Beurscommentaar: Paniek in de markt?

Inleiding Blog/ Beurscommentaar:        

Vrijdag brak er in Europa paniek uit op de beurzen. Paniek is altijd gevaarlijk, want dat kan tot flinke koerscorrectie leiden. Maar paniek betekent ook, dat de pijn bijna geleden is, want paniekfases komen alleen aan het einde van bearmarkten voor.

 

Paniek in de markt

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (25 september 2022) 639,28

Onze conclusies:

Korte termijn negatief
Middellange termijn negatief
Lange termijn correctie

 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

 

Het was een heftige week. De renteverhoging in de VS was op zichzelf verwacht. 0,75% viel sommige analisten zelfs mee. Maar waar vrijwel niemand op gerekend had, is het feit dat FED-voorzitter Powell vervolgens duidelijk maakte, dat hij bereid was om een flinke recessie te veroorzaken als dat nodig was om de inflatie in de VS te bestrijden. Hij gaf ook een indicatie voor de hoogte, voor de korte rente die hij in gedachten had, 4,5% tot 5% en dat nadat hij de rente tot 3,25% had verhoogd. Er komen dus nog twee of drie renteverhogingen aan dachten markten onmiddellijk, terwijl ze aanvankelijk zelfs rekening gehouden hadden met nog maar één renteverhoging tot ongeveer 4%. En dat zorgde voor een onmiddellijke correctie in allerlei economische modellen, die door institutionele beleggers worden gehanteerd. Het probleem is echter, dat de inflatiecijfers wel degelijke wijzen op een piekende inflatie.

Het is zelfs zeer waarschijnlijk, dat de top in de inflatie al gezien is. Opvallend is verder, dat aandelenmarkten weliswaar ook een veeg uit de pan kregen, maar dat slechts weinig markten dalingen lieten zien tot onder de bodem van juni. Alleen de DAX Index brak door een belangrijke steunlijn, andere indexen daalden, maar hebben nog wat te gaan voordat een doorbraak een feit is. In de VS draaiden beurzen zelfs weer wat naar boven aan het einde van de handelsdag vrijdagavond. Toch is het veel te vroeg om te zeggen, dat de daling al voorbij is. In Europa is een verdere koersval maandag zelfs waarschijnlijk. Het seizoen voor aandelen nadert bovendien zijn moeilijkste fase.

De kans, dat wij op korte termijn een scherpe crash-achtige beweging zien is duidelijk toegenomen. Het goede nieuws daarbij is echter wel, dat crashes over het algemeen plaatsvinden aan het einde van een bearmarkt, niet aan het begin. Wie nu nog aandelen heeft, moet dus vooral niet in paniek raken. Want ondernemingen gaan niet zomaar failliet. Een recessie, zeker als die uitmondt in een depressie, kan daar wel toe leiden, maar op dit moment zijn de meeste bedrijven prima gefinancierd en meestal zelfs nog winstgevend. Dus in deze fase is het veel te pessimistisch om uit te gaan van een totaal failliet van aandelenbeleggingen. En duur zijn de meeste aandelen al enkele maanden niet meer. Heb dus vertrouwen in de kwaliteit van de ondernemingen in uw portefeuille en volg de markt niet in haar paniek.

De AEX Index op dagbasis

AEX

Vrijdag was in technische zin een ronduit foute dag voor de AEX Index. Vier dagen van gevechten tussen de bulls en de bears, met in drie van de vier gevallen positieve candles, mochten niet baten, vrijdag gingen de remmen aan de onderkant van de markt alsnog los. Vrijdag was een donkere dag in Amsterdam, want de markt bleef maar zakken gedurende de gehele dag. Toch toont de grafiek niet alleen maar negatieve zaken. Want de indicatoren divergeren allemaal positief. Ze zijn vrijdag alsnog gaan dalen en de negatieve divergentie kan dus komende week nog worden opgeheven, maar de koersdaling vond plaats zonder daarbij de bodem van juni te breken en die gaat dus ongetwijfeld voor steun zorgen. Daarmee liggen er nu twee scenario’s voor. Die van de paniek (dan blijft de AEX hooguit een of twee dagen vlak boven 631 liggen om dan alsnog met kracht daar doorheen te zakken) en die van een volgende rally volgend op een succesvolle test van de bodem van 631. Voor beleggers is het eerste scenario te prefereren. Want dan zal deze bear snel voorbij zijn. Paniek fases komen steevast aan het einde van een bearmarkt voor en worden daarna gevolgd door een soort trampoline-achtig herstel. We gaan het komende week waarschijnlijk al zien.

 

De 10-jaars rente in Europa en de VS

Zowel in de VS als in Europa heeft de renteverhoging door de FED tot een flinke, stevige rentestijging geleid op de kapitaalmarkten. Zowel de Bund als de 10-jarige Treasury Index hebben daarbij de laatste bodem van juni van dit jaar met geweld doorbroken. Dat betekent, dat de lange rente is gestegen tot boven de top van juni 2022. Het betekent een significant probleem voor financiële markten, temeer, daar het tempo van de rentestijging is toegenomen. Het geheel oogt oversold, maar het is goed mogelijk, dat wij op weg zijn naar een crash-achtige beweging in de obligatiemarkten. Het is heel erg lang geleden, dat obligatiemarkten door een dergelijke fase heen gingen, een die dus ook zelfs voor veel professionele beleggers onbekend is. En dat betekent, dat de weg omhoog op de rentemarkt scherp kan zijn, en waarschijnlijk nog niet helemaal gelopen is. Het enige dat de grafieken met zekerheid aangeven is, dat deze beweging zijn einde nadert, in tijd gemeten. Er komt een belangrijke top in de rente aan, maar waar die ligt is nu niet te zeggen.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Net als in de rentemarkt heeft zich ook een duidelijke doorbraak op de valutamarkten voorgedaan. De $ is door een zeer belangrijke lange termijn weerstandslijn gebroken. Maar hier ligt een nog belangrijkere grens, 1,05, nog boven de slotkoers van vrijdag (1,032). En dit past in het beeld dat ook de aandelenmarkten laten zien. De obligatiemarkten hebben een flink probleem gekregen door de opmerkingen van FED-voorzitter Powell, maar andere financiële markten hebben nog niet dit type significante doorbraken laten zien en overal is wel een zeer oversold situatie ontstaan. Markten naderen een zeer belangrijk keerpunt is dus onze conclusie.

 

De Brent Olie prijs

De olieprijzen lieten vrijdag wel een flinke daling zien. De kopschouder top in de koersgrafiek van Brentolie, die wij al enkele keren genoemd hebben, is vrijdag met een doorbraak omlaag voltooid. En dit bevestigt een zeer belangrijk gegeven, overal, op vrijwel alle commodity markten, dalen de prijzen van grondstoffen. Wie nu een variabel energiecontract heeft gaat begin volgend jaar flink opgelucht adem kunnen halen. Voor individuele huishoudens is dat belangrijk, maar voor financiële markten is het in zoverre misschien wel nog belangrijker, dat dit betekent, dat inflatiecijfers in de komende maanden zullen gaan zakken. Natuurlijk, loonstijgingen kunnen voor een hardnekkiger inflatieprobleem gaan zorgen, maar die gaan pas in de loop van het komende jaar in de inflatiecijfers doorwerken. Die zullen daarmee minder hard dalen dan aanvankelijk gedacht werd, maar dat die zullen gaan dalen staat wat on betreft wel degelijk vast, met alle consequenties, ook voor de lange rente, van dien.

 

De prijs van een troy ounce Goud

En ook de prijs van een troy ounce goud brak door een belangrijke grens heen, hij zakte in $’s gemeten door de steun van U$D 1.675. Maar in € gemeten is geen sprake van een doorbraak omlaag, dus ook hier, net als in de aandelenmarkten, is de bevestiging niet over alle valutaire markten heen een feit. En dat betekent, dat beleggers voorzichtig moeten zijn met nu short te gaan in goud. Bovendien ogen de grafieken ook hier erg oversold, dus een reactie op korte termijn of een scherpe beweging, in eerste instantie omlaag, maar gevolgd door een even zo scherp herstel is heel goed mogelijk.

 

Strategie

Wij hebben al relatief veel contanten in de portefeuilles van onze klanten. Afgelopen week hebben wij die verder verhoogd door de nog aanwezige posities in Shell te verkopen. Maar dit is waarschijnlijk niet het moment om aan de verkoopzijde te staan. Wel is het mogelijk dat wij ruilingen zullen gaan voorbereiden. In een scherp dalende markt is het zaak te zoeken naar die aandelen, die zodanig scherp in koers dalen, dat ze de neiging hebben om net zo snel weer op te veren. Wij gaan proberen om hier gebruik van te maken.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

26 september 2022   10.00   IFO Cijfers t.a.v. zakelijk sentiment Duitsland

27 september 2022   14.30   Amerikaanse cijfers orders kapitaalgoederen

27 september 2022   15.00   Amerikaanse cijfers huizenmarkt en consumentenvertrouwen

29 september 2022   11.00   Europese cijfers zakelijk klimaat en consumentenvertrouwen

29 september 2022   14.30   Amerikaanse cijfers werkloosheid en consumentenbestedingen

30 september 2022     8.00   Duitse detailhandelscijfers

30 september 2022   11.00   Europese HCIP-cijfers (Inflatie)

30 september 2022   16.00   Chicago Purchasing Managers Index en Michigan Consumer Sentiment Index

3 oktober 2022          16.00  ISM Cijfers Amerikaanse industrie

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: