Beurscommentaar: Jackson Hole – en nu?

Inleiding:        

Financiële markten hebben vaak de neiging om heftig te reageren op financieel nieuws waarbij de eerste reactie vaak de verkeerde is. Afgelopen week werd de driedaagse conferentie van centrale bankiers in Jackson Hole afgesloten met een speech van FED-voorzitter Powell. Beurzen reageerden in eerste instantie negatief op zijn woorden. Er is nog ruimte omlaag, maar niet zoveel, dus heb even geduld, het tij zou zomaar al komende week kunnen keren.

 

Jackson Hole – en nu?

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (28 augustus 2022) 705,08

Korte termijn reactie
Middellange termijn reactie
Lange termijn correctie 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

“Jackson Hole” heeft de gemoederen afgelopen week beziggehouden. Jackson hole is de plek, waar jaarlijks (eind augustus) gedurende drie dagen centrale bankiers uit de hele wereld bij elkaar komen om het eigen beleid op elkaar af te stemmen. Alle belangrijke spelers uit de wereld van centrale banken komen dan bij elkaar. Het is het jaarlijkse podium waarop zij van zich kunnen doen horen en zich dus kunnen profileren. Maar over het algemeen zijn met name de woorden van de presidenten van de FED (het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de heer Powell) en van de ECB (mevrouw Lagarde) van belang. En dit keer was het met name de heer Powell aan wiens lippen veel analisten hingen. En Powell toonde zich ditmaal een inflatiehavik. In de jaren zeventig van de vorige eeuw is de FED in de VS in de fout gegaan, door na een periode van inflatie veel te snel weer de rente te verlagen. Uiteindelijk moest dit beleid omgegooid worden (Volcker was toen de man die dit voor elkaar kreeg) en werd de rente in de VS tot het draconisch hoge niveau van 20% opgeschroefd voordat de inflatie langjarig kon worden begraven. Powell refereerde hier vrijdag in zijn speech aan, door te stellen dat de rente op korte termijn verder omhoog moet en dat er daarna een langdurige periode zal volgen waarin de rente hoog blijft, tot het moment dat de FED er zeker van is, dat de inflatie weer terug is gezakt tot het gewenste niveau van circa 2%. En, zo ging hij verder, hij zou de fouten uit het verleden niet opnieuw maken door de rente weer te snel te laten zakken.

 

Het signaal dat hieruit werd opgepakt door de markten was: “help de rente gaat toch verder stijgen dan gedacht!” En dus steeg de rente op de obligatiemarkten (de lange rente dus) en daalden aandelenkoersen.

 

Het probleem echter, waar markten al langer mee worstelen, is dat zich ondertussen ook een recessie aan het ontwikkelen is. En Powell kan veel zeggen, hij heeft niet één maar twee opdrachten. Hij is ook verantwoordelijk voor de economische groei in de VS. Als die negatief wordt (en dat is het geval als zich een recessie voordoet), dan moet hij de economie gaan stimuleren en dat kan niet door de rente te verhogen, nee, dan moet hij de rente verlagen. Meer en meer wordt echter duidelijk, dat die recessie al een feit is en dat de vraag nu eerder wordt hoe diep die gaat zijn. Het kan dus zomaar zijn, dat hij al dit najaar op zijn woorden moet terugkomen.

 

En dit dilemma is terug te vinden in de grafieken. Want een recessie is slecht voor bedrijfsresultaten. Maar een recessie zorgt ook voor dalende rentes en dat is juist weer goed voor de waardering van bedrijven. Bovendien zijn de resultaten van veel bedrijven over de eerste zes maanden van dit jaar eigenlijk best wel meegevallen, om niet te zeggen beter dan in veel gevallen was verwacht. De markt weet het dus vooral even niet. Aandelenkoersen daalden vrijdag weliswaar, maar van echte doorbraken omlaag was geen sprake. En veel indicatoren ogen inmiddels op korte termijn erg oversold. Wij gaan er daarom vanuit, dat we komende week nog wel lagere koersen gaan zien, maar dat mogelijk al in de komende dagen sprake zal zijn van een ommekeer.

 

We gaan dus een spannende week tegemoet waarin beleggers vooral even de kat uit de boom moeten kijken, laat de markt zelf maar eerst even bepalen wat Jackson Hole nu eigenlijk voor de beurzen werkelijk betekent. En bedenk, dat de eerste beurs-reactie op economisch nieuws vaak de verkeerde is.

De AEX Index op dagbasis

AEX  

De AEX Index raakte vrijdag precies de onderkant van een korte termijn oplopende trendlijn, die samenviel met de bodem van enkele dagen ervoor. Deze lijn zal het komende week vermoedelijk niet houden. Wij gaan ervan uit, dat de AEX Index nog even zal doorzakken tot de steunlijn daaronder, die nu rond 688 ligt. Maar de indicatoren beiden niet veel ruimte, zij ogen al behoorlijk oversold. Het is zelfs mogelijk, dat zij de daling tot 688 niet gaan bevestigen met positieve divergenties tot gevolg. Het is dus geen goed moment om short te gaan, nee, dit is een fase om even aan de zijlijn te blijven staan en af te wachten.

 

En om nog even terug te komen op onze opmerkingen over de Bitcoin in ons blog van vorige week, wie die nog heeft kan beter zo snel mogelijk verkopen, hier gaan nog veel grotere koersdalingen plaatsvinden, mogelijk al op kortere termijn.

 

De 10-jaars rente in Europa en de VS

De conferentie van Centrale Bankiers in Jackson Hole in de VS heeft in feite weinig opzienbarends opgeleverd. Men is het erover eens, dat de korte rente nog wel een paar keer zal worden verhoogd in de VS en in Europa. Verwijzend naar de fouten van de FED in de jaren zeventig van de vorige eeuw riep de heer Powell, dat hij de rente nog verder zal verhogen en dan enige tijd op dat hogere niveau denkt te laten zitten, om niet te vroeg weer tot versoepeling over te gaan, alsof het verleden zich voortdurend en exact hetzelfde herhaalt. In reactie stegen de rentes op de internationale kapitaalmarkten ook wat verder en daalden dus koersen op obligatiemarkten. Algemeen gaat men nog steeds uit van een milde recessie in het Westen terwijl men ondertussen met angst en beven de problemen in China in de gaten houdt. Maar de stijging van de lange rente heeft geen belangrijke grenzen overschreden en vindt nog altijd plaats binnen een bandbreedte die al enkele maanden geleden is vastgelegd. “The jury is stil out” wat de obligatiemarkten betreft.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Opnieuw een goede week voor de $, maar er is nu een belangrijke weerstandslijn bereikt, die misschien nog wel gebroken kan gaan worden maar die in elk geval voor de nodige onrust gaat nu een fase in met meer volatiliteit waarbij bears en bulls weer meer in elkaars vaarwater gaan komen. En dat is niet onlogisch want even daarboven ligt de nog belangrijkere lange termijn weerstand op 1,05. De ruimte tot dat punt is nu nog 4,5 cent t.o.v. de €. De belangrijkste steun ligt op 0,92.

 

De Brent Olie prijs

De olieprijzen bewegen al enkele weken in een min of meer zijwaarts patroon. Daarbinnen stegen de olieprijzen iets afgelopen week en daar kan nog wel iets bijkomen. Maar het is slechts schijn, een soort stilte voor de storm, want de trend is voor de komende weken omlaag gericht. US$ 86 per vat Brentolie blijft op korte termijn het koersdoel (slotkoers vrijdag US$97,8, US$ 3 hoger dan een week geleden). Wij houden zelfs rekening met een olieprijs van US$75 per vat op niet al te lange termijn.

 

De prijs van een troy ounce Goud

Ook aan de koersontwikkeling van een troy ounce goud in $’s is te zien dat markten het momenteel niet goed weten. De koers daalde, maar onvoldoende om in € ook maar enig verschil te maken. Bovendien, en technisch gezien veel belangrijker, vond de daling plaats binnen een zeer beperkte bandbreedte en ruim boven de o zo belangrijke steun van US$1.675. Ook hier is het dus afwachten geblazen.

 

Strategie

“De correctie die al twee weken aan de gang is, is tot op heden mild gebleven. Dat is reden genoeg om aan de zijlijn te blijven, maar niet langer naar verkoopkandidaten edoch naar koopkandidaten op zoek te gaan.” Dit was vorige week het devies en dit blijft het devies.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

30 augustus 2022      15.00   Huizenmarktcijfers VS

30 augustus 2022      16.00   Consumentenvertrouwen VS

31 augustus 2022      11.00   Europese HCIP-inflatiecijfers

1 september 2022     14.30   Amerikaanse cijfers arbeidsproductiviteit

2 september 2022     14.30   Amerikaanse cijfers arbeidsmarkt en uurlonen

5 september 2022     11.00   Detailhandelscijfers Eurozone

6 september 2022       8.00   Duitse cijfers fabrieksorders

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: