Beren op de pijnbank (Fonds update: Actief Offensief Fonds)

De maand januari was een drama voor alle shorts en daarmee ook voor ons. Intra maand zetten we nieuwe hoogtepunten neer in alle belangrijke indices en de aandelen die reeds veel te duur waren, zoals Amazon en Tesla werden nog veel duurder.

Alle short traders werden dus spreekwoordelijk uit de markt gepest en daarmee komen de totale short posities op historisch lage niveaus. Een veeg teken. We zien historisch hoge inflow’s van particuliere beleggers. De volatility staat nog steeds op heel lage niveaus met een VIX rond de 8. Er zijn veel beleggers die met geleend geld beleggen. Allemaal marktsignalen dat we dichtbij een top zitten, maar ondertussen is dit wel een werkelijkheid waar we als belegger mee te maken hebben.

We hebben onze shortposities in januari risico technisch moeten verkleinen en zo een pijnlijk verlies geleden, maar wel houden we posities (opties) open op een eventuele toekomstige daling. We zien ook de rente oplopen en de dollar blijvend verzwakken. Een zwakke dollar zou niet positief moeten zijn voor de multinationals uit de AEX. Kortom; de vraag is niet of we omlaag gaan maar wanneer.

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: