Beurscommentaar: Vuurwerk na expiratie

Vorige week was het sein reeds gegeven voor alle hens aan dek. 

Vrijdag 17 september was het weer eens raak. Een expiratiedag met vuurwerk. Waar de dag nog positief en met nieuwe records begon, bleek de handel andere posities te hebben. Een reversal day van 2%, dat is alweer even geleden!

De correctie komt bovengronds

 

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (18 september 2021) 789,49

Onze Conclussies:

Korte termijn correctie
Middellange termijn correctie
Lange termijn positief, met gevaar op termijn

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen.

Met een netto winst van één punt lijkt het opnieuw alsof er niets aan de hand is. Maar de expiratie van vrijdag heeft wel degelijk voor het voorziene vuurwerk gezorgd. Aanvankelijk steeg de AEX Index tot een recordhoogte van 804,47 punten. Maar vervolgens kwamen verkopers in de markt en verloor de index bijna 2%. Daarbij werd ook nog eens de gehele beweging van de dag ervoor “omarmd”. Dat is een tekstboek omdraaidag, een zogenoemde “negative engulfing pattern”. Een dergelijke volatiliteit op één dag mag met recht een roerige dag worden genoemd, die daarmee een toch al vrij roerige week in stijl afsloot. En de grootste dalingen vonden plaats in de hoeken van de mijnbouwmaatschappijen, de staalbedrijven en de semiconductoren, precies de hoeken van de markt die in de laatste weken als enigen nog de kar getrokken hebben.

En het fenomeen was in veel meer indices over de gehele wereld te zien. Zelfs de uitbraak, vorige week, van de Nikkei Index werd met een toppatroontje, op hetzelfde niveau als de voorgaande top, afgesloten.

 

Daarmee is een omkeer ingeluid, die grote gevolgen gaat hebben, als maandag de markten negatief openen en / of nog lager sluiten. De DAX Index, de AEX Index, allemaal draaiden ze namelijk niet alleen, maar eindigden ze ook nog eens op belangrijke korte termijn steunniveau’s. Een lager slot maandag betekent dan overal ook doorbraken omlaag, naast al de bevestiging van het negative engulfing patroon. En ingrediënten zijn er genoeg. De rente op de kapitaalmarkt is ook afgelopen week gestegen en met name de grotere groeiaandelen, die juist hoog gewaardeerd kunnen worden door de lage rente, hebben in feite niet of nauwelijks op deze rentestijging gereageerd. Voeg dat bij de enorme aantallen onervaren particuliere beleggers die in het Westen zijn toegetreden tot de aandelenmarkten in de zomermaanden en de cocktail nodig voor een scherpe neerwaartse correctie is compleet.

 

Dit is niet het moment om aan een mini-dip te denken en dus onmiddellijk weer in te stappen! AEX

Figuur 1.

 

De grote scherpe dalende candle van afgelopen vrijdag is goed te zien rechtsboven in figuur 1. Het is de grootste candle sinds de daling op 18 juni van dit jaar. Maar nu is het gevaar veel groter. Want de index ligt veel verder boven de verschillende gemiddeldes en juist relatief dicht bij de oplopende oranje trendlijn, die nu rond 780 ligt en als volgende steunlijn zal dienen. Indicatoren liggen hoog en de altijd relatief snel reagerende CCI heeft al een verkoopsignaal gegeven. Wij houden er rekening mee, dat het doel van de correctie die nu is ingezet samenvalt met de rode steunlijn, die op het niveau 718 – 722 ligt. Dat is een daling van nu nog eens 10%, voldoende reden om even aan de kant te blijven staan. Het gezegde luidt: “sell in May, but don’t forget to come back after September”. In onze analyses moet men zelfs pas terugkomen eind oktober of begin november. En september is nog lang niet voorbij!

 

De Rente

De lange rente, zowel in de VS als in Europa, is verder doorgestegen, zij het in een wat langzamer tempo. Dat heeft deels een technisch oorzaak, de scherpe daling van de Bund anderhalve week geleden had ook te maken met het technische fenomeen dat de future een looptijdverlening in de index te zien kreeg, een fenomeen dat elk jaar in september plaatsvindt en dat het beeld enigszins vertekenen kan (en dit keer heeft). Maar dat neemt niet weg, dat we per saldo een dalende Bund future zien, ook als voor dit effect gecorrigeerd wordt. En dat betekent per saldo een rente stijging. We naderen nu de onderkant van een groot correctiepatroon, dat zomaar een belangrijke top kan gaan blijken te zijn. We gaan spannende weken tegemoet op de rentemarkten.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De ommekeer in het beleid van de ECB, dat wil zeggen het naar voren halen van de datum waarop ook in Europa aan tapering begonnen gaat worden, zorgde voor een licht gunstiger scenario voor de Amerikaanse $. Die is dan ook afgelopen week weer iets gestegen t.o.v. de €. Van een trenddoorbraak is geen sprake, alles gebeurde binnen de al bestaande grenzen, en kan zelfs gezien worden als de vorming van een potentieel rechter schouder in een kopschouderpatroon, dat dan negatief gericht is. 0,865 is en blijft de grens waarboven pas ons negatieve scenario voor de $ ter discussie komt te staan.

 

De Brent Olie prijs

Ook de olieprijzen liepen weer wat op. Daar staan we opnieuw op het niveau dat in juli het voorlopige hoogtepunt markeerde en er is ruimte in de indicatoren voor nog een positieve week. Als de grens van US$ 66 per vat toch gebroken wordt, dan is een stap richting US$ 73,50 nog denkbaar, maar veel ruimte voor een echte structurele stijging richting US$100, zoals sommige analisten afgelopen weken lieten horen, is er vooralsnog niet.

 

De prijs van een troy ounce Goud

De koers van een troy ounce goud daalde afgelopen week opnieuw, tot, zoals wij vorige week al aangaven, dichtbij US$1.750 per troy ounce. Als het technische patroon, zoals wij dat interpreteren, klopt, dan gaan we volgende week rond dit niveau een nietszeggende week tegemoet waarna de goudprijs weer kan gaan stijgen. En dat past in een onrustiger wordende aandelenmarkt! Het betere instapmoment is daar.

Strategie

Donderdag hebben we nog een positie verkocht, ditmaal uit de Fund Selector. Daar werd op basis van het zich ontwikkelende toppatroon en een trenddoorbaak winst genomen op het Lyxor Euro Stoxx 600 Construction and Materials ETF. Daarmee is opnieuw de liquiditeit in de portefeuilles van onze kanten uitgebouwd en dat is te zien in de resultaten van de portefeuilles van onze klanten. Waar de afgelopen weken de achterstand op de AEX Index gestaag opliep leverde de daling van vrijdag juist een flinke stap de goede richting op, nu daalde de AEX Index aanzienlijk meer dan de waarde van de aandelenbelangen bij onze cliënten. De achterstand is darmee niet weggewerkt, maar de eerste klap is uitgedeeld.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

22 september 2021   20.00   Rentebesluit FED

23 september 2021   10.00   Markit PMI Cijfers (industrie) Duitsland en Eurozone

23 september 2021   13.30 Jobless claims VS en Chicago Fed National Activity Index

23 september 2021   14.45 Markit PMI Cijfers (industrie) Verenigde Staten

24 september 2021   10.00 IFO Zakelijke klimaat cijfers Duitsland

29 september 2021   11.00 Industrie- en Consumentenvertrouwen Europa

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: