Inleiding: Het was opnieuw een heftig weekje, maar de trend, die in 2020 is begonnen, is keurig overeind gebleven. En daarmee is afgelopen week de deur geopend voor een hernieuwde aanval op de recente top van 718. Wij gaan er nog steeds vanuit,dat die gebroken gaat worden. Maar of de markt daarna de trend met kracht zal voortzetten, een campingrally zit er dit jaar niet in denk ik.
Correctie of nog een volgende top?
Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (23 mei 2021) 706,96
Na de opleving eind vorige week zakten markten afgelopen week opnieuw even stevig. Maar het beeld is nu veel diffuser geworden dan een week geleden. Want lang niet alle indices hebben een lagere bodem gezet dan die van de week ervoor. De AEX Index bijvoorbeeld, dipte, maar niet tot onder het dieptepunt van een week geleden.
Dat ligt aan het feit dat met name in de hoek van de internet-, cloud- en fintech-gerelateerde ondernemingen de opleving stevig was en de reactie daarna beperkt. Overal in de hoek van de technologie zijn duidelijke toppatronen en omkeerpatronen te zien, maar niet overal. Ondertussen neemt de volatiliteit wel toe en dus is er een gerede kans dat we nog eenmaal een hoger punt gaan bereiken (althans voor wat de AEX betreft). Maar het betekent ook dat indices elkaar niet langer bevestigen in opwaartse zin. Mei is bijna voorbij, en daarmee is elke rally die zich nu nog aandient een duidelijk argument om winsten te nemen en geld aan de kant te zetten.
Het nieuws in de markt was overigens beperkt. We gaan door een periode van vrije dagen, de Covid-pandemie loopt in het Westen op haar einde en de normalisering van de Westerse economieën begint op gang te komen.
Dat is allemaal goed nieuws. Ook het cijferseizoen heeft hoegenaamd geen negatieve verrassingen opgeleverd. Dus daar kan het niet aan liggen. Maar de heksenjacht die in China op de Bitcoin is geopend, is wel van belang. De Bitcoin heeft een top afgesloten met een flinke klap omlaag en is inmiddels vrijwel gehalveerd ten opzichte van die top. En daar gaat nog veel meer vanaf in de komende maand(en).
Dat de Bitcoin daarbij niet op zichzelf staat moge het technische beeld van Tesla duidelijk maken. Markten zitten in een transitiefase. Big-tech is uit, maar of de meer conventionele waarde-aandelen het Momentum van de markt kunnen overnemen valt nog te bezien. Het zal een onrustige zomer worden.
De AEX Index op dagbasis
Figuur 1.
Figuur 1 laat een oplopende roodoranje trendlijn zien. Die is in de voorbije week opnieuw getest. Maar ook nu is de test succesvol doorstaan en veerde de index weer op. De CCI, onderin de grafiek, bevestigt dit beeld, hij stijgt en divergeert niet negatief. En de andere indicatoren liggen rond de nullijn. Zij weten het even niet, zij zeggen in feite alleen dat het Momentum uit de markt is.
Daarmee is de kans nog steeds aanzienlijk, dat de index de grens van 718 gaat doorbreken (in opwaartse zin wel te verstaan). Maar het huidige gevecht kost veel kracht. En de kans, dat de index na het doorbreken van die top, een flinke sprong omhoog maakt achten wij erg klein. Het is mei, tijd om aan de kant te gaan staan! En 690 geldt als stop-loss!
De Rente
De rentestijging is inmiddels zijn zesde maand ingegaan maar we naderen nu wel belangrijke weerstanden. Zo is de Bund future afgelopen week gezakt tot op de top uit 2016. En daarmee lijkt op de korte termijn enige lucht in de rentemarkt goed mogelijk, of het moet zo zijn dat markten nu al in paniek gaan raken. Maar wij gaan nog steeds uit van een aandelenmarkt die weliswaar aan het toppen is, maar die nog niet “om” is.
En dus is een adempauze met een lichte daling van de lange rente nog het meest waarschijnlijke scenario. Overigens is het omgekeerde ook nog mogelijk, de aandelenmarkten raken in een paniekerige vrije val en de rente zakt dan als gevolg van een vlucht naar veiliger water.
De US$ uitgedrukt in Euro’s
De daling van de $ zet rustig maar gestaag door. Het koersdoel van 0,81 komt nu dichterbij, een adempauze rond dat niveau is niet meer dan logisch, zelfs een kleine opleving is dan denkbaar.. Maar eerst: 0,81.
De Brent Olie prijs
De olieprijzen zijn weer wat gedaald, en die daling zal nog wel even aanhouden. Brent zou zomaar opnieuw terug naar US$ 52 per vat kunnen. Maar de lange termijn dalende trend is nog niet bereikt, en de huidige correctie lijkt redelijk ordelik te verlopen. Dat doet vermoeden dat het hoogste punt van de rally die in maart 2020 is begonnen nog niet is bereikt.
De prijs van een troy ounce Goud
De goudprijs is duidelijk uitgebroken. Het dalende kanaal, dat als correctiekanaal moet worden beschouwd en dat in de zomer van 2020 werd ingezet, is aan de bovenzijde verlaten. Goud is op weg naar een nieuw “All-time High”.
Strategie
Tegen het einde van een rally zijn de aankopen in aandelenmarkten die je dan nog doet meestal te laat. En dan is het zaak snel je ongelijk te bekennen en afscheid te nemen. En dat hebben wij gedaan, afgelopen week, met de verkoop van onze posities in Amazon. Gelukkig kkon dat nog in de pull-back die plaatsvond nadat de oplopende trend werd gebroken. Het kostte ongeveer 5% (op deze ene positie) maar wij zijn blij weer van de positie af te zijn.
Agenda voor de komende week
De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.
24 mei 2021 10.00 Duitse cijfers over verwachtingen inkoopmanagers (IFO)
25 mei 2021 16.00 Consumentenvertrouwen VS en S&P/Case-Shiller Huizen Prijzen Index
27 mei 2021 10.00 Economisch bulletin Eurozone
27 mei 2021 14:30 Consumentengoederencijfers VS
28 mei 2021 14:30 Consumentenbestedingen, Chicago PMI en Michigan Consumer Sentiment Index
1 juni 2021 8.00 Duitse detailhandelscijfers
1 juni 2021 11.00 Eurozone consumenten prijsindexcijfers
NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische Belegger zal 31 mei 2021 verschijnen.
Den Haag,23 mei 2021
Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.