Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (22 maart 2021) 677,41.
Markten verkeren in een fase van (schijnbare rust). De expiratie van maart is zonder al teveel geweld verlopen, of het moet zo zijn dat de volatiliteit in het aandeel Volkswagen van afgelopen weken derivatengedreven is geweest. Hoe het ook zij, deze correctie lijkt nog niet voorbij.
Zoals wij vorige week al aangaven beleefden de beurzen wereldwijd een expiratiedag afgelopen vrijdag. En die vond plaats na afloop van een korte termijn rally. Statistisch bezien is de kans daarmee het grootste dat wij komende week een daling gaan zien. Dat zou dan de tweede in enkele weken zijn, een daling die samenvalt met een hervatting van de rentestijging op de kapitaalmarkten afgelopen vrijdag. Niets om de belegger zorgen te baren, maar gewoon een voortzetting van de orde van de dag: een stijgende trend die even een adempauze doormaakt. Maar onderliggend gebeuren er natuurlijk wel dingen die op termijn van belang kunnen worden.
Zo slaagde de FED er afgelopen week niet in om de gemoederen op de obligatiemarkten te bedaren. En President Biden zette zijn buitenlandpolitiek in de steigers met forse kritiek op China en Rusland. Van rust in het internationale handelsverkeer zal in de komende maanden geen sprake zijn. En we naderen het punt waarop overal ter wereld de deuren van de horeca, winkels en de luchtvaart weer open gaan. Betekent dat het einde van de online economie of minstens een terugval in de groei van de online-opererende ondernemingen? Niemand die het weet, ruimte te over dus voor speculatieve reacties op markten.
De reactie die aan de gang is, is daarmee interessant, als men tenminste onder de motorkap van de aandelenmarkten wil kijken. Want er zijn wel degelijk significante verschuivingen te zien. Dat de AEX Index de vorige top niet en de DAX Index de vorige top wel verbeterden moet de belegger te denken geven. Maar de enorme volatiliteit in het aandeel Volkswagen eveneens!
Figuur 1.
Binnen het correctiekanaal dat al enkele weken aan de gang is (gemarkeerd met twee groene lijnen rechtsboven in figuur 1) is de weg omlaag weer ingeslagen. Een daling tot 645 (of zelfs kortstondig even 633, de steun daaronder), is niet meer dan logisch. Alle indicatoren divergeren nog altijd niet positief, dus aanleiding om in te stappen is er niet. Maar vooralsnog verloopt de correctie vrij ordelijk en is er dus ook geen enkele reden tot echte zorg. Er is een lange termijn correctie aan de gang, de markt reageert daarbinnen zo nu en dan met een pauze om even op adem te komen en dat is precies wat er nu aan de hand lijkt. Maar komende week zal naar alle waarschijnlijkheid een negatieve week worden, of wij moeten maandag al een uitbraak omhoog zien tot boven de bovenste groene lijn die nu rond 684 ligt.
De Rente
De opmerkingen van de FED hebben de markten niet gerust gesteld. Vrijdag werd de rentestijging aan het lange einde van de kapitaalmarkt hervat. Een rentecrash is nog steeds mogelijk, in elk geval is de rentestijging een nieuwe fase van versnelling ingegaan.
De $ uitgedrukt in Euro’s
De weerstand van 0,84 is nog altijd onneembaar gebleken. De koers van de $ beweegt al weer bijna twee weken vlak onder dit niveau en indicatoren draaiden vrijdag zelfs omlaag. Een daling van de koers komende week ligt daarmee voor de hand.
De Brent Olie prijs
Brent piekte afgelopen week vlak onder de dalende weerstandlijn die op dat moment rond
US$ 62 per vat lag. De weg omlaag is daarna ingezet en de koers is nu onderweg naar de steun op US$52,50. Maar daar zal het wel niet bij blijven.
De prijs van een troy ounce Goud
Het goud is begonnen aan een opleving. Of daarmee de al maanden durende correctie voorbij is valt nog te bezien, maar die kans is wel groot.
Strategie
Portefeuilles zijn nog niet volledig belegd, maar veel liquiditeiten zijn er ook weer niet. Wel ligt de focus op de “waarde aandelen” en niet op de “groei aandelen” en dat houden we graag nog even zo.
Agenda voor de komende week
De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.
22 maart 2021 9.00 IFO-cijfers zakelijk klimaat in Duitsland
22 maart 2021 10.00 PMI Cijfers Europa
24 maart 2021 13.30 Orders duurzame goederen, kapitaalgoederen en defensie VS
24 maart 2021 16.00 Consumentenvertrouwen Europa
25 maart 2021 13.30 Amerikaanse cijfers consumentenbestedingen en werkgelegenheid
26 maart 2021 10.00 IFO-cijfers zakelijk klimaat in Duitsland
29 maart 2021 12.00 Consumentenvertrouwen Europa
Disclaimer
De auteur is mede-verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.