Inleiding:
De onderliggende breedte van de markt suggereert, dat een volgende correctie op zijn einde loopt. Ondanks een enigsinds zwakker Wall Street afgelopen week is een hervatting van de bull-trend voor wat de AEX Index betreft goed mogelijk deze week.
Hoop tegen de draad in
Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (26 april 2021) 715,77.
De week sloot af met een mooie stijging maar de top van een aantal dagen daarvoor werd bijna nergens bereikt. En dat was niet het enige minder goede nieuws. De indicatoren op de weekgrafiek hebben overal de daling ingezet. Het goede nieuws is echter dat de indicatoren op de daggrafieken overal stijgende zijn. De fundamentele argumenten zoals die zich op dit moment presenteren geven de daggrafieken gelijk.
Corona heeft voor wat betreft de economische gang van zaken in vele landen de strijd verloren. In de belangrijkste economieën, China en de Verenigde Staten voorop, heeft men het over hoge groeicijfers, die op dit moment ook al waar neergezet worden. De geldpompen draaien nog op volle toeren, De Europese Centrale Bank heeft het deze week nog maar weer eens bevestigd. Men wil de rente nog steeds laag houden. De markt verzet zich daar weliswaar tegen, maar zolang het financiële manna uitgestrooid wordt heeft de markt weinig kans.
De inflatie steekt zijn kop op en zolang dit niet de spuigaten uitloopt is het een positief gegeven. Het zwakke seizoen komt er aan. Veelal werd als reden aangegeven, dat het door de vakantiemaanden komt ,dat de markt tijdens de zomer het minst positief is. Op dit moment staan de massale vakantieplannen nog op een laag pitje. Het ziet er naar uit dat er ook in deze zomermaanden relatief gezien nog weinig uitgegeven wordt. Het excessieve spaargeld zoekt zijn weg naar enige opbrengst wat men niet vindt op de obligatiemarkt. Kortom, de fundamentele factoren pleiten voor een sterke beurs en daar zijn de indicatoren op de weekgrafieken het dus niet mee eens. En misschien krijgen deze weekgrafieken wel ondersteuning van de verdere bekendmaking van de belastingplannen van Biden in de komende dagen.
Het is niet aan ons om een uitspraak te doen over wie dit gaat winnen, maar wel willen wij er op wijzen, dat de omslag op de weekgrafieken pas afgelopen week plaatsvond. Dit kan nog steeds een vals signaal zijn. Een sterke beurs in de komende week zou zoiets kunnen bevestigen. Wij doen geen uitspraak maar wij hebben wel goede hoop.
Figuur 1.
Met een koers van 715,77 bleef de AEX Index één puntje onder het slot van de voorgaande week die eindigde op 716,80. Maar dat was voldoende om ons aarzelend te maken. Drie weken geleden tikte de AEX Index een hoogste koers aan van 717,69. Op maandag van afgelopen week raakte hij 718,50. De laagste koers die gezet werd was 699,06. De markt consolideerde dus in de afgelopen drie weken. En zover nu te zien valt was er sprake van een minidip. Ware het niet dat de weekindicatoren in die zwakke periode een draai maakten, dan zouden wij geconcludeerd hebben, dat wij komende week weer een mooie week krijgen. Het slot van vrijdag, dat op de hoogste koers van die dag lag, pleit voor een hogere opening op maandag aanstaande. De indicatoren onderaan in de figuur pleiten alle drie voor een verdere stijging. Als deze groot uitvalt, is het mogelijk, dat er op de weekgrafieken opnieuw gedraaid wordt. Dat zou een mooie tijd aan kunnen kondigen. Opvallend is het dat vele aandelen intussen sterk gedaald zijn. De zeer korte termijn indicatoren op hun daggrafieken wijzen erop dat zij opnieuw een stijging in willen zetten.
De Rente
De aankondiging van Lagarde zorgde deze week voor een daling van de rente, maar daar is weer een kentering in gekomen. In europa is daarmee de kapitaalmarktrente opnieuw iets gestegen afgelopen week. In de VS daarentegen is sprake van een lichte daling. Op dit moment is het niet duidelijk welke van de twee het gaat winnen.
De US$ uitgedrukt in Euro’s
De dollar is verder gedaald. Er zijn geen aanwijzingen dat dit komende week gaat veranderen.
De Brent Olie prijs
De Brentolie index ging iets omlaag deze week, maar daar komt verandering in.
De prijs van een troy ounce Goud
De stijging van de prijs van een troy ounce Goud komt onder druk. De markt gaat eerst een reactie in.
Strategie
Portefeuilles deinen momenteel mee op de korte termijn consolidatiegolf. Maar wij gaan er vanuit, dat met name het meer conservatieve stuk nog behoorlijk veel potentie heeft. Het cijferseizoen heeft tot op heden hoegenaamd geen tegenvallers in de portefeuilles opgeleverd, en daarmee achten wij ze goed gepositioneerd voor een vervolg van de rally in de komende weken.
Agenda voor de komende week
De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.
26 april 2021 10.00 IFO-cijfers Duitsland
27 april 2021 16.00 Consumentenvertrouwen VS
28 april 2021 12.00 Bijeenkomst OPEC
28 april 2021 20.00 Rentebesluit Amerikaanse FED
29 april 2021 11.00 Consumentenvertrouwen Eurozone
30 april 2021 11.00 Binnenlands Bruto Product-cijfers (GDP) Eurozone
3 mei 2021 8.00 Duitse cijfers detailhandel
3 mei 2021 16.00 Inkoopmanagers (ISM) Verenigde Staten
Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.