Beurscommentaar: Nog een keer even geduld

Inleiding: Met het feit dat de kapitaalmarktrente stijgt, is er ook een switch zichtbaar van groei naar waarde. De rally in de grote big tech-aandelen (met Alphabet wellicht nog als positieve uitzondering, is al enkele maanden geleden gestopt, terwijl “old-school” aandelen als ING en Rio Tinto het juist heel goed doen.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (22 februari 2021) 678,48.

Ondanks de forse negatieve dagen in het begin van de week stegen veel indexen ten opzichte van het slot van de week ervoor. Men zou derhalve van een minidip kunnen spreken maar wij zijn daar niet zo zeker van. Het is inderdaad zo dat in veel landen de indicatoren, zoals wij die doorgaans tonen, weer zijn gaan stijgen (niet in Amsterdam) maar er is geen enkele land waar de %K/%D stijgt. Integendeel overal (lees overal) daalt deze nog en zolang dat het geval is blijven wij terughoudend. Deze indicator reageert doorgaans iets langzamer, maar zijn signalen zijn daardoor wel sterker. In de daggrafieken is wel wat lucht gecreëerd maar in de weekgrafieken is dat niet het geval. Opvallend is het dat de uiteindelijke stijging van de indexen in de afgelopen week de weekindicatoren weer in een stijgende modus heeft gezet. Een boel dreiging is daarmede opgeheven, maar het blijft staan, dat er in de weekindicatoren geen enkele ruimte over is en is het vandaag niet dan is het morgen, dat deze overtrokken positie hersteld wordt. Een ander negatief feit is dat de rente sterk gestegen is. Hij is daarmede weliswaar nog steeds zeer laag (zelfs negatief)) maar een stijgende rente (hoe zeer gewenst ook) is geen vriend van het beleggersentiment. De Call/Put Ratio is dalende en de Volatiliteit stijgt. Maar tegen deze negatieve indicaties staat de MoneyFlow, die zonder meer stijgende is. Al met al is onze conclusie dat er best nog enkele mooie dagen gaan komen maar er zullen ook slechte dagen zijn. Dit zal aanhouden totdat er voldoende ruime is om een mooie rally in te zetten. Dit laatste zit er zeker in want de markt is op dit moment niet rijp voor een echte grote correctie. Terugvallen zullen beperkt blijven tot normale reacties en minidips.

 

Overigens is er nog een, tot op heden in de media onderbelichte, kant aan de stijgende rente in de VS. De voorkeur in het afgelopen jaar voor grote sterk groeiende bedrijven (de big tech), zit hem mede in het feit dat groeiaandelen meer profiteren van een dalende of lage rente dan waardeaandelen en omgekeerd. Dat betekent, dat als de rente weer gaat stijgen (en dan met name de reële rente, en die stijgt nog niet echt, dus de betekenis is nog gering), de marktdraai van big tech naar waarde weer meer vaart zal krijgen, een draai die in de afgelopen weken al enigszins zichtbaar geworden is. Zo gaf Facebook afgelopen vrijdag zelfs een duidelijk verkoop signaal, terwijl ING juist afgelopen wee een koopsignaal liet aantekenen.

 

AEX grafiek

 

Figuur 1.

 

In de dag-grafiek van de AEX Index, zoals wij u die hierboven laten zien, hebben wij tegen onze gewoonte in de gebruikelijke indicatoren weggelaten en hebben wij de %K/%D opgenomen. Deze is dalende maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij binnenkort niet kan gaan stijgen. Zoals men kan zien als men naar het verleden kijkt, gebeurt dat ook regelmatig maar het karakteriseert de voorzichtige belegger, dat hij niet vooruitloopt op de dingen als hij niet weet wat er zal gebeuren. Dat houdt in dat een daling van deze indicator hem noopt om zeer terughoudend te zijn. Natuurlijk is een daling geen bewijs, dat hij niet zou gaan stijgen maar zolang een stijging zich niet heeft ingezet blijft zijn signaal negatief. De 668-steunlijn werd (nog) niet gebroken. Men kan de beweging van vorige week dus zien als een pull back, alleen een doorbraak van 658 zet hem op scherp. Mocht dat gebeuren dan moet men er rekening mee houden, dat de weerstand van de trendlijn en die van het MA50 gebroken gaan worden. In het uiterste geval, zo schatten wij in, zal de onderzijde van het horizontale kanaal de eventuele daling stoppen. Middenin het horizontale kanaal hebben wij met een stippellijntje aangegeven waar de grens tussen reactie en correctie ligt. De kans dat een eventuele terugval daar eindigt is groot.

 

De Rente

Na de bodem in het koersverloop van de Bund Future vorige week werd deze week opnieuw een bodem gezet. De rente zette de stijging dus door, maar alles wijst erop dat hier een dezer dagen toch een einde aan gaat komen. Het is wel zo dat zich wereldwijd een stijging voordoet in de lange termijn renteniveaus. En de eerste tekenen wijzen er ook op dat de kortere termijn rentes zich iets gaan herstellen. Alles is nog pril zodat een duidelijke beweging nog niet herkenbaar is, maar met het naderende einde van de Corona-pandemie is een herstart van de economie wereldwijd logisch en past in het kielzog daarvan een rentestijging heel wel.

 

De $ uitgedrukt in Euro’s

Er is deze week niets gebeurd met de dollarwaarde ten opzichte van de euro. Even leek het erop dat de dollar zou gaan stijgen, maar blijkbaar wordt een tweede bodem opgezocht.

 

De Brent Olie prijs

Op de laatste dag van de week leverde de Brentolieprijs wat in. De grafiek zegt dat het hiermede nog niet gedaan is. Een verdere daling is dus te verwachten.

 

De prijs van een troy ounce Goud

Het ziet ernaar uit dat de daling van de prijs van een troy ounce Goud tot staan is gebracht. Een stijging is nu te verwachten.

 

Strategie

Opnieuw hebben wij een teen in het water gestoken van de conjunctuurcyclus door nu een grondstoffen-tracker te kopen in de Fund Selector.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

22 februari 2021        10.00   IFO sentimentcijfers over de Duitse economische vooruitzichten

24 februari 2021          8.00   Bruto binnenlands product Duitsland

25 februari 2021        11.00   Eurozone consumentenvertrouwen en conditie zakelijk klimaat

25 februari 2021       14.30   Amerikaanse cijfers productie en verkoop duurzame goederen

26 februari 2021       15.45   Inkoopmanagers sentiment Chicago en Michigan Consumer

                                          Confidence Index

2 maart 2021            16.00   ISM-cijfers maakindustrie VS

 

De stroom bedrijfscijfers is vrijwel voorbij,maar er moeten nog wat ondernemingen komen. Opvallend is dat het merendeel van de cijfers eigenlijk best meevalt.

Disclaimer

De auteur is mede-verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: