Beurscorrecties: Kans of bedreiging?

“Als het uitverkoop is in de winkel laat men de koopjes niet liggen en koopt men gretig. Als de beurs naar beneden gaat komt er een negatief gevoel en angst en ziet men door emotie, angst en kuddegedrag de koopjes niet meer.”

Wat is er aan de hand?

De beurs bewoog de afgelopen maanden fors naar beneden. Nu is naar boven is geen probleem want dan krijgt men een positief gevoel en vertrouwen. Naar beneden is een ander verhaal. Dan komt het negatieve en wantrouwen over de economie naar voren. Om de zoveel tijd ontstaat er onrust op de beurs. Beleggers verkopen dan beleggingen tegen steeds lagere koersen.

Lagere koersen worden meestal in verband gebracht met financieel-economische ontwikkelingen in de lokale en -steeds belangrijker- de wereldeconomie. De media blazen het meestal verder op. Negatief nieuws is nu eenmaal interessanter dan positief nieuws. Jij als belegger wordt dan misschien ook wel bezorgd. Op zich terecht, want als de verkoopdruk op de beurs toeneemt, kunnen de koersen snel veel lager gaan. Dan kunnen binnen enkele dagen of weken de beursindices met 5% tot soms wel 30% dalen. Is dat nu een kans of een bedreiging voor uw vermogen op langere termijn?

Eerst even een stapje terug:

Wat is een beurscorrectie eigenlijk?

Een beurscorrectie is een stevige daling van aandelenkoersen. Het beleggerssentiment slaat dan om van positief naar negatief. Bij stijgende koersen worden een tijdlang negatieve feiten en cijfers genegeerd. Die stapelen zich op en als de koersen dan dalen , omdat beleggers winst nemen, dan worden de negatieve feiten wel verwerkt in de koersen. Dit is een zogenaamde gezonde correctie en noodzakelijk.

Bij onverwacht nieuws (van binnen of buiten de financiële wereld) ziet men een flinke afname van de risicoperceptie en dat de meeste beleggers tegelijk (kuddegedrag) willen verkopen om tijdelijk deels in contanten aan te houden. Meestal gaat dit gepaard met snel dalende koersen.

Sinds 1987 zijn er in de AEX 28 beurscorrecties van 10% of meer geweest. Kijkt men terug in de tijd dan blijkt dat de meeste hiervan goede koopmomenten bleken te zijn. In slecht 6 correcties daalde de koersen nog verder in de tijd.

Samenvattend: de meeste beurscorrecties bleken voor de optimisten achteraf goede instapmomenten. Helaas geldt ook hier; als hadden is geweest dan is hebben te laat. In de praktijk blijkt het juist timen van diepte- en hoogtepunten op de beurs erg lastig. Wel kan men zaken zien aankomen maar de reactie en tijdsfactor is hierbij afhankelijk van de markt. Wel kan men zoals bij For Tomorrow waarschuwen voor de negatieve factoren en omstandigheden die genegeerd worden door het positieve sentiment.

Fondsmanager van ons FT Actief Offensief Fonds Cees Smit, heeft al sinds vorig jaar juli gewaarschuwd voor een flinke correctie op de beurzen. Op verschillende media, bijeenkomsten en seminars is er veelvuldig aangegeven dat de AEX terug kan naar 350 á 400 punten. Ook in de aanloop van de beurscrisis van 2008-2009 heeft Cees aangegeven en gehandeld op een flinke correctie op de beurs. Er is toen zelfs een positief rendement behaald in het actief offensief fonds. Het is dus niet helemaal onmogelijk om correcties te voorspellen en je te beschermen

Een goed en gedegen beleggingsplan en een heldere visie geeft houvast.

Aandelenkoersen bewegen tussen diepte- en hoogtepunten waarbij het nooit zeker is of het moment ideaal is voor een aankoop of een verkoop. Geleidelijk of periodiek instappen is een bewezen methode om tot een gemiddeld aankoopniveau te komen. Het is een vorm van spreiden en daardoor middelen, die lastige beslissingen kan vergemakkelijken. Het antwoord op volatiliteit (bewegelijkheid van de markt) is om een beleggingsmethode te kiezen die gericht is op de lange termijn. Waarbij gespreid wordt belegd in de tijd. Periodiek beleggen krijgt steeds meer aandacht. Dit houdt in dat men elke maand een vast bedrag (bij For Tomorrow al vanaf € 50,-) inlegt. Hieronder een grafiek waarin te zien is wat het effect is met maandelijkse stortingen. Periodiek beleggen heeft als voordelen:

  • Kopen op toppen en bodems
  • Timing
  • Periodiek dezelfde bedragen werkt beter

Deel dit bericht: