Beurscommentaar: In afwachting van Jackson Hole

Jackson Hole werpt haar schaduw vooruit voor de aandelenmarkten wereldwijd.

Inleiding:        

Maandag zal het effect van de expiratie van afgelopen vrijdag zichtbaar worden, daarna gaan beurzen in de wachtstand, want vrijdag aanstaande begint de jaarlijkse conferentie van centrale bankiers in Jackson Hole. De plek, die inmiddels berucht is om de aankondigingen van beleidsveranderingen, waarvan de volgende, namelijk het afbouwen van de opkoop-programma’s van obligaties door centrale banken wereldwijd de eerstvolgende zou moeten zijn.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (22 augustus 2021) 771,44

Korte Termijn Reactie in de maak
Middellange Termijn Reactie in de maak
Lange Termijn Positief, met gevaar op Termijn

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

 

Afgelopen week begon met een minidip in de financiële markten, maar op de expiratiedag zelf, afgelopen vrijdag, was het weer optimisme alom. Maar schijn  bedriegt hier opnieuw. Want de sterke opleving van de AEX Index was vrijwel geheel aan Adyen te danken. In Duitsland bijvoorbeeld steeg de koers van de DAX Index weliswaar ook, maar hier was de stijging slechts marginaal. De koers van deze index kwam vrijdag zelfs terecht op de top die medio Julie al was gezet. Daarmee ligt die dus weer onder de weerstand van toen. Maar de oplopende lange termijn trend, die in de meeste Westerse beurzen getekend kan worden vanaf december 2020, is niet eens geraakt. Problematisch is echter wel, dat door de reactie van afgelopen week de meeste indicatoren nu duidelijk negatief divergeren. De weekindicatoren stijgen echter per saldo nog, zij het dat ook die negatieve divergenties vertonen. De breedte van de markt is iets beter geworden, doordat nu ook de financials weer omhoog zijn uitgebroken. Dat is een tendens die overal zichtbaar is. Analisten wijten dat aan de goede cijfers en, in Europa, aan het feit dat banken hier weer dividenden mogen gaan uitkeren. Maar het is ook goed mogelijk dat wij hier al te maken hebben met een gevolg van de marktverwachting dat de rente op de kapitaalmarkten in de loop van de komende maanden weer zal gaan stijgen. Want Centrale Bankiers mogen dan zeggen, dat de huidige inflatiecijfers slechts tijdelijk van aard zijn, en dat is heel goed mogelijk, maar voorlopig vallen de inflatiecijfers telkens weer tegen. Ze zijn in de afgelopen maanden steeds weer hoger uitgevallen dan iedereen gedacht had. Aan die kant van het spectrum komt echter nu enige hulp. Want de meeste grondstoffen (metalen zowel als olie) hebben afgelopen weken een piek laten zien en zijn weer gaan dalen. Inflatie (althans de gemeten inflatie) komt niet alleen uit de hoek van grondstoffen, lonen en tekorten zoals chiptekorten spelen ook een rol, maar de prijzen van grondstoffen fungeren vaak wel als de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn.

 

Per saldo verwachten wij ook voor komende week nog weinig vuurwerk. Alle ogen zullen gericht zijn op de conferentie van Centrale Bankiers in Jackson Hole, die aanstaande vrijdag begint. Het is gebruikelijk dat de presidenten van de meeste grote centrale banken in de wereld daar aanwezig zijn. De conferentie is mede bedoeld om beleid onderling af te stemmen, tussen landen wel te verstaan. En het zal niet de eerste keer zijn, dat op deze conferentie belangrijke beleidswijzigingen worden aangekondigd. Dat wil niet zeggen dat er de maandag daarna al een einde komt aan de opkoopprogramma’s obligaties door centrale banken, maar het is wel goed mogelijk dat hierover indicatieve uitspraken gedaan gaan worden. En markten lopen vooruit op trendwijzigingen, dus als markten dan het idee hebben dat een dergelijke  beleidsverandering aanstaande is, dan kan het ineens heel hard de andere kant uit gaan (omlaag dus).

 

De AEX Index op dagbasis

AEX

 

 

Figuur 1.

 

In figuur 1 is weinig te zien dat tot directe zorg moet leiden, afgezien dan van de indicatoren onderin de grafiek, want die dalen allemaal. Zij stellen dat er een reactie is begonnen. Als het om een mini-dip gaat, dan zou het zelfs al voorbij kunnen zijn, maar wij gaan daar niet van uit. Het effect van de expiratie wordt aanstaande maandag pas in volle omvang zichtbaar en de negatieve divergentie doet vermoeden dat er minstens nog een tweede daling gaat volgen. Maar de AEX Index ligt nog keurig tussen de twee rode oplopende trendlijnen en volgens de regels is de trend daarmee nog positief. 750 is de eerstvolgende steun, daar ligt nu ook de oplopende trend, dus die is belangrijker geworden. De volgende steun ligt op 736, maar dan is de markt al bezig aan een correctie van grotere orde, want dan is de oplopende trend ook al gebroken. Het is dus tijd om heel voorzichtig te zijn en vooral niet te vergeten, dat wij het slechtste deel van het statistische gezien zwakke seizoen voor aandelen naderen, de maanden september en oktober!

 

De Rente

Waar de Amerikaanse lange rente al voorzichtig stijgt is de daling in Europa slechts tot stilstand gekomen. Een echte stijging mag echter pas verwacht worden na komende vrijdag als de conferentie van Centrale Bankiers in Jackson Hole is begonnen. Tot die tijd moet op het huidige niveau windstilte worden verwacht in de obligatiemarkten.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ heeft afgelopen week nipt een hoger punt bereikt dan eind maart. Daarmee is het doel voor de huidige rally bereikt en kan de $ weer omlaag. Dat de conferentie van Centrale Bankiers in Jackson Hole aanstaande vrijdag begint past wonderwel in het plaatje. Een daling van de $-koers t.o.v. de Euro is aanstaande.

 

De Brent Olie prijs

De daling van de olieprijzen gaat harder dan verwacht. Brent is terug in de dalende trend gezakt. Dat is negatief en betekent dat US$ 52,50 niet meer het doel, maar het minimum doel is geworden. Maar US$ 42 is nu ook heel goed mogelijk.

 

De prijs van een troy ounce Goud

De goudprijs maakte een pas op de plaats afgelopen week. De kans, dat de correctie in de goudmarkt daarmee compleet is en een uitbraak omhoog aanstaande, wordt nu met de dag groter. Maar ook hier zal Jackson Hole ongetwijfeld een rol spelen.

 

Strategie

De kasposities in onze actieve aandelenportefeuilles zijn opgelopen tot 10 à 20%. En dat gaan wij verder verhogen in de komende dagen / week, m.u.v. posities in goud die wij ook verhogen en verhoogd hebben.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

23 augustus 2021       9.15   Achtereenvolgens de Franse, Duitse en Eurozone PMI-cijfers

23 augustus 2021     15.45   Amerikaanse PMI-cijfers

25 augustus 2021     10.00   Duitse IFO Sentimentscijfers voor de industrie

26 augustus 2021     13.30   ECB Notulen afgelopen beleidsvergadering

26 augustus 2021     14.30   Amerikaanse arbeidsmarktcijfers

27 augustus 2021     16.00   Michigan Consumer Sentiment Index

28 augustus 2021       2.00   Start Jackson Hole symposium

30 augustus 2021     11.00   Cijfers consumentenvertrouwen en vertrouwen industrie Eurozone

 

Afgelopen vrijdag is er een expiratiedag wereldwijd geweest. Dat zijn notoir gevaarlijke dagen met een grote kans op een draaipunt gedurende die dag en / of de maandag erna. Handelaren moeten in het weekeinde volgend op de expiratie, afgelopen zaterdag dus, hun posities weer schonen en dat levert vaak vreemde keerpunten op in de markt.

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

 

Deel dit bericht: