure die beschreven is geldt alleen voor wie door de fiscus is uitgenodigd om aangifte te doen. Voor de personen die geen aangiftebrief ontvangen hebben en toch verplicht aangifte moet doen, kan er ook een boete gelden maar zijn de regels iets anders.

Deel dit bericht: