Beurscommentaar: Augustus expiratie aanstaande

Met een belangrijke expiratie voor de boeg oogt de AEX Index vermoeid.

Inleiding:        

Het is augustus, vakantiemaand bij uitstek, een periode waarin omzetten opdrogen en beurzen notoir het risico lopen overvallen te worden door plotselinge sprongen in de volatiliteit. Zonder omzet is de beweeglijkheid altijd groter. En daarmee is de expiratie van augustus (aanstaande vrijdag) er een om in de gaten te houden.

Augustus expiratie aanstaande vrijdag

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (15 augustus 2021) 774,83

Onze conclusie

Korte termijn reactie in de maak
Middellange termijn reactie in de maak
Lange Termijn positief, met gevaar op termijn

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Opnieuw is er een week met een hogere top voorbij in de AEX Index. Maar het karakter van deze trend is afgelopen week sterk gewijzigd. Niet langer waren het de Tech-fondsen die de kar trokken, het waren nu de financials. En er mag dan van een nieuwe All-Time high in de AEX sprake zijn geweest, per saldo is de week vrijwel onveranderd voorbij gegaan. We naderen de zwakke maanden september en oktober en de markt krijgt steeds meer last van vermoeidheidsverschijnselen. Een veeg teken is het feit dat de beste cijfers over een breed front niet beloond maar juist afgestraft werden, d.w.z. bij de aandelen die juist in de voorbije maanden de kar getrokken hebben. Beloond werden juist de achterblijvers, zoals banken en verzekeraars. Terwijl de kwaliteit van de winst van deze groep juist sterk te wensen over laat. Want wie vooral meer winst maakt door de stroppenpot te plunderen is niet echt bezig met een sterk jaar. Maar hulp lijkt in deze hoek dichterbij te komen. In september komend e hoge heren van de grootste Centrale Banken in de wereld in de VS in Jackson Hill samen en veel analisten gaan er vanuit, dat deze vergadering dit keer veel vuurwerk zal gaan opleveren. Want dat er een einde komt aan de forse steunaankopen in de VS lijkt niet langer een discussie, alleen nog maar de vraag of de FED met tapering al dit jaar zal beginnen of pas in 2022.

 

Het cijferseizoen is in elk geval zo goed als voorbij en veel ongelukken zijn er niet geweest. Het bedrijfsleven maakt dit jaar een spectaculaire hoeveelheid extra winst en weet, zoals wel vaker, niet goed wat het daarmee aan moet. En dus zijn overal weer inkoopprogramma’s van stal gehaald. Goed voor de zittende aandeelhouder, want die mag de toekomstige koek met minder aandeelhouders delen, maar niet goed voor de economie, want het betekent dat bedrijven niet goed weten waar ze hun geld in moeten investeren.

AEX

 

Figuur 1.

 

Afgezien van het feit dat indicatoren hoog liggen en in veel gevallen al enkele weken aan het dalen zijn (met negatieve divergentie op de korte termijngrafiek tot gevolg) lijkt er in het beeld van de AEX Index niet veel aan de hand te zin. Er is eenvoudigweg een volgende, vooralsnog kleine, correctie van start gegaan. En dat zou zomaar bij een mini-dip, de zoveelste, kunnen blijven. Maar opvallend is wel dat de AEX Index daalde ondanks flinke sprongen in sommige financials. Dat zegt alles over de onderliggende breedte van de index, de grote jongens, die erg succesvol waren in de voorbije weken, zijn allemaal, zonder uitzondering, aan correcties begonnen. 750 is de eerstvolgende steun, maar in het beeld worden de problemen pas groter bij een koers onder 736.

 

De Rente

De rente is gaan stijgen, maar de week candle was per saldo wel wit. Dat betekent een stijging aan het begin van de week gevolgd door een lichte daling in de tweede helft. Per saldo is de rente boven het niveau van vorige week gebleven hetgeen een draai ten negatieve betekent.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ kruipt voorzichtig nog iets omhoog, onder langs een belangrijke weerstandslijn. Het is een teken van zwakte, de $ kan wel eens snel omlaag gaan draaien.

 

De Brent Olie prijs

De olieprijzen beginnen langzaam maar zeker weg te glijden.

 

De prijs van een troy ounce Goud

Na een forse daling afgelopen maandag, steeg in de loop van de week de koers van een troy ounce goud weer tot bijna het niveau van de vrijdag ervoor. Het is goed mogelijk, dat daarmee de correctie in de goud-markt voorbij is. Maar een uitbraak omhoog is nog niet gezien.

 

Strategie

De kasposities in onze actieve aandelenportefeuilles zijn opgelopen tot 10 à 20%. En dat gaan wij verder verhogen in de komende dagen / week, m.u.v. posities in goud die wij ook verhogen en verhoogd hebben.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

17 augustus 2021     11.00   Eurozone bruto binnenlands product

17 augustus 2021     14.30   Detailhandelsverkopen VS

18 augustus 2021     11.00   Eurozone consumentenprijzen (inflatie)

18 augustus 2021     20.00   Publicatie notulen afgelopen rentevergadering FED

23 augustus 2021       9.15   Achtereenvolgens de Franse, Duitse en Eurozone PMI-cijfers

 

Vrijdag aanstaande is er weer een expiratiedag wereldwijd. Dat zijn notoir gevaarlijke dagen met een grote kans op een draaipunt gedurende die dag en / of de maandag erna.

 

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is.

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: