Blog: A dead men’s cross

A dead men’s cross

Koers van de AEX Index op het moment van schrijven (29 september 2023) 741,51

Inleiding:        

A dead man’s cross op de beurs is het moment waarop het middellange termijn koersgemiddelde van een index (MA50) door het lange termijn koersgemiddelde (MA200) van diezelfde index zakt. Dat is een klassiek bear signaal. Wanneer dit gebeurt en beide indices zakken (hetgeen voor de AEX Index het geval is), dan is er sprake van een Bear markt.

Mijn persoonlijk conclusie: 

Korte termijn negatief
Middellang termijn negatief 
Lange termijn correctie

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen.

Steeds meer signalen wijzen op een sluimerende recessie die nu ook de consumentenbestedingen beginnen te raken. En als de, net nu het koopjesseizoen naderbij komt, besluit om zuinig aan te gaan doen, terwijl de industrie al in een recessie verkeert, dan zal het buitengewoon moeilijk worden voor Centrale Banken om de zo gedroomde zachte landing te verwezenlijken. Een echte klassieke recessie is dan de meest logische volgende stap, compleet met een flink verzwakkende arbeidsmarkt en een aandelenmarkt, die, zodra zij dit op de radar krijgt, wel eens flink onderuit kan gaan. Ondertussen stijgt de lange rente alsmaar verder, mede omdat Centrale Banken maar blijven hameren op het feit dat de inflatie weliswaar daalt, maar dat zij nog lang niet toe zijn aan het weer verlagen van de korte rente. “Never fight the FED” heet het. Alle seinen staan op rood.

De AEX Index op dagbasis

Figuur 1. Daggrafiek AEX Index

AEX index 

Donderdag was een veelbelovende dag, omdat de AEX Index vanaf een dieptepunt een flinke rally kon laten zien. Dat soort omkeerdagen zijn typerend voor een markt waarin een trend draait, maar zij moeten wel gevolg krijgen. En dat vervolg kwam niet. Natuurlijk, de AEX startte ook vrijdag mooi en liep zelfs op tot de neklijn van de laatste korte termijn reactie, die rond 733 ligt (de paarse lijn rechts in de grafiek). Maar vervolgens werd vrijwel de hele winst weer weggegeven. Als de beurs maandag lager opent, dan is het alweer gedaan met die korte termijn opleving en kan de weg omlaag voortgezet worden. 710 is het eerste koersdoel daarin. Ondertussen verslechtert ook het langere termijn beeld flink. Vrijdag dook het MA200 onder het MA 50, een “dead man’s cross”, een bevestiging dat de opgaande trend die wij dit jaar gezien hebben definitief ten grave is gedragen. De markt verkeert in een bear trend en die zijn altijd gevaarlijk en al helemaal als die in de maanden september en oktober bezig zijn!

 

De 10-jaars rente in Europa en de VS

Zowel in Europa als in de VS steeg de 10-jaarsrente afgelopen week verder. Even werd de grens geraakt die in de periode 2006 – 2009 als steun voor de toen nog dalende rente werkte. Die steun is belangrijk, maar in die periode bewoog de rente binnen een zone, waarvan de recente top de onderkant was. Daarmee is het gevaar van een verdere stijging van de lange rente nog zeker niet voorbij. Voor de 10-jaars rente in de VS houden wij 5% aan, en dat betekent nog een verdere stijging van grofweg 40 basispunten vanaf de huidige niveau’s. Het goede nieuws is dat daarmee eindelijk de yield curve vlakker begint te worden hetgeen op termijn de situatie op de kredietmarkt weer zou kunnen doen normaliseren. En dat is wat nodig is om uit de huidige malaise te komen, een normale yield curve, waarin de korte rente lager ligt dan de lange rente.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $-koers tikte afgelopen week kortstondig de top aan die in de eerste week van januari van 2023 ook kortstondig geraakt werd. Ondertussen daalt het momentum in de weekgrafiek al enkele weken en is er in de indicatoren duidelijk sprake van een overbought situatie. De $ staat aan de vooravond van minstens een daling van 3 tot 5 cent (en dat dan om te beginnen).

 

De Brent Olie prijs

De olieprijzen maakten voor de tweede week op een rij een pas op de plaats. We naderen de belangrijke weerstand rond US$101 en als de wereld een recessie ingaat, dan is het niet logisch dat de olieprijzen flink verder zullen stijgen. US$ 101 voor Brent per vat kan dus nog wel, maar dat is dan binnen een korte termijn topproces. Maar het is nog te vroeg om in olie short te gaan.

 

De prijs van een troy ounce Goud

De prijs van een troy ounce goud is afgelopen week in een duikvlucht omlaag terecht gekomen, zowel in $’s gemeten als in €. Maar in geen van beide gevallen is een belangrijke steun gebroken, voorlopig lijkt het vooral een volgende, mogelijk zelfs laatste daling binnen een correctiekanaal, dat zich aftekent boven de lange termijn opgaande trend. Het argument waarom de koers zo omlaag dook is ons nog niet duidelijk. En dat is een goed teken, want correcties vinden doorgaans plaats zonder fundamentele onderbouwing. Zij zijn wat het woord zegt, een correctie op de voorgaande trend.

 

Strategie

Voor het eerst sinds lange tijd hebben wij in de offensieve portefeuilles een kleine dekking aangekocht in de vorm van AEX Turbo’s short met een stop op 818 en een hefboom van circa 8,4 op een koers voor de AEX van ruim 735 punten. In de portefeuilles waarin dit type derivaten is toegestaan hebben wij iets minder dan 2% van de waarde van de portefeuilles in deze turbo’s belegd, waarmee een dekking wordt ingebouwd van ongeveer 16%. Naast de overal al grote (meer dan 25%) positie in contanten is de dekking tegen een flinke tik op de aandelenmarkten daarmee nu behoorlijk agressief te noemen. Wij blijven uiterst voorzichtig in deze markt. nb. de Technische belegger zal 9 oktober verschijnen. 

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: