Beurscommentaar: de versnellingsfase

Inleiding:        

Het ging even hard afgelopen week en het einde is nog niet geheel voorbij, maar we naderen nu wel enkele belangrijke steunpunten van waaruit markten al was het maar voor even een herstel kunnen inzetten. Of dat onder of boven 755 voor de AEX Index gaat plaatsvinden zullen we komende week zien.

 

Versnellingsfase

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (23 januari 2022) 763,70

onze conclusies:

Korte termijn negatief
Middellange termijn correctief
Lange termijn positief, maar in gevaar

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Januari begint er behoorlijk slecht uit te zien. De S&P 500 Index ligt nu nog 110 punten boven de laatste bodem van enig belang, die in september 2021 is aangetikt (4.279). En er is sprake van een versnelling, dus de kans dat wij deze bodem komende week gaan zien is levensgroot. Maar daarmee is er nog niet zo heel erg veel aan de hand. Echt negatief wordt het beeld pas als de koers tot onder dit niveau zakt.

Tot die tijd kan hooguit gesteld worden dat het proces van topvorming in de markt lijkt te zijn begonnen, topvorming volgend op de enorme rally die wij gezien hebben na de Covid-crash van 2020. Maar de Russell 2000 Index is wel door een zeer belangrijke steun gezakt. Ook hier kan op korte termijn een verder koersdaling van zo’n 3% à 4% worden verwacht.

In dit beeld is een herstel daarna ook mogelijk, maar dan slechts als pullback naar het niveau van de doorbraak omlaag. Het lange termijn beeld is dat van een stevige correctie omlaag die nog maar net begonnen is. Short gaan in deze markt op dit moment is niet verstandig. Men kan dan beter eerst de reactie omhoog afwachten. Maar beleggers moeten kopschuw worden van dit beeld.

AEX

Figuur 1.

De AEX Index op dagbasis

Ondertussen heeft de AEX Index in elk geval de kleinste kopschouderformatie die wij vorige week lieten zien als ware die in ontwikkeling om zeep geholpen. De koers is zelfs teruggezakt tot aan de neklijn van het kopschouderpatroon dat zich als een zeer groot toppatroon aftekent. Deze neklijn loopt iets op en ligt nu tussen 750 en 755. Een doorbaak omlaag door deze steunlijn betekent een koersdoel van ongeveer 680 voor de AEX Index. Als de markt in paniek raakt in de komende dagen kan dit niveau snel bereikt worden, maar het meest waarschijnlijke scenario is een doorbraak omlaag gevolgd door een pullback terug naar de neklijn. Daarna kan, afhankelijk van de ontwikkelingen op het gebied van inflatie, de koers in tweede instantie alsnog naar dat punt toe zakken. Dit koersdoel valt samen met toppen en bodems uit het begin van 2021 (677 – 688) en is daarmee een logisch punt voor het einde van de huidige correctie.

 

De lange (10-jaars) rente

De rente op de kapitaalmarkten steeg aanvankelijk opnieuw, maar uiteindelijk heeft in de VS de belangrijkste steun van dit moment het gehouden. Er is een adempauze in de obligatiemarkten op komst. Dat is niet geheel vreemd, als aandelenmarkten in paniek raken vluchten beleggers in obligaties en daalt de lange obligatierente. Deze daling is daarmee niet persé positief voor de aandelenmarkten omdat hij nu niet leidend maar volgend is. Toch zal het de negatieve reacties op de aandelenmarkten temperen. Vanuit de ECB en de FED is weinig zorgelijks te horen geweest afgelopen week, nu alleen nog een verbetering in de inflatiecijfers. En die moet zich nog aandienen.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Een week geleden dook de $ heel even omlaag door de oplopende trendlijn, die in mei 2021 is begonnen, maar sloot de $ uiteindelijk netjes boven die lijn op 0,876. Afgelopen week is dit herstel doorgegaan. Maar daarmee is ook wel alles gezegd. Want de weekcandle zelf is slechts een “inside” candle geworden hetgeen vooral betekent dat ook afgelopen week meer van hetzelfde heeft gegeven, een langzaam dalende beweging die voorlopig slechts als correctie op de oplopende trend geldt. Het blijft hier dus afwachten.

 

De Brent Olie prijs

Het is alweer de vijfde week op een rij, dat de olieprijzen zijn gestegen. Daarmee oogt het beeld wat overbought. Maar de voorgaande top is nu duidelijk overschreden. Zoals wij vorige week al zeiden: de weg ligt nu open voor een vervolg richting US$86 – US$87 per vat.

 

De prijs van een troy ounce Goud

De goudprijs steeg opnieuw in de voorbije week, maar aan het algehele beeld, dat wij twee weken geleden schetsten is niets veranderd. Maar het moment van beslissing komt naderbij.

 

Strategie

Wij zijn niet volledig in aandelen belegd, maar hebben in de portefeuilles van onze klanten wel een overweging in meer klassieke aandelen. Het gevolg is dat het merendeel van de portefeuilles van onze klanten de maand januari tot dusverre in positief territorium zijn begonnen, ondanks een per saldo gedaalde AEX Index. Aan die samenstelling en spreiding verwachten wij deze week weinig te veranderen.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

24 januari 2022         10.00   Europese PMI-cijfers Markit

24 januari 2022         15.45   Amerikaanse PMI-cijfers Markit

25 januari 2022         10.00   Duitse IFO-sentimentscijfers

26 januari 2022         20.00   Rentebesluit Amerikaanse Centrale Bank (FED)

27 januari 2022         14.30   Cijferregen over de Amerikaanse economie (bestedingen)

28 januari 2022         11.00   Consumentenvertrouwen Eurozone

 1 februari 2022          8.00   Detailhandelscijfers Duitsland

 1 februari 2022        10.00   ECB “Bank Lending Survey”

 

Komende week gaan meer en meer bedrijfscijfers over het vierde kwartaal verschijnen. Dat gaat mee- en tegenvallers geven en kan tot grote uitslagen leiden (zie bijvoorbeeld de reactie op de berichten van Philips en Atos).

n.b. Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

 

Deel dit bericht: