Beurscommentaar: Covid-19-paniek

Inleiding: Virus Mutatie zorgen         

Als er iets is waar aandelenbeleggers niet tegen kunnen, dan is het onzekerheid. En dus was het hommeles vrijdag, toen duidelijk werd dat zich wederom een zeer besmettelijke variant van het Covid-19 virus had geopenbaard. Maar dit type onzekerheid breekt niet een lange termijn bullmarkt, het zorgt slechts voor een korte heftige reactie.

Covid-19-paniek?

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (26 november 2021) 781,63

Korte termijn reactie
Middellange termijn reactie
Lange termijn positief 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Het bekend worden van de Omicron-variant van het Covid-virus leidde tot algehele paniek in een markt, die al aan een correctie was begonnen. Maar onderliggend werd veel meer overhoop getrokken. Want de angst van beleggers concentreerde zich op het gevaar voor wéér een nieuwe lockdown wereldwijd.

Met name de “oude economie”-aandelen kregen gevoelige tikken. Tegelijkertijd daalde de lange rente iets waardoor fintech en semiconductorbedrijven weer in de belangstelling kwamen evenals ondernemingen, die juist garen spinnen bij een lockdown. Of dit nog lang zal doorzetten is zeer de vraag. Toegegeven, vrijwel elke oplopende trend is gebroken en in veel gevallen is ook de horizontale steunlijn, die eerder juist in opwaartse zin was gebroken weer in neerwaartse zin doorstoken.

De DAX daalde zelfs tot onder het MA200, een duidelijk lange termijn verkoopsignaal. Het technische beeld is daarmee flink verslechterd, waarbij tegelijkertijd ook geconstateerd moet worden dat de korte termijn er ineens erg oversold uitziet met veel indicatoren die al onder de koopgrens gekomen zijn. Een draai omhoog levert dat een koopsignaal en dat kan nu snel geschieden.

Maar de vraag in welke hoek uiteindelijk de echte pijn gaat zitten, die is nog onbeantwoord. In artikelen waarin iets meer diepgaand ingegaan werd op de Zuid-Afrikaanse variant kwam namelijk ook naar voren, dat er vooralsnog geen cijfers zijn, die er op wijzen dat de nieuwe variant voor extra druk op de IC-capaciteit zorgt. En dat is in politieke zin momenteel de enige maatstaf die gehanteerd wordt om lockdowns in te voeren en te verscherpen (hoe vaak onze premier dat ook mag ontkennen).

Als in de komende weken blijkt, dat deze variant mensen wel ziek maakt maar niet tot een grotere toestroom van patiënten in ziekenhuizen, dan zal het snel gedaan zijn met de lockdown-verzwarende maatregelen en zal ook de beurs weer tot de orde van de dag overgaan. En die was een voorzichtig verder stijgende lange rente en een sectorrotatie ten gunste van juist de oude-economie aandelen, die het vrijdag zo zwaar te verduren hadden.

Of daarmee de lange termijn opgaande trend van aandelenmarkten weer hersteld kan worden, dat wagen wij te betwijfelen. Maar dat er daarmee wel weer geld verdiend kan worden met aandelen, daar twijfelen wij niet aan. Immers, ook als de lange rente naar 1% stijgt (in Europa is die nu nog negatief), zijn aandelen nog steeds een beter alternatief dan een staatsobligatie van de Duitse of Nederlandse overheden.

AEX

Figuur 1.

Tot en met donderdagmiddag leek alles in relatieve rust te verlopen. De AEX Index daalde keurig tot 805, de top uit september, dook er kort even onder, maar herstelde intra-day alweer en niets wees er op, dat wij met meer dan een zoveelste mini-dip van doen hadden. Maar het nieuws van vrijdag over de Zuid-Afrikaanse variant zorgde voor een fors lagere opening in Europa. Overal zijn de omzetten hoog geweest vrijdag, er is dus in sneltreinvaart heel veel geld uit de markten gehaald. Dat past in het beeld van een wereld waarin geld zo goedkoop is geworden dat beleggen in aandelen met een flinke hefboom tot de normaalste zaak van de wereld is geworden. Centrale Bankiers roepen in koor dat er een gevaar is, dat zij daar niet voor verantwoordelijk zijn (wat zou u doen?) en kunnen dan later keurig vanuit hun luie stoel roepen dat ze u al lang van tevoren gewaarschuwd hebben.

Maar de vraag is nu, hoe ver dit nog verder kan dalen? Zoals het beeld in de figuur laat zien, zijn de indicatoren vrijwel allemaal flink overbought geraakt. Een herstel tot in de buurt van 805 is heel goed denkbaar. Een rally, daarin tot zelfs boven de laatste top is ook goed denkbaar. Het past allemaal in een trend, die nog steeds opgaand is, maar die langzaam maar zeker stoom verlies en vaart vermindert. Deze beurs werkt naar een belangrijke top toe, maar of we die al gezien hebben, dat wagen wij op grond van figuur 1 nog steeds te betwijfelen. De eerste steun, die vrijdag ook steun geboden heeft, ligt op 780, de volgende op 750 en een reactie tot zelfs de zone 718 – 722 zou in het lange termijn beeld heel goed denkbaar zijn. Maar na vrijdag is een licht herstel het meest logische pad voor de AEX Index voor de komende week.

 

De rente

Overal in de wereld was de lange rente juist weer wat gaan stijgen, op basis van telkens maar weer tegenvallende inflatiecijfers, maar ook hier gooide de Covid-variant in Zuid Afrika roet in het eten. Maar als men naar het algehele beeld kijkt, dan is er in feite weinig gebeurd. Per saldo is de rente weliswaar zowel in de VS als in Europa iets gedaald, maar in beide gevallen is de beweging binnen de marge van de afgelopen maanden blijven steken en is er dus geen sprake van een echte reversal. Ook hier dient de belegger dus nog even geduld te betrachten.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Ook aan de $-rally kwam een einde afgelopen vrijdag. Een keurige reversal candle was het gevolg. Daarmee is de rally nog niet definitief ten einde, maar dat de reversal ruim onder de dalende trendlijn op 92,5 heeft plaatsgevonden is een veeg teken.

 

De Brent Olie prijs

De olieprijzen zijn afgelopen week verder gedaald. Brent kan zelfs tot ongeveer US$ 66 – US$ 67,5 per vat terugzakken zonder dat dit implicaties heeft voor de oplopende trend. In € bezien valt de daling mee, door de forse stijging van de koers van de $. Europese oliebedrijven zullen dus nog weinig last hebben van deze adempauze in de opgaande trend.

De prijs van een troy ounce Goud

Was goud vorige week nog de lachende derde, afgelopen week vond een duidelijke reversal plaats, en nog een gevaarlijke ook. Want de goudprijs dook omlaag tot onder de neklijn van een kopschouderbodem. Dit soort reversals zijn gevaarlijk omdat het patroon zelf betrouwbaar is en er daarom veel beleggers op reageren. Wordt het patroon vervolgens met een reversal ongedaan gemaakt, dan kan dat leiden tot scherpe tegengestelde marktreacties en kan de koers snel verder dalen. De stoploss ligt op US$1.740 per troy ounce voor de korte termijn beleggers. Lange termijn beleggers moeten lekker blijven zitten. Want de fundamentele basis voor het kopen van goud is niet veranderd door het verschijnen van weer een nieuwe variant van het Covid-virus.

 

Strategie

Het is tijd om heel even af te wachten, maar wij hebben voldoende liquiditeiten om aandelen bij te kopen en verwachten dat dan ook wellicht al komende dagen te zullen gaan doen.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

29 november 2021    11.00   Consumenten- en industrievertrouwen Europa

30 november 2021    11.00   Inflatiecijfers consumentenbestedingen Europa

30 november 2021    15.00 – 16.00        Diverse cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt, de Chicago PMI (inkoopmanagers index) en het Amerikaanse consumentenvertrouwen

  1 december 2021      8.00   Detailhandelsomzetten Duitsland

  1 december 2021    16.00   Amerikaanse cijfers over industriële productie, nieuwe orders etc.

  2 december 2021    14.30   Amerikaanse werkloosheidscijfers

  3 december 2021    11.00   Europese detailhandelscijfers

  3 december 2021    14.30 – 16.00        diverse cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en dienstensector.

 

Belangrijker dan al dit economische nieuws momenteel is uiteraard de vraag of, en zo ja hoe zwaar, de belasting van IC’s in het Westen door de nieuwe Covid-variant verhoogd zal worden.

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: