Blog: De candles bieden hoop

De candles bieden hoop

Inleiding:        

Expiratie-dagen zijn altijd spannende dagen omdat zij vaak het begin van een nieuwe richting inluiden. Voor de AEX Index was de dag geen positieve, maar de candles in de VS bieden veel perspectief, vooral als beurzen maandag hoger openen en dan nog hoger sluiten. Het is dus tijd om in de starblokken te gaan staan.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (18 september 2022) 664,83

Onze conclusies:

Korte Termijn: reactie
Middellange Termijn: negatief
Lange termijn: correctie

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

 

Wereldwijd is er afgelopen vrijdag weer een belangrijke expiratie van derivaten (opties en futures) geweest. Dat zijn vaak dagen waarop belangrijke toppen of bodems geplaatst worden. Dat heeft te maken met het feit (wij hebben daar al vaker op deze plaats aan gerefereerd), dat de professionele handelaren, die de markt voor derivaten ondersteunen en zorgen dat er voldoende liquiditeit in deze markten is, per die datum hun posities glad kunnen strijken en daarmee weer ruimte scheppen voor nieuwe posities, waar beleggers dan weer gebruik van kunnen maken. Dit “schonen van de eigen handelsvoorraad” heeft veel invloed op margin-posities, de zekerheid die partijen moeten aanhouden om derivaten te mogen verhandelen. En dat heeft weer veel invloed op de kredietmarkt, omdat margin in feite een vorm van effectenkrediet is.

In de VS, in de S&P 500 Index, leidde dit tot een bijzondere beweging, die in de theorie van de candlesticks wordt aangeduid als een Hammer, een beweging waarbij in dit geval de opening, het slot en de hoogste koers alle drie gelijk waren en de laagste koers verhoudingsgewijs flink lager lag. Als de beurs maandag dan hoger opent en hoger sluit, liefst met een witte candle als resultaat, dan is sprake van een Morning star combinatie. Dat is een belangrijk bodempatroon. Sterk is het daarbij dat de gehele Hammer vrijdag volledig onder de laagste koers van de dag ervoor lag. Als dan de candle van maandag ook volledig boven de candle van vrijdag komt te liggen, zonder raakpunten, dan levert dat een nog krachtiger koopsignaal op. En natuurlijk kan het ook de andere kant op, maar ook in dat geval moeten beleggers maandag nog even afwachten en feit is in elk geval, dat markten oversold ogen en een reactie omhoog daarmee dichtbij is. Het risico van een crash-achtige beweging op korte termijn is vrijdag in elk geval flink verminderd.

De AEX Index op dagbasis

AEX

Het beeld van de AEX Index is minder positief dan dat van de S&P 500, omdat de koers hier vrijdag verder wegzakte en er in het geheel geen sprake van enig noemenswaardig herstel was. De kans is dus groot, dat wij maandag in eerste instantie nog even lagere koersen gaan zien, maar als daarna de Amerikaanse beurzen hoger openen, dan is een herstel tot boven de openingskoers van vrijdag voor de AEX Index zeer waarschijnlijk. Feit is in elk geval dat er tussen 663 en 650 erg veel steun ligt, de AEX Index is in deze zone dit jaar al drie keer in haar val gestuit. En de indicatoren onder in de figuur zijn weliswaar allemaal dalende, maar een draai komende week vanaf dit punt betekent positieve divergenties en biedt dan perspectief op een rally tot minstens in de buurt van de dalende trendlijn, die nu rond 732 ligt. Het adagio is daarmee dat beleggers in de startblokken moeten gaan staan.

En dit beeld is in veel grotere Europese markten terug te vinden. Vrijdag was zwak, maar van echte doorbraken was nergens sprake.

 

De 10-jaars rente in Europa en de VS

Even leek het erop, dat we wederom een zwakke obligatiemarkt zouden meemaken afgelopen week. Maar de candle, die uiteindelijk zowel in de VS als in Europa werd gezet belooft veel goeds. Het is een Doji, een candle die onbeslistheid of evenwicht tussen verkopers en kopers aangeeft. Na een daling kan dit het signaal zijn dat het sentiment gaat draaien. Maar dat betekent wel, dat we komende week dalende rentes aan het lange eind van het spectrum moeten gaan zien. En laat nu net komende week de FED weer met een rentebesluit komen! Dat de rente door de FED opnieuw verhoogd gaat worden, daar is iedereen het wel over eens, maar het zou zomaar kunnen zijn dat de woorden van FED-voorzitter Powell, waarmee deze verhoging wordt aangekondigd en vergezeld, de markt per saldo meevallen en er dus een voorlopig einde komt aan de rentestijging, die we afgelopen weken gezien hebben op de kapitaalmarkten. Het betekent in elk geval, dat er tot woensdagavond weinig vuurwerk verwacht mag worden op de financiële markten.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Vorige week bereikte de $-koers een voorlopige top op 1,005. Die werd aan het begin van de week bevestigd met een lagere opening. Het herstel, dat later in de week plaatsvond heeft de $ niet veel gebracht, de candle is er een die de top van de week ervoor bevestigt. En daarmee is het gevaar voor de $ nog altijd groot. De $-koers is met een reactie bezig en men moet verwachten, dat hierin pas woensdag een bevestiging komt. Het is dan mogelijk dat 1,005 alsnog doorbroken wordt en het is mogelijk dat de daling met meer kracht wordt voortgezet. Wij kunnen u op basis van de grafieken geen uitsluitsel geven. Maar bedenk wel, dat de $-koers ten opzichte van de € in fundamentele zin sterk overgewaardeerd is (veel te duur). En het is slechts een kwestie van tijd voordat dit evenwicht weer hersteld gaat worden.

 

De Brent Olie prijs

“De kopschouder top in de koersgrafiek van Brentolie heeft zijn rechterschouder afgerond en het wachten is nu op een doorbraak van de steun op US$86 per vat. Als die steun breekt, dan laat het koersdoel zich berekenen op US$ 60 (!) per vat en wij stellen dan ook ons doel voor de komende maanden voor Brentolie neerwaarts bij, van US$ 75 naar US$ 60 per vat.” Dit schreven wij vorige week en aan deze analyse / visie is niets veranderd afgelopen week.

 

De prijs van een troy ounce Goud

De koers van een troy ounce goud heeft afgelopen week een eerste poging gewaagd om de steun van US$1.675 per troy ounce te doorbreken. Uiteindelijk eindigde de strijd onbeslist met een slotkoers precies op deze grens. En dus moeten beleggers nog een paar dagen wachten. Ook hier wijzen de indicatoren op een draai in de trend, omhoog wel te verstaan, maar zoals dat in financiële markten altijd geldt: eerst zien dan geloven.

 

Strategie

Er is redelijk wat cash in de aandelenportefeuilles van onze klanten en dat is terug te zien aan de resultaten. Die zijn momenteel weer sterker dan de gemiddelde prestatie van de AEX Index.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

21 september 2022   20.00   Volgende rentebesluit FED

26 september 2022   10.00   IFO Cijfers t.a.v. zakelijk sentiment Duitsland

27 september 2022   14.30   Amerikaanse cijfers orders kapitaalgoederen

27 september 2022   15.00   Amerikaanse cijfers huizenmarkt en consumentenvertrouwen

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

 

Deel dit bericht: