Beurscommentaar: Het zwakke seizoen

 

Inleiding:        

We zitten midden in het zwakke seizoen en aandelenbeurzen hebben meer en meer moeite om nieuwe hoogtepunten vast te houden. Waarde AEX Index nog wel een nieuwe top bereikte deden onze Zuiderburen dat niet. En dat geldt voor veel meer aandelenmarkten.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (19 juli 2021) 736,52

Het Covid-nieuws in Europa is niet goed en Nederland bevindt zich nu eens een keer in het achterveld. Maar economisch gezien is het gevaar niet meer zo groot. Natuurlijk, je zult alsnog besmet raken en ziek worden, dat kan zelfs dodelijk uitpakken. Maar overduidelijk is inmiddels dat eenieder die gevaccineerd is, misschien nog wel ziek wordt, maar veel minder dan voorheen. Daarmee zal de belasting van de IC’s aanzienlijk minder worden en wordt het risico op hernieuwde totale lockdowns aanzienlijk kleiner. Met de Europese Corona app kan iedereen die twee vaccinaties heeft gewoon gaan reizen. Alle beperkende maatregelen zijn steeds genomen om de gezondheidssector in het Westen te beschermen tegen ineenstorting door overbelasting. Als dat gevaar wijkt, gaat de economie weer open, of we nu wel of niet een derde prik nodig hebben en of we nu wel of niet in de toekomst herhalingsprikken nodig gaan hebben of niet.

 

Maar dat betekent dus ook, dat het economische systeem weer naar het oude ritme over zal gaan. Te beginnen in de vS zal dat ook de normalisering van het rentebeleid betekenen, althans binnen het toelaatbare. Want centrale banken gaan nooit accepteren dat door hun eigen acties (lees renteverhogingen) staatschulden in het westen onhoudbaar worden. Er komt dus nog een fase waarin overheden de kans gaan krijgen om zelfstandig tot een betere overheidshuishouding te komen. Tot aan de volgende crisis is het gevaar van een te grote verkrapping klein. Want overheden en centrale banken hebben zich inmiddels in een innige omarming verstrengeld. Het misgaan van dit systeem kan dus bijna niet meer van binnenuit worden bereikt maar moet haast wel een externe schok betekenen, die de zaak doet ontsporen. En dat betekent dat de wereld voorlopig een fase in gaat waarin tekorten weer wat meer behapbaar worden.

 

Maar in die wereld zijn aandelenmarkten overbought, is het seizoen zwak, is de breedte van de markt snel zwakker geworden en is dus nog maar een beperkt aantal aandelen de kar aan het trekken. En dat is altijd gevaarlijk.

 

De AEX Index op dagbasis

AEX

 

Figuur 1.

 

Het Momentum daalt, de koers bevindt zich net boven het correctiepatroontje waaruit de AEX Index vorige week omhoog uitbrak. Dat kan nog steeds betekenen dat wij met een eenvoudige pullback te maken hebben, maar het beeld is wel degelijk sterk verzwakt door deze snelle daling na de uitbraak van vorige week. 736 is ineens een heel belangrijke steun geworden. Natuurlijk kan komende week weer positief uitpakken en dan spreken we van een normale korte termijn reactie en een zich herpakkende trend. Maar teveel indicatoren divergeren negatief, het seizoen is zwak, omzetten dalen nu markpartijen op vakantie gaan, dus verwacht niet teveel van deze markt!

 

De Rente

De rentedaling is nog altijd niet helemaal gedaan, de rente beweegt zich nog steeds omlaag, maar dan boven de eerder gebroken lange termijn weerstandlijn, die nu dus een steunlijn is geworden. De beweging omlaag is nog steeds niets meer dan een pullback na die uitbraak en een rentestijging ergens in de loop van augustus is daarmee ook nog steeds het meest waarschijnlijke scenario. En dat scenario is gevaarlijk want het zou betekenen dat de trend van stijgende rentes hervat wordt.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Opnieuw steeg de $ enigszins en de weerstand op 0,865 is weer iets dichterbij gekomen en nog is de rally niet helemaal ten einde, er is nog een beetje ruimte aan de bovenkant.

 

De Brent Olie prijs

Na een roerige week volgde een week van stilstand. Het lijkt er op, dat de olieprijzen gaan dalen. Gezien de positie van de $ lijkt dat nog iets te vroeg, maar dat de olieprijzen overbought zijn is zeker. Een reactie omlaag zou niet meer dan logisch zijn.

 

De prijs van een troy ounce Goud

De rally in het goud verliest wat aan kracht. Maar oplopende goudprijzen in een omgeving van dalende rente en stijgende aandelenkoersen is op zich al sterk.

 

Strategie

Opnieuw maakten onze portefeuilles een moeilijke week door. Waar de AEX Index nog steeg, daalden onze aandelenportefeuilles in waarde. En nu de marktpositie ook in de meer succesvolle aandelen zwakker begint te worden zullen wij toch overgaan tot het opbouwen van iets meer liquiditeit, want het venijn van dit seizoen kan nog steeds in de staart zitten.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

20 juli 2021               10.00   Producentenverwachtingen Europa en publicatie ECB-kredietboek

22 juli 2021               13.45   Rentebesluit ECB

22 juli 2021               14:30   Chicago FED National Activity Index en jobless claims VS

23 juli 2021               10.00   Markit PMI Cijfers voor de Eurozone

23 juli 2021               13.45   Markit PMI Cijfers voor de VS

26 juli 2021               10.00   IFO Zakelijk klimaat Duitsland

27 juli 2021               14.30   Amerikaanse orders voor duurzame consumptie- en
kapitaalgoederen

 

Afgelopen week kwamen de eerste kwartaalcijfers (Q2) weer naar buiten. De stroom cijfers gaat deze week nu echt goed op gang komen. Op individuele basis kan dat tot verrassingen leiden.

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische Belegger zal 2 augustus 2021 verschijnen

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: