Beurscommentaar: Is het mooie beursweer voorlopig voorbij?

Een expiratiedag is altijd gevaarlijk, omdat het de prelude is tot een weekeinde van opschoning bij de professionele handel. Vaak leidt dat tot trendveranderingen in de periode erna. En beurzen staan hoog en het zwakke seizoen is aan de gang. Een zwakke zomerperiode is daarmee misschien afgelopen vrijdag ingeluid.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (18 juni 2021) 728,48

Het was eer eens een “alle ballen op de FED”-week en vrijdag kwam daar nog eens een belangrijke wereldwijde optie-expiratiedag overheen. En dat maakte dat het vuurwerk in de staart van de week terecht kwam. De eerste berichten die de FED in de VS publiceerde susten de markten nog even in slaap. Maar toen vervolgens individuele leden van de FED met hun nadere toelichtingen kwamen schrokken markten zich rot. Want ineens staat de normalisering van het beleid van het Amerikaanse Centrale Bankstelsel op ieders radar. Er moet natuurlijk een keer een einde komen aan het opkoopprogramma van obligaties door Centrale Banken wereldwijd. En aanvankelijk riepen Centrale Banken in koor, dat deze programma’s nog zeker dit jaar, maar waarschijnlijk ook volgend jaar nog wel zouden worden volgehouden.

Maar vervolgens riepen Amerikaanse Centrale Bankiers waaronder de voorzitter van de FED, dat een eerste rentestijging eerder al in 2023 werd voorzien dan in 2024. En die rente kan eigenlijk pas omhoog, als het inkoopprogramma niet alleen stopgezet wordt, maar er ook een begin met het afbouwen van dat programma is gemaakt. En ineens zij President van de FED mijn heer Powell dus tussen de regels door, dat hiermee al in 2022 een begin gemaakt zal worden. De meest negatieve analisten voorzagen al de aankondiging van het afbouwen van het opkoopprogramma in september van dit jaar. En die lijken nu gelijk te krijgen. En dus moesten grote beleggers vrijdag, midden in een drukke expiratiedag, hals over kop hun beleggingsstrategie herzien.

Of de soep zo heet gegeten gaat worden of niet gaan we komende week waarschijnlijk zien. Want in feite is er nog geen sprake van een trendbreuk. Markten daalden, maar in de meeste gevallen werd slechts de bovenkant van de correctiefase bereikt, die in april en mei van dit jaar is ontstaan. Pas een breuk met de trend, die nog daaronder ligt, maakt een verkoopsignaal compleet.

AEX

Figuur 1.

De AEX

De AEX Index was afgelopen week geen uitzondering. De koers dook vrijdag omlaag om stil te vallen op het MA20, waar ook de bovenkant van het correctiepatroon ligt, dat in de figuur met oranje lijnen is gemarkeerd. Dit noopt tot voorzichtigheid, dat wel, want, zoals wij in ons commentaar van een week geleden al zeiden, het Momentum is weg uit de markt en is nu zelfs negatief. Ook de CCI daalt en heeft (zoals gebruikelijk) als eerste een duidelijk verkoop signaal gegeven. Wij houden echter voorlopig vast aan de oplopende trend, die nu rond 715 ligt. Een reactie tot aan dat niveau met een stijging tot boven 720 daarna zou slechts de opgaande trend bevestigen en is dan juist een signaal om posities  verder uit te breiden.

Daar staat tegenover, dat dit alles plaatsvindt na een langdurige opgaande trend, in een periode die statistisch bezien als het zwakke seizoen geldt. Hardlopen met aankopen doen we dus niet, zoeken naar verkoopkandidaten juist wel.

De Rente

En ineens, nadat de FED eerst geroepen had, dat er nog lang geen einde aan de verruimende maatregelen zou komen, stelden individuele leden van het Amerikaanse stelstel van Centrale Banken inclusief hun voorzitter, dat de rente al veel eerder zal worden verhoogd dan het zich eerder dit jaar liet aanzien. En prompt kwam er een einde aan de rentedaling op de kapitaalmarkten. Vrijdag herstelden de Bunds zich nog enigszins, maar als de markt inclusief de Bunds vanaf dit niveau opnieuw een daling inzetten, dan is het alle hens aan dek in obligatieland.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Een week geleden schreven wij dat “Terug naar 0,855 is zelfs mogelijk”. Daar zijn we nog niet, maar afgelopen week is er een flinke stap in die richting gezet met een al langere tijd niet meer geziene sprong van meer dan 2 cent omhoog. Dat de renteperikelen hier debet aan zijn leidt geen twijfel, de VS stevent af op een sneller einde aan de verruimende maatregelen van de zijde van de Centrale Bank (de FED) dan Europa. Maar aan de langere termijn trend verandert het niets. U bent dus gewaarschuwd.

 

De Brent Olie prijs

Ook de olieprijzen liepen nog wat verder op, nu dus ook in Euro gemeten. Maar het week Momentum daalt nog steeds, dus ook hier houden wij het er op, dat de trend aan het spartelen is, een correctie omlaag staat voor de deur. Brent kan terug, in eerste instantie, naar US$52 per vat.

 

De prijs van een troy ounce Goud

Goud tikte hard omlaag afgelopen week. Uiteraard kan een flink deel van de daling op het conto van de stijging van de $ worden geplaatst, waarmee de daling in euro nog wel meeviel, maar waar wij al enige tijd bang voor waren lijkt bewaarheid te worden, binnen de lange termijn opgaande trend is nog een tweede correctie omlaag nodig, mogelijk zelfs helemaal terug tot US$1.550 of zelfs nog iets lager. Het verandert niets aan het lange termijn beeld, maar het zal beleggers in goud wel onrustig maken, precies wat een goede correctie in een bull markt hoort te doen.

 

Strategie

Wij hebben afgelopen weken wat wisselingen uitgevoerd en her en der wat individuele posities verkocht om weer wat meer stroomlijning in portefeuilles te verkrijgen. Maar de beweging van afgelopen week noopt ons waarschijnlijk om de kaspositie nu weer geleidelijk te gaan uitbouwen. Echt goed waren de voorbije twee weken niet voor ons, want in feite zijn de waarde-aandelen al langere tijd aan het corrigeren en is de recente rally voornamelijk gedreven geweest door de grotere tech-fondsen. En een draai ten goede van waarde-aandelen is heel goed mogelijk op dit punt, dus haast met verkopen maken we nog niet.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

22 juni 2021              10.00   Duitse IFO verwachtingen (zakelijk klimaat)

22 juni 2021              16.00   Consumentenvertrouwen Eurozone

23 juni 2021                9.30   PMI-cijfers Duitsland (producentencijfers)

24 juni 2021              10.00   Duits zakelijke klimaat (IFO Sentiment)

24 juni 2021              14.30   Stand van de Amerikaanse economie (orders, werkgelegenheid etc)

29 juni 2021              11.00   Consumentenvertrouwen Eurozone

29 juni 2021              16.00   Consumentenvertrouwen VS

 

 

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische Belegger zal 5 juli 2021 verschijnen.

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

 

Deel dit bericht: