Het was een mooie week op de aandelenbeurzen, maar of deze correctie alweer voorbij is, dat wagen wij te betwijfelen. Het is en blijft het slechte seizoen, dus beleggers moeten voorzichtig blijven.
Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (25 juni 2021) 733,14
Korte termijn: reactie / positief
Middellange termijn: positief
Lange termijn: positief, met gevaar op termijn
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen
Op het eerste gezicht was het een prima week voor beleggers. De schrik over het eerder dan verwacht normaliseren van het Amerikaanse geldmarktbeleid, bleek uiteindelijk kortstondig te zijn en ebde afgelopen week weer weg. Althans, zo leek het. Want de AEX Index steeg in een week tijd terug naar het topniveau van twee weken geleden. Toch mogen beleggers er niet helemaal gerust op zijn. Want om te beginnen is het herstel van de AEX Index niet representatief voor de rest van de wereld.
Natuurlijk, overal gingen beurzen omhoog en in de VS werden zelfs in sommige gevallen nieuwe hoogtepunten bereikt. Maar de boodschap van de Amerikaanse FED was er wel degelijk een van de “neus op de feiten”. Het beleid van Centrale Banken wereldwijd moet ergens in de toekomst weer enigszins genormaliseerd worden. Dat betekent eerst het verminderen van het opkoopprogramma, daarna het stilleggen van het opkoopprogramma, daarna het niet langer vervangen van obligaties die worden afgelost en ten slotte het weer verhogen van de korte rente. En de FED vertelde, bij monde van haar voorzitter Powell, dat de renteverhoging niet meer pas in 2024 maar al in 2023 voorzien werd. Dat betekent ook dat alle stappen ervoor dan al ingezet moeten worden, ofwel, de aanvang van het normaliseringsprogramma zal veel eerder, mogelijk zelfs al komend najaar, plaatsvinden.
Maar tegelijkertijd blijven Centrale Banken wereldwijd volhouden dat de huidige toenemende inflatie van tijdelijke aard is. Dat wordt dan vooral verklaard uit het statistische gegeven, dat de inflatie in 2020 door de Covid-crisis negatief was en het herstel van de economie daardoor per definitie een inflatie zal laten zien zelfs als prijzen in feite slechts herstellen tot het pre-Covid niveau. En dat is natuurlijk zeker waar, alleen, niemand kan aangeven dat het daarbij zal blijven. Feit is dat de inflatiecijfers voorlopig steeds hoger uitvallen dan verwacht, maar belangrijker nog, veel prijsverhogingen zijn helemaal niet zichtbaar in die inflatiecijfers omdat de gehanteerde cijfers slechts een beperkt aantal prijzen volgen. Zo wordt de huizenmarkt wereldwijd helemaal niet meegenomen in de inflatiecijfers.
De Rente
Feit is ook, dat de lange rente op de kapitaalmarkten wereldwijd afgelopen week weer is gaan stijgen. Van een doorbraak omlaag is nog geen sprake, maar de Bund-future heeft voorlopig slechts een “fill the gap”-beweging laten zien. De rente steeg dit voorjaar even heel snel waarop de Bund-future daalde met een sprongetje. Er ontstond een Gap. Die is nu gedicht, een vrij normale herstelbeweging, maar direct daarna is de rente weer gaan stijgen en dus de Bund future weer gaan dalen. En als dat dan komende weken doorzet, dan zijn de rapen gaar.
Figuur 1.
En dat brengt ons op het beeld dat de AEX Index laat zien in figuur 1. De AEX Index is afgelopen week opgelopen tot vlak onder de top van de week ervoor. Maar van een doorbraak is nog geen sprake. Het Momentum onder in de grafiek evenals de CCI bieden allebei voldoende ruimte voor een uitbraak omhoog. Maar de kans is minstens zo groot, dat de index opnieuw omlaag zakt. Kijken we naar andere indices, die zijn vaak nog maar net aan een opgang begonnen (zie bijvoorbeeld de DAX Index en de BEL20 Index). Dat biedt ruimte voor een verdere opgang en daarmee ook een doorbraak omhoog. Onderliggend is de tweedeling in de markt nog veel duidelijker. De zogenoemde oude economie waarde-aandelen zijn al meer dan een maand aan het corrigeren. Ook wij hebben in onze portefeuilles de voorsprong van bijna 5% op de AEX Index afgelopen maand ingeleverd. Hier beginnen correcties op hun einde te lopen. De recente kracht van de AEX Index zit hem dan ook alleen in een klein aantal Tech-aandelen waarvan er binnen de AEX Index relatief veel aanwezig zijn, die er ook nog zwaargewichten in zijn (Adyen, ASMI, ASML). Maar de bredere markt is helemaal niet zo positief en dat al langere tijd.
Het risico in deze markt is hoe dan ook groot. Er ligt nog steeds een doel van ongeveer 750 – 760 op basis van de correctiefase, die in de periode april – mei van dit jaar is ontstaan. Het is goed mogelijk dat wij komende weken dat doel nog gaan halen om daarna een hernieuwde correctie te gaan zien die dan ook van wat grotere omvang zal zijn met misschien zelfs een (kortstondig) bloedbad in oktober van dit jaar.
Maar wij houden ook rekening met een scenario waarin ook de AEX Index op korte termijn al nog een keer omlaag zakt, in een fase waarin de rentestijging wordt hervat en het stokje van de markt door dit beperkte aantal Tech-aandelen weer overgedragen wordt aan de al genoemde waarde-aandelen. Het koersdoel van 750 blijft dan overeind, maar pas nadat deze tweede mini-dip zich gemanifesteerd heeft.
De US$ uitgedrukt in Euro’s
De rentestijging heeft ook zijn weerslag gehad op de koers van de $. Die daalde afgelopen week weer iets. Toch lijkt het nog te vroeg om een hervatting van de lange termijn dalende trend te voorzien. De kans dat wij komende week of weken nog een verder herstel van de $ gaan zien is nog altijd aanwezig. Ook hier is het probleem in feite dat het beeld te verdeeld is om er een eenduidige conclusie over te kunnen trekken.
De Brent Olie prijs
De olieprijzen hebben in feite als enige wel een significante beweging gemaakt. De dalende trend, die sinds 2018 in takt was, is gebroken. De koers van Brentolie is daar nu duidelijk doorheen. Maar ook hier speelt dit na afloop van een al maanden lange rally, zonder noemenswaardige correctie. De oliemarkt is overbought. En het week Momentum daalt al twee weken. Lang gaat deze rally dus niet meer duren.
De prijs van een troy ounce Goud
En ook de goudprijs had een redelijke week. Ook de goudprijs liep iets op. Maar, gelet op de daling van de $-koers mag dit geen naam hebben, ook hier gaan wij dus uit van een continuatie van de daling. De lange termijn is positief, maar op korte termijn blijft de kans bestaan dat de koers nog verder terugvalt tot US$1.550 of zelfs nog iets lager.
Strategie
Als het beeld onduidelijk is, dan moet je dus geduld hebben en afwachten. En dat is wat wij gedaan hebben. Onze portefeuilles lopen weer op in waarde samen met de algemene beurstrend, maar de voorsprong op de AEX Index is weer weg. Toch baart ons dat geen zorgen, want onze portefeuilles zijn in termen van waarde aanzienlijk goedkoper dan die van de AEX Index.
Agenda voor de komende week
De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.
29 juni 2021 11.00 Consumentenvertrouwen Eurozone
29 juni 2021 16.00 Consumentenvertrouwen VS
30 juni 2021 11.00 ZEW-verwachtingen Duitsland (industrieel sentiment)
30 juni 2021 11.00 Inflatiecijfers consumentenbestedingen Europa
1 juli 2021 8.00 Detailhandelscijfers Duitsland
1 juli 2021 12.00 OPEC-bijeenkomst
1 juli 2021 16.00 Amerikaanse industriële productiecijfers en nieuwe orders
6 juli 2021 11.00 Europese detailhandelscijfers en economisch sentiment
De nieuwe Covid-variant begint her en der zorgen te baren doordat in sommige landen (Israël, Groot-Brittannië) eerdere versoepelingen weer worden teruggedraaid. Als dit doorzet, kan dat ook zijn weerslag gaan krijgen op aandelenmarkten wereldwijd.
Disclaimer
De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.