Voor een technisch analist is orde en evenwicht de “holy grail” (Edwards & Magee 1949). En dat is wat de AEX Index ons momenteel als beeld biedt, een zeer ordelijk verlopende correctie met duidelijke scheidingslijnen. Een doorbraak boven 722 is een koopsignaal, maar dat kan nog wel een weekje op zich laten wachten. Zou er dit jaar dan toch nog een campingrally komen?
Het uur U voor deze correctie nadert
Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (6 juni 2021) 720,18
Het was een rustige week, zonder al teveel nieuws. De werkloosheidscijfers in de VS waren enigszins teleurstellend, ze daalden niet hard genoeg in de ogen van analisten. En meteen is men dan bang voor een stagnerend economisch herstel. Tegelijkertijd komen geluiden op als zouden er in sommige sectoren nu tekorten ontstaan, niet meer alleen op het gebied van grondstoffen, maar nu ook waar het gekwalificeerd personeel aangaat. En dat voedt dan weer de angst voor inflatie. Per saldo bleven markten over een breed front heen en weer fluctueren binnen een patroon van correctie, dat al enkele weken aan de gang is. In feite hebben beurzen sinds eind maart een pas op de plaats gemaakt. Maar schijn bedriegt. Want de onderliggende verschuiving, ook wel sectorrotatie geheten, gaat stug door. “Big-Tech is out, value is in”. En zolang de economieën wereldwijd geleidelijk aan open gaan, moet men verwachten dat deze ontwikkeling nog wel even doorzet. Er zijn immers genoeg sectoren en aandelen die fors zijn achtergebleven bij de enorme waarderingen die voor veel groei-ondernemingen momenteel betaald worden. Meer en meer wordt daarbij duidelijk, dat de meeste aandelenmarkten nog een volgende sprong omhoog in voorbereiding hebben.
De AEX Index op dagbasis
Figuur 1.
In de daggrafiek, in figuur 1, hebben wij met oranje lijnen een driehoekige zone gemarkeerd. Aan de rechterkant wordt dit patroon gevormd door de langere termijn oplopende trendlijn. Aan de bovenkant is de lijn bijna horizontaal met een weerstand van nu net iets meer dan 722. Binnen dit patroon is een hernieuwde daling richting 705 (de oplopende trendlijn) best mogelijk en voor het evenwicht van het patroon zelfs wenselijk (maar markten luisteren zelden of nooit naar de “wensen” van analisten). Breekt de koers uiteindelijk opwaarts uit, dan laat zich een koersdoel berekenen van circa 758. Een mooie sprong nog. En dat zou betekenen dat de huidige rally, die in maart 2020 is begonnen, zelfs nog een campingfase in kan gaan. De indicatoren bieden momenteel iets minder ruimte, een kleine beweging omlaag tot de genoemde trendlijn zou dit kunnen verhelpen. Pas onder de trendlijn, en helemaal onder de steunlijn van 688, moeten beleggers zich serieus zorgen gaan maken. Maar zover is het nog niet, dus geniet van het zonnige weer, ook op de beurs.
De Rente
De rente op de kapitaalmarkten daalde afgelopen weken. Op dat front lijken de inflatiezorgen dus wat weg te ebben. En er is genoeg ruimte voor een wat sterkere rentedaling, dus hier is het gevaar voor de aandelenmarkten in elk geval niet aanwezig op dit ogenblik, zij het, dat het beeld in de VS minder zonnig is dan in Europa.
De US$ uitgedrukt in Euro’s
De daling van de $ lijkt een adempauze in te zijn gegaan. Tussen 0,81 en 0,86 is het vooral een saaie bedoening, niets om de belegger de stuipen mee op het lijf te jagen. Maar blijf wel bedenken, dat deze correctie plaatsvindt binnen een lange termijn dalende trend!
De Brent Olie prijs
De olieprijzen tikten nog net iets hogere niveau’s aan afgelopen week, maar de dalende trend die in 2018 is begonnen, is nog altijd niet gebroken. De koers van een vat Brentolie ligt nu tegen die trend aan en het Momentum daalt al. Een reactie lijkt onafwendbaar.
De prijs van een troy ounce Goud
De goudprijs maakte afgelopen week een pas op de plaats. Een reactie omlaag vanaf dit niveau zou passen in een fase waarin de $ weer voorzichtig wat oploopt en de inflatiezorgen wat wegebben. Maar ook hier geldt: er is een langere termijn trend, in dit geval omhoog, waarbinnen de correctie plaatsvindt, dat moet men dus niet uit het oog verliezen.
Strategie
Wij hebben afgelopen week gebruik gemaakt van enkele herstelbewegingen om wat posities aan te passen binnen onze Selector-portefeuilles. Zo werden aandelen AMG (Benelux Selector), Coface en Metso Outotec (Europa Selector) verkocht en werden aandelen HSBC en Nokia binnen het laatste model teruggekocht. Binnen de Selectormodellen zijn nu overal 7 van de 8 posities gevuld en zoeken wij naar een korte termijn kans voor de achtste positie.
Agenda voor de komende week
De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.
8 juni 2021 11.00 Eurozone binnenlands product cijfers en ZEW economisch sentiment
10 juni 2021 13.45 Rentebesluit ECB
10 juni 2021 14.30 Amerikaanse consumentenprijzen (inflatie)
11 juni 2021 16.00 Michigan Consumer Sentiment Index
14 juni 2021 11.00 Industriële productie Eurozone
Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.