Beurscommentaar: Feest op beursplein 5

Feest op beursplein 5

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (11 januari 2021) 645,10.

Korte termijn:                        positief

Middellange termijn:              positief

Lange termijn:                       positief

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De eerste week van het nieuwe jaar was, zo zal later ongetwijfeld blijken, een bijzondere. Niet alleen ging in Amsterdam de laatste top op 633 aan diggelen, maar de weg werd vrijgemaakt om het All-Time High van de AEX Index aan te vallen. Deze top dateert uit 2000 en hij ligt op 703,18 (Intraday high). Er ligt nu geen top meer tussen het slot van vrijdag vorige week en dit All-Time High.

Natuurlijk gaat deze afstand niet in een constante stijging overbrugd worden, maar de kansen, dat Beursplein 5 deze top gaat breken in de loop van dit jaar, zijn een flink stuk gegroeid. Vorige week schreven wij nog in de Technische Belegger, dat er een reactie aan de gang was en dat was ook zo, maar de correctie was wel van het sterkst denkbare type zo bleek afgelopen week namelijk dat van de “running correction” (lopende correctie). De markt nam zijn kansen en met een stijging van 21 punten toonde hij opnieuw, dat hij maling had aan de conventionele gedachte, dat een correctie altijd in neerwaartse richting moet plaatsvinden, maar dat de markt regelmatig juist tegen alle opgebouwde principes en regels in, zijn eigen weg volgt.

Als consequentie werden er statistisch gezien enige boodschappen afgegeven. De eerste dag van het jaar is daarbij belangrijk. “De eerste dag rood, beursjaar dood”, zo wordt gezegd op beursplein 5. En als die dag niet rood is dan zijn de kansen groter dan 80% dat er een mooi beursjaar volgt. Als dan ook nog het MA50 hoger ligt dan het MA200 wordt het uitzicht op een mooi beursjaar wel heel positief.

Er is ook nog een derde ervaring.

Als de eerste week hoger sluit dan moet men alle posities aanhouden want het einde van het jaar zal een positieve verrassing zijn. Het jaar 2021 lijkt er dus goed uit te zien, maar dat wil niet zeggen dat er geen teleurstellingen op gaan treden. Het moge zo zijn dat de afgelopen week tegen alle (technisch) beter weten in een mooi resultaat liet zien, de spanningen in de markt zijn daarmede niet verdwenen. De bomen groeien niet tot in de hemel en dus kunt u er zeker van zijn dat er een reactie op gaat treden. Als dat vandaag niet is dan zal het morgen zijn. Vergeet niet dat de koersen ver zijn afgedwaald van hun gemiddeldes en een ander veeg teken is natuurlijk het feit dat het openen van nieuwe bankrekeningen door particulieren (nieuwe beleggers) de spuigaten uitloopt. Nieuwe beleggers worden door de positieve beurs aangetrokken zoals vliegen door de strooppot. De ervaringen uit het verleden leren ons dat dit een periode van beurszwakte inluidt. Maar de grote hoeveelheden liquiditeiten die in de markt gepompt worden zullen de grote reacties ongetwijfeld dempen. En voor de korte termijn moge het duidelijk zijn dat de indicatoren op de week- en de maandgrafieken overal (lees overal) positief zijn geworden.

De AEX Index op dagbasis

AEX figuur 1

Figuur 1.

De daggrafiek van de AEX Index liegt er niet om. Na een zeer korte onderbreking werd de weerstand op 533 gebroken. De afstand tot het MA200 werd opnieuw vergroot. Maar de weg naar het All-Time High ligt nu inderdaad open. Er is geen vorige top meer die een versperring vormt. Dat wil niet zeggen dat er geen andere problemen op gaan duiken, maar het uitzicht is positief. Dat wordt nog eens onderstreept door de indicatoren onder in de figuur. Zij hebben alle drie de stijging weer hervat en daarmee ook nog eens enkele negatieve divergenties die waren ontstaan opgeheven. Wel is het zo dat de ruimte beperkt is. Het zal dus echt niet meer lang duren voordat de beurs dat gaat voelen meer op de zeer korte termijn lijkt er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht. Zoals boven reeds gezegd zijn er in de week- en maandgrafieken ook geen indicaties (anders dan dat de markt overbought is) te vinden. De verwachting is dus dat we nog een aantal mooie dagen krijgen. Daarna zal er ongetwijfeld een iets moeilijker tijd aanbreken maar op dit moment zijn er geen indicaties als zou dat echte problemen met zich meebrengen. Op 633 ligt de steun van de vorige top en ook van de stijgende trendlijn. Iets dieper ligt het MA50 op 606 en op 560 volgt het MA200. Zover lijkt het op dit moment in ieder geval niet te komen. Al met al zien wij de beurs in de komende week verder omhoog gaan.

De Rente

De koers van de Bund Future is dalende. Hij is op weg naar de steun op 176,4. Deze daling betekent dat de rente stijgende is.

De $ uitgedrukt in Euro’s

Het is geen beeld om vrolijk van te worden althans als men in dollars belegd is, maar er is

een mogelijkheid dat hier binnenkort verandering in komt. Er lijkt een stijging aangekondigd te worden, maar wij voorzien niet een grote beweging. Een stijging op korte termijn is wat ons betreft niets anders dan een correctie in een duidelijke lange termijn dalende trend.

De Brent Olie prijs

De olieboeren hadden de wind in de zeilen. Er lijkt echter verandering aan te komen.

De prijs van een troy ounce Goud

De prijs van een troy ounce Goud is met de staart tussen de benen weer teruggekeerd onder US$1.900. En de daling is nog niet afgelopen. Men zou kunnen stellen dat de reactie haar tweede dalende fase is ingezet, dat is in zichzelf een positief signaal, want dat betekent dat het einde van de correctie die al enkele maanden voortduurt nu in zicht komt.

Strategie

Afgelopen week hebben wij opnieuw een tweetal aandelen aangekocht, te weten het Belgische Bekaert en het Duitse Salzgitter, beide ondernemingen in de industrie van de metaalbewerking, de eerstvolgende industrietak na de diep cyclische staalbedrijven die in een cyclische marktrally opkomen. En ook komende week verwachten wij weer enkele aankopen te kunnen doen.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

13 januari 2021         20.00   Publicatie FED’s Beige Book

15 januari 2021         14.30   Maandelijkse detailhandelscijfers VS

18 januari 2021           3.00   Chinese cijfers bruto binnenlands product

19 januari 2021         11.00   ZEW Sentimentscijfers Eurozone en Duitsland

21 januari 2021         14.30   ECB Rentebesluit

 

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op deze site en op  www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische Belegger zal (waarschijnlijk) 1 februari 2021 verschijnen.

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: