Alle hens aan dek bij de Bund futures, groeiaandelen, big-tech, dus wees gewaarschuwd!
Inleiding:
De Bund futures kregen er (mede door de verandering van contract) afgelopen week ongenadig van langs. Nog is de lange termijn stijgende trend niet gebroken, maar de kapitaalmarkten zijn in ernstig gevaar. Aandelen reageren vaak wat verlaat op de obligatiemarkten, dus wees op uw hoede! We gaan een roerig aantal weken tegemoet.
Een onderhuidse correctie
Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (12 september 2021) 788,49
Onze conclusie:
Korte termijn | reactie verwacht |
Middellange termijn | reactie |
Lange termijn | positief, met gevaar op termijn |
NB. Calimiteiten niet in aanmerking genomen.
Als men naar de AEX Index kijkt, dan lijkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn. De week werd zelfs met wederom een nieuwe top begonnen. Maar, en wij zeggen dit al langer, schijn bedriegt niet alleen, er is wel degelijk een reactie op gang gekomen in de aandelenmarkten. Die onderliggende correctie is zelfs voor veel aandelen al een tijdje aan de gang. Veel verrassender echter was het effect dat de ECB had op de aandelen- en obligatiemarkten. Want afgelopen week maakte de Bund future de grootste val mee van het jaar, bijna net zo groot als de tik eind december 2020. Als de koers van de Bund future daalt, dan betekent dat een stijging van de 10-jaars rente in Europa (Eurozone). Dat de Bund daalde was op zich niets bijzonders en zat er al enige tijd aan te komen. Markten worden al enkele weken klaargestoomd voor het einde van de opkoopprogramma’s in Europa en de VS. De ECB gooide hier afgelopen week nog wat extra olie op het vuur door aan te kondigen dat ook in Europa tapering al dit jaar zal beginnen, en dat hadden markten eigenlijk niet verwacht. Markten dachten dat de FED met tapering zou beginnen en dat de ECB daarna in 2022 zou volgen. En nu heeft ECB-president Lagarde aangegeven, dat tapering ook in Europa al dit najaar gaat beginnen, in november zelfs al. En dus tikte de Bund future de oplopende trend anderhalve maand geleden nog even aan, maar bleek afgelopen week dat dit een afscheidskus was. De Bund is nu onderweg naar de lange termijn steunlijn en die ligt op 168. Een doorbraak omlaag luidt het einde van een langjarige trend van dalende lange rentes in.
Maar veel verrassender was de reactie van de aandelenmarkten op deze toch forse rentestijging. Want met name de groeiaandelen (Big Tech) stegen toch weer verder. Pas afgelopen vrijdag, onder invloed onder meer van een voor Apple zeer negatieve rechterlijke uitspraak, zakten de koersen van Big-Tech aandelen iets. Ondertussen daalden allerlei andere aandelenkoersen wel. Zelfs bankaandelen hadden het moeilijk terwijl voor hen een rentestijging juist hogere marges inluidt en dus positief is. Dit is een typisch voorbeeld van een markt, die nog maar achter één ding aanloopt en ondertussen alle binding met de realiteit verliest. Het is het fenomeen van de blow-off. En het betekent niets meer en niets minder, dat de markten, wereldwijd, op het spreekwoordelijke laatste been lopen. Het is september, en er hebben nu enkele gevaarlijke draaiingen in de markt plaatsgevonden. De rente op kapitaalmarkten stijgt, de $-koers daalt, olieprijzen zakken en op individuele markten (zie bijvoorbeeld de aluminiummarkt) volgen toppen en / of zijn grote spelers bezig om de markt naar zich toe te trekken (uranium).
Opvallende positieve uitschieter was de Nikkei Dow Jones in Japan. Aan een langdurig vlagpatroon, dat al sinds medio februari in ontwikkeling was, is met een krachtige uitbraak omhoog een einde gekomen. Het is een van de vreemde uitzonderingen in deze markt, die doet verwachten dat een eventuele correctie in de Westerse markten weliswaar volatiel kan zijn, maar niet lang hoeft te duren.
Hoe het ook zij, wij gaan enkele heel roerige weken tegemoet!
Figuur 1.
Na de vlotte start van de week viel ook de AEX iets terug, maar per saldo leverde de week een vrijwel onveranderde eindstand op. De weekgrafiek levert daardoor echter wel een potentieel gevaarlijke candle op. Een lagere opening maandag en een laagste punt van ongeveer 773 in de komende week zijn de ingrediënten die tot een verkoopsignaal, ook op de weekgrafiek zullen leiden. Komende week wordt dus opnieuw een week van afwachten, maar voor instappen is het echt geen tijd. Indicatoren dalen zowel op de daggrafieken als op de weekgrafieken, er is in veel indicatoren sprake van negatieve divergenties en de spoeling (de breedte van de markt) is afgelopen week opnieuw dunner geworden. Er is een correctie begonnen en dit keer blijft het naar alle waarschijnlijkheid niet bij een mini-dip.Als 773 gebroken wordt, dan is 750 de eerstvolgende steun en daarna komt 736 aan de beurt. Als die grens wordt gebroken is het pas echt hommeles.
De Rente
Zoals in de inleiding al is gezegd, de rente op de kapitaalmarkten is afgelopen week flink gestegen. En die stijging is nog niet voorbij.
De US$ uitgedrukt in Euro’s
De $ heeft afgelopen week een pas op de plaats gemaakt. Een zogenoemde “inside week”. Dat zijn nietszeggende periodes, waarin markten vooral afwachten. Het verandert niets aan de korte termijn trend, en die is dalende.
De Brent Olie prijs
De olieprijzen maakten eveneens een pas op de plaats. Er is ruimte voor een verdere stijging, maar het technische beeld is zeker niet goed te noemen. Met de top in juni is er een correctie begonnen en die zal waarschijnlijk nog wel even aanhouden.
De prijs van een troy ounce Goud
De koers van een troy ounce goud daalde afgelopen week en een verdere daling tot US$1.750 per troy ounce moet niet worden uitgesloten. Maar dat betekent een neerwaartse risico van 2%, niet iets om over wakker te liggen. Het lever zelfs beter instapmoment op.
Strategie
Opnieuw hebben wij cash gegenereerd, ditmaal door de relatief grote posities in Aalberts en Arcadis in onze lange termijn portefeuilles af te romen. Met name Arcadis behoort dit jaar in onze defensieve portefeuilles en in het Prijs<Waarde Model tot onze meest succesvolle beleggingen en deze positie is daarmee zo groot geworden dat het realiseren van een deel van de winst in deze fase van de bullmarkt niet meer dan logisch is.
Agenda voor de komende week
De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.
14 september 2021 14.30 Amerikaanse consumentenprijzen (inflatie)
16 september 2021 14.30 Amerikaanse werkgelegenheidscijfers en detailhandelbestedingen
17 september 2021 11.00 Europese consumentenprijzen (inflatie)
22 september 2021 20.00 Rentebesluit FED
Vrijdag aanstaande is er weer een expiratiedag wereldwijd. Dat zijn notoir gevaarlijke dagen met een grote kans op een draaipunt gedurende die dag en / of de maandag erna.
Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.