Onzekere tijden
Afgelopen vrijdag was het weer eens expiratiedag. Vaak markeren dit soort dagen een marktomslag. Dat zou dan nu een top moeten zijn. Indicatoren wijzen inderdaad op een markt die toe is aan een korte termijn reactie, een kleine adempauze, maar voor een algemene marktomslag is het nog te vroeg, als er al sprake is van topvorming, dan staat dat proces pas aan het begin.
Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (18 januari 2021) 651,73.
Korte termijn: positief, verdeeld (?)
Middellange termijn: positief
Lange termijn: positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen
Met één goede dag werd het een mooie week. Maar die ene mooie dag zag men niet overal. En daarmede zijn enkele beurzen de negatieve weg ingeslagen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de DAX. Hij leverde in de afgelopen week netto 262 punten in en daarmede kwamen de indicatoren op zijn dag grafiek allemaal in een dalende modus. Op zijn weekgrafiek zijn de indicatoren gelukkig nog positief en dat zou een verdere daling tegen kunnen houden, maar het wijst opnieuw op een markt die overbought is. En de DAX stond niet alleen. In Amerika leverde de S&P500 53 punten in.
Tegelijkertijd is het beeld aldaar nog negatiever, want het waren niet alleen de indicatoren op de dag grafiek die er daalden maar ook op de weekgrafiek hebben ze de weg naar beneden ingeslagen. Maar donderdag kwam de FED met de mededeling dat banken hun aandelen-inkoopprogramma weer konden openzetten en nu wordt er verwacht dat zij in het eerste kwartaal voor US$10 miljard gaan terugkopen.
Een volgende bron van liquide middelen en daarmede een steun voor de beurs. Wat ons betreft (en wij hebben het al vaak geschreven) is de grote stroom liquide middelen de oorzaak, dat er voorlopig geen grote calamiteit zal optreden. Maar dat mag u de ogen niet laten sluiten voor de afstand tussen het koersniveau en zijn MA200. Deze afstand is overal groot, misschien nog niet zo ver doorgeschoten dat er een onmiddellijke reactie gaat volgen, maar het is zeker dat er zich marktproblemen aan het vormen zijn. Houdt dus voldoende cash aan ook al betekent dat, dat u de voor u geldende index niet helemaal in waarde volgt. Want wat u nu niet als extra verdient hoeft u straks ook niet in te leveren, terwijl een goede kas u straks kan verzekeren dat u op een lager niveau kunt bij kopen.
Het verschil in ontwikkeling op korte termijn tussen de hier genoemde indices zit hem in de samenstelling van deze indices en het feit dat er een aantal rotaties zichtbaar worden in de markt. Zo laten alle grote Tech-fondsen topachtige patronen zien met duidelijk negatieve implicaties. Zij vormen een belangrijke factor binnen de S&P500 Index en dus is dat beeld ook verslechterd. Maar afgelopen week stalen de semiconductor-ondernemingen de show en daarin zijn ASML en ASMI in Nederland belangrijke actoren en dus ziet deze index er beter uit. Maar in deze hoek is sprake van blow-off-achtige patronen, en dus moet deze relatieve kracht als onhoudbaar worden aangemerkt. Opvallend is ook dat de volatiliteit in de sterspelers in alle delen van de markt fors aan het toenemen is, iets dat nog niet in de markt zelf zichtbaar is.
Zie bijvoorbeeld de enorme koersfluctuaties van de Bitcoin, maar kijk ook eens naar kleine small cap-aandelen zoals in Nederland bijvoorbeeld Vivoryon. De plaatjes die men hier kan zien moeten de belegger waarschuwen, er is verandering op til!
Figuur 1.
Hoe mooi de week ook was voor de AEX Index, de indicatoren bogen vrijdag (een expiratiedag nota bene!) omlaag. Dit zegt echter nog weinig, één dag is geen dag om een variant van het bekende spreekwoord te gebruiken. Minder goed is het dat in belangrijke markten de indicatoren (zie boven) al enkele dagen aan het dalen zijn. En daarbij herinneren wij u aan het Mean Reversion principe, dat misschien nog niet rijp is om toe te slaan maar dat in ieder geval wel in wording is en daarmede alleen al drukkend werkt op de beurs. En misschien wordt de terugkeer naar huis door Trump ook wel gevoeld als het einde van de zaak na het verkrijgen van het vermaak. Alles tezamen genomen pleiten wij voor voorzichtigheid. Dus geen nieuwe posities tenzij verdedigende en misschien wel hier en daar een verkoop om de kas te spekken. Een grote reactie voorzien wij niet, zoiets wordt ook niet aangeduid in de grafieken. De Money Flow is positief, de weekgrafiek ziet er in de meeste markten nog goed uit en ook de maandgrafieken laten geen vragen open. Alleen de Money Flow ligt nog te hoog, zij het dat de betreffende Oscillator in een normale positie ligt. Steun ligt er bij de AEX Index op 632 / 633, daarna volgt het MA50 op 616. Het MA200 ligt op 565 maar zover gaat het nu nog zeker niet komen.
De Rente
De 10-jaars rente in de Verenigde Staten is in de afgelopen tijd fors gestegen, maar aan deze stijging lijkt een einde te zijn gekomen. In Europa is de Bund weer aangetrokken met andere woorden de rente is weer dalende.
De $ uitgedrukt in Euro’s
En de dollar steeg. Hij ligt nu onder tegen zijn MA50 aan. De vraag is of hij hier doorheen kan. Het zal moeilijk zijn voor hem.
De Brent Olie prijs
De Brentolie index wijst erop dat de bakens weer even verzet zijn. De Brentolie prijs is weer gaan dalen.
De prijs van een troy ounce Goud
De weg omlaag is nog niet afgesloten voor de prijs van een troy ounce Goud. Maar de indicatoren liggen diep dus het zal niet lang meer duren of er komt een herstel. Even afwachten dus.
Strategie
Wij zijn begonnen aan het herbalanceren van sommige portefeuilles. Zo hebben wij in ons meest defensieve model Heineken ingeruild voor AB Inbev en een fonds dat in goudmijnen belegt ingeruild voor een tracker op het goud zelf. Goudmijnbouwbedrijven hebben ook een aandelenkarakter en nu de markt meer en meer overbought wordt en goud juist is gedaald, is het tijd voor dit type draaiingen.
Agenda voor de komende week
De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.
18 januari 2021 3.00 Chinese cijfers bruto binnenlands product
19 januari 2021 11.00 ZEW Sentimentscijfers Eurozone en Duitsland
21 januari 2021 14.30 ECB Rentebesluit
22 januari 2021 9.30 Duitse en Europese PMI-cijfers (Producentenvertrouwen)
25 januari 2021 10.00 Duitse IFO-cijfers (Inkoopmanagers sentiment)
25 januari 2021 11.00 Europese cijfers consumentenvertrouwen
NB
Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de www.todaysgroup.nl & www.vladeracken.nl. De volgende uitgave van De Technische Belegger zal (waarschijnlijk) 1 februari 2021 verschijnen.
Den Haag, 18 januari 2021
Gijsbrecht K. van Dommelen
Today’s Beheer & Vladeracken Vermogensbeheer
Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.