Blog: Aandelenmarkten worden nerveuzer

Aandelenmarkten worden nerveuzer

Koers van de AEX Index op het moment van schrijven (27 februari 2023) 756,25 (slot de dag ervoor 746,41)

Inleiding:        

Vrijdagmiddag laat leek de start te zijn van een correctie van de oplopende trend die wereldwijd in aandelenmarkten in oktober 2022 is begonnen. Maar maandagochtend gingen Europese beurzen voortvarend van start. Het is daarmee nog te vroeg om al van het begin van de volgende correctie of trend omlaag te spreken.

Onze conclusies

Korte termijn correctie
Middellange termijn correctie
Lange termijn correctie

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

 

Over een breed front zijn aandelenkoersen afgelopen week gedaald. Vandaag werd daarvan weer een flink deel ingelopen (wij schrijven dit stuk rond vier uur, de dag is nog niet voorbij), maar het beeld, dat de grafieken laten zien is met dit herstel niet bepaald op orde gekomen. Een aantal indices sloot vrijdag net onder de oplopende trendlijn, die al sinds oktober vorig jaar in takt is. Een herstel vandaag kan dit ongedaan maken, maar dit herstel is pas van waarde als koersen boven de hoogste koers van afgelopen donderdag sluiten. Tot die tijd is het huidige herstel weinig anders dan een correctie op de wel erg stevige koersdaling van vrijdag. Deze wispelturigheid mag beleggers niet vreemd voor komen. Markten balanceren immers tussen de vrees voor een recessie, met mogelijk snel weer versoepelende Centrale Banken (en dus rentedalingen op de obligatiemarkten) en beter dan verwachte economische cijfers, die weliswaar goed zijn voor bedrijfscijfers, maar die ook een snelle versoepeling in de weg staan. Dat er tussen deze twee scenario’s nog geen duidelijke keuze gemaakt kan worden zorgt ervoor dat beurzen de ene dag gedreven worden door het eerste scenario end e andere dag door dit tweede scenario, met flinke koersuitslagen tot gevolg, zonder dat er een duidelijke richting te zien is. En dat is de definitie van correctie- of omkeerfases. Het is dan gevaarlijk om een beleggingskeuze te maken vooruitlopend op de keuze van de markt. Geduldig afwachten aan de zijlijn is hier de enige juiste houding.

AEX 

De AEX Index op dagbasis

Ook de AEX Index sloot vrijdag onder de oplopende trendlijn, maar met een koers van 756 is de doorbraak nog niet bevestigd. Wel is een doorbraak omlaag in overeenstemming met de indicatoren eronder, maar ook dat is pas een feit als de doorbraak door de koersontwikkeling wordt bevestigd. In deze grafiek is zelfs nog een ander scenario denkbaar, namelijk een herstel, dat nog een week aanhoudt waarbij de koers blijft bewegen tussen het dieptepunt van vrijdag (746) en de top van donderdag (762) alvorens alsnog een doorbraak omlaag volgt. Het wordt dus spannender komende week / weken in Amsterdam!

 

De 10-jaars rente in Europa en de VS

De rente op de kapitaalmarkten in de VS en in Europa (10-jaars) is afgelopen week opnieuw gestegen en wij naderen nu de toppen van oktober 2022. Dat de aandelenmarkten hier nog niet op gereageerd hebben bevreemd ons, maar het is niet ongebruikelijk dat dit soort bewegingen niet geheel synchroon verlopen. En daarmee is het zaak om heel voorzichtig te blijven, want nog zo’n zwakke week en obligatiemarkten breken naar nieuw negatief territorium door met alle consequenties voor met name de grotere groei- en big-tech ondernemingen van dien.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ is al enkele weken met een kleine opmars bezig richting 0,965. Zolang de koers niet door deze grens breekt maar eronder blijft is er weinig aan de hand in die zin dat de weg dan omlaag gericht blijft. De stijgende rente in Europa is een argument voor verdere verzwakking, zeker als de cyclus in de VS eerder stopt dan in Europa.

 

De Brent Olie prijs

De windstilte voor de olieprijzen blijft nog even voortduren. De bewegelijkheid nam ook afgelopen week verder af, van echte koersstijgingen of -dalingen is geen sprake. En dat is het kenmerk van consolidatiefases. Wij wachten op richtinggevend nieuws en een uitbraak uit het correctiepatroon dat al bijna drie maanden in ontwikkeling is. Wel kan gezegd worden dat het patroon er meer en meer bearish begint uit te zien hetgeen een voortzetting van de dalende trend zou inhouden.

 

De prijs van een troy ounce Goud

Opnieuw een lagere week, maar wederom niets anders dan een verdere correctie boven de lange termijn oplopende trend. Niets aan de hand dus. Maar het wordt nu spannender, de grafiek oogt op de korte termijn wat oversold en de steun voor een troy ounce goud op US$1.810 is nu wel erg dichtbij. Zolang die steun overeind blijft is een hervatting van de weg omhoog naar de top uit 2022 (vlak onder US$2.070) de meest waarschijnlijke uitkomst, houdt die steun het niet dan is er nog de Euro-koers en daar is iets meer ruimte. Afwachten dus, zoals zo vaak, is het devies.

 

Strategie

Wij blijven op zoek naar aandelen die wij kunnen verkopen, en naar langer lopende obligaties en obligatiefondsen om aan te kopen. Als onze visie inderdaad bewaarheid wordt, een volgende fase in de bear markt voor aandelen en een stabiele obligatiemarkt waarin een verder rentestijging nog wel mogelijk is, maar niet meer erg sterk, dan is een switch uit aandelen in obligaties een logische stap in deze fase.

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: