Beurscommentaar: De eerste verkoopgolf is voorbij

De AEX Index heeft een eerste verkoopgolf afgesloten, volgt er nog een tweede?

Inleiding:        

Correcties komen vaak in tweeën en een tussentijdse reactie breekt daarbij de eerste dalende trend. Voeg daarbij een expiratie dag met lage omzetten en het beeld van een tussentijdse pullback die de trend uiteindelijk vaarwel zegt is geboren als meest waarschijnlijke scenario.

De eerste verkoopgolf is voorbij

 

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (slot 15 oktober 2021) 772,05

Onze conclusies:

Korte termijn negatief
Middellange termijn negatief, correctie
Lange Termijn correctie in bullmarkt

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Afgelopen vrijdag was het weer raak, een expiratie en wel die van oktober. Wereldwijd lopen dan de oktober –series in de optie- en futuresmarkten af. Handelaren moeten dan hun risicoboek herzien. Veel opties lopen dan waardeloos af, maar veel andere opties worden de zaterdag na afloop van de expiratie uitgeoefend en afgerekend. Het leidt tot een forse vermindering van het aantal openstaande posities en daarmee ook tot een flinke daling van de uitstaande margin- verplichtingen. En daarmee komen er ook grote geldstromen op gang. Het gevolg is soms een duidelijke afwijking van marktgedrag, trends lopen dan ten einde of worden juist even versterkt. Vaak is er rond een expiratie sprake van een trenddraai.

 

Dit keer stond vrijdag in het teken van een flink aantal korte termijn trenddoorbraken. Dalende trends in veel markten werden gebroken. Een van de meest opvallende uitbraken was de sprong die de Dow Jones Composite Index maakte, een index waarin veel meer aandelen zijn opgenomen dan de grootste dertig die in de Dow Jones Industrials Index zijn opgenomen en die veel meer aandacht krijgt van beleggers dan de Composite. Maar de laatste is breder en een uitbraak van deze index betekent dan ook veel meer. Het wijst er op, dat de correctie weliswaar nog niet voorbij hoeft te zijn (en wij gaan daar ook vanuit), maar dat de huidige correctie niet het einde van de lange termijn positieve trend voor aandelen betekent. Het onderstreept onze al langer op dit platform geuite mening, dat er sprake is van een sectorrotatie, niet van het einde van de lange termijn bullmarkt voor aandelen.

 

Tegelijkertijd is de korte termijn uitbraak in veel gevallen niets anders geweest dan een reactie omhoog waarbij de oplopende trend, die al sinds vorig jaar aan de gang is en die in veel gevallen in september neerwaarts werd gebroken, is aangeraakt. Dat heet in jargon een mogelijke “kissing the trend goodby”-reactie of wel een pullback. Het zet beleggers op het verkeerde been, als zou de reactie al voorbij zijn. Maar kort daarna (en de lagere openingen maandag in Europa bevestigen dit scenario, wordt de neergaande trend dan in alle hevigheid weer hervat. Wij gaan er dan ook vanuit, dat de expiratie van afgelopen vrijdag het tussenstation markeerde van de correctie die al enige tijd aan de gang is. Daar hoort nog een tweede poot omlaag bij en die zou deze week wel eens van start kunnen gaan. Het is dus nog te vroeg om te besluiten weer volop in de markt te stappen.

  AEX

Figuur 1.

De AEX Index op dagbasis

Vrijdag raakte de AEX de lange termijn oplopende trend, hier in rood in de grafiek getekend. Dat is positief, maar de rally op deze expiratiedag verliep met een verhoudingsgewijs lage omzet. Daarmee heeft het er alle schijn van dat hier sprake is van “kissing the trend”. Met de lagere opening op maandag wordt het spannend, want daarmee is voorlopig slechts een pullback te constateren en is de kans groot dat in de komende dagen de dalende trend weer hervat wordt. De indicatoren staan hoog, maar divergeren niet negatief, in tegendeel, men zou zelfs van enige positieve divergentie kunnen spreken. Hoe het ook zij, dit is geen goed moment om in de markt te stappen en wij willen graag meer bewijs zien voor wij afstappen van ons meest waarschijnlijke scenario, een tweede poot omlaag die deze week zijn aanvang neemt en als doel heeft de lange termijn steun op 718 – 722 voor de AEX Index.

 

De Rente

De Bund futures en de US Treasuries hebben afgelopen week de onderkant van een groot zijwaarts kanaal bereikt. Zoals te verwachten viel daalde de 10-jaars rente daarop weer ligt, in beide markten. Er is dus nog hoop op een gematigde reactie in de obligatiemarkten. Maar het is veel te vroeg om hieruit te concluderen dat daarmee groeiaandelen weer gekocht kunnen worden. De obligatiemarkten hebben afgelopen week slechts gezegd: voor we verder onderuit gaan, laten we even wachten op de volgende acties van de centrale banken in de VS en in Europa. Het Beige Book van de FED, waarin deze een inschatting geeft over haar verwachtingen ten aanzien van de ontwikkeling van de Amerikaanse economie wordt woensdagavond gepubliceerd. Daar kan positief (uitstel van tapering) en negatief (tapering start in november) op gereageerd worden door obligatiemarkten.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ is in gevecht met de vorige week al omschreven licht oplopende lange termijn trendlijn, die vooralsnog dus als weerstandlijn dienst doet. De weekcandle was negatief en de eerste indicatoren draaien omlaag vanuit overbought positie. Maar het definitieve verkoopsignaal is nog niet gegeven. Zoals wij vorige week al zeiden: Wij gaan er nog altijd vanuit, dat de $ per saldo binnen afzienbare tijd de lange termijn dalende trend gaat hervatten. Maar “the jury is stil out”.

 

De Brent Olie prijs

“Oil is climbing a wall of worry”, zoals een oud beursgezegde luidt. Men doelt daarbij op een almaar stijgende koers, terwijl de berichten over de onderliggende waarde voortdurend negatief zijn en men vanuit economische analyses het omgekeerde zou verwachten. Nu is natuurlijk de gasprijs weer de aanjager. Ondertussen wordt de ene na de andere weerstand gebroken en nadert de belangrijkste, de lange termijn dalende trendlijn die voor Brent nu op US$88 per vat ligt. Veel ruimte is er dus niet en indicatoren op de lange termijn grafieken divergeren al enige tijd negatief.

 

De prijs van een troy ounce Goud

Het gaat langzaam en schokkerig, maar de prijs van een troy ounce goud wil omhoog.

 

Strategie

Wij hebben een mooie kaspositie en flink wat goud in portefeuilles en blijven lekker even aan de zijlijn staan.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

20 oktober 2021        11.00   Europese consumentenprijzen (inflatie)

20 oktober 2021        20.00   Publicatie Beige Book FED (inschatting stand van economie)

21 oktober 2021        14.30   Initial jobless claims en Phili Fed verwachtingen industrie

22 oktober 2021        10.00 Europese PMI-cijfers (stand van industrie en dienstensector)

22 oktober 2021        15.45 Amerikaanse PMI-cijfers (stand van industrie en dienstensector)

25 oktober 2021        10.00   IFO Zakelijk klimaat Duitsland

26 oktober 2021        15.00 / 16.00        Amerikaanse huizenmarkt en consumentenvertrouwen

 

Het cijferseizoen is weer begonnen, de eerste winst- en omzetwaarschuwingen zijn een feit (Philips, Umicore). Dit en het feit dat het oktober is en beurzen met een correctie bezig zijn kan voor extra volatiliteit zorgen.

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

 

Deel dit bericht: