Blog: De oktoberbodem gaat getest worden

De oktoberbodem gaat getest worden

 

Inleiding:        

De kerstrally lijkt ten einde te komen, overal beginnen zich korte termijn toppatroontjes te ontwikkelen. Met name in Europa zou daarbij best wel eens een positieve test kunnen ontstaan van waaruit in de loop van komend voorjaar de zon weer enigszins kan gaan schijnen. Maar de korte termijn ziet er niet goed uit.

 

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (11 december 2022) 724,17

Korte Termijn Positief, maar Overbought
Middellange termijn Negatief
Lange termijn correctie

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Het algemene beeld op de aandelenmarkten oogt levensgevaarlijk. De trend, die in oktober aan een opmars begon, is duidelijk in gevaar. In de S&P 500 Index is zelfs al sprake van een korte termijn doorbraak omlaag en ook in Europa zijn verschillende korte termijn oplopende lijntjes doorbroken. Komende week begint de laatste ronde van renteverhogingen in het Westen, daar zal een en ander vanaf gaan hangen, maar belangrijker nog wordt de vraag of we nu wel of niet een recessie in gaan duiken? En veel analisten verwachten dat het antwoord op die vraag pas in de loop van het 2de kwartaal van 2023 zichtbaar gaat worden. Zo lang vooruit betekent onzekerheid en markten houden niet van onzekerheid. De meeste beelden, die wij gezien hebben deze week, wijzen allemaal op een reactie van in potentie 10% omlaag, waarbij de kans groot is, dat wij in Europa niet, maar in de VS wel nieuwe dieptepunten ten opzichte van de bodem uit oktober gaan zien. Als dan de omzetten dit keer niet toenemen, dan zou men van een voorlopig dieptepunt kunnen spreken, en de kans daarop is, gezien het feit dat de feestdagen voor de deur staan, groot. Met name in Europa ontstaat dan een beeld dat veel weg heeft van een kopschouderbodem, op zichzelf een positief vooruitzicht. Maar op de korte termijn is voorzichtigheid dus nog steeds het devies. Wij hebben liever wat extra cash voorhanden in deze markt.

 

De AEX Index op dagbasis

AEX grafiek

De AEX Index laat zelfs een kleine kopschoudertop zien, die dan vrijdag waarschijnlijk de rechter schouder heeft gezet. Het doel van dit toppatroon laat zich berekenen op ongeveer 700, maar in het grotere plaatje is een hernieuwde daling tot 631 heel goed denkbaar. Afgaande op de eerdere bewegingen dit jaar zal dat niet binnen enkele dagen geschieden, maar dat er opnieuw storm op komst is lijkt bijna onafwendbaar afgaande op dit plaatje. De negatieve divergenties in de indicatoren zijn hier goed te zien. Overigens is de weg omlaag nog niet ingeslagen, om het patroon af te maken is een daling tot onder 715 nodig.

 

De 10-jaars rente in Europa en de VS

Ook de obligatiemarkten staan op een gevoelig punt en de eerste korte termijn schermutselingen zijn in het nadeel van de obligatiebeleggers afgesloten. De 10-jaars Treasury Index in de VS is aangekomen bij de weerstand, die in juni nog als steun diende. Vervolgens is afgelopen week een kleine stap terug gezet. Daarbij is nog geen korte termijn trendlijn gebroken, zoals dat in de aandelenmarkten wel het geval is geweest, dus hier is feitelijk nog weinig aan de hand, maar beleggers moeten ook hier rekening houden met een test van het bodempunt dat in oktober werd bereikt. De vraag is natuurlijk wat nu in wezen het probleem is in de obligatiemarkten? De inflatie is immers aan het dalen en de vooruitzichten voor de Westerse economieën zijn niet van dien aard dat een oververhitting van de economie verwacht moet worden. Je zou dus kunnen stellen, dat de logische weg op de kapitaalmarkten een dalende lange rente is. Maar dat houdt geen rekening met de altijd traag reagerende Centrale Banken. Die lijken zich meer en meer hard te maken voor duidelijke recessiesignalen alvorens iets aan de rente te willen doen en die zijn ook nog eens niet klaar met het verhogen van de rente op korte termijn. En dat betekent lagere bedrijfswinsten en een nog mogelijk verder oplopende rente tegelijkertijd, een recept voor veel ellende op de aandelenmarkten.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ is aangekomen bij de oplopende korte termijn steunlijn op 0,94. Op de daggrafiek divergeren indicatoren al positief, maar op de weekgrafiek niet. Dat zou betekenen, dat een kleine opleving mogelijk is alvorens de $ alsnog door deze grens heen zakt, met als volgende doel 0,92. Onder 0,92 wordt het echt spannend en onder 0,84 is sprake van een hernieuwde bear markt in de $.

 

De Brent Olie prijs

De kopschoudertop in Brentolie is nu klaar voor een doorbraak omlaag terwijl de dalende trend in OPEC-olie vorige week een versnelkling is ingegaan. Voor olieprijzen is maar een richting denkbaar op de korte termijn en die is omlaag gericht! Ons koersdoel voor Brentolie is US$61.

 

De prijs van een troy ounce Goud

En ook hier staat een korte termijn reactie voor de deur, maar deze past juist in een proces van bodemvorming en is daarmee in feite positief te noemen. US$1.800 per ounce is de te doorbreken grens aan de bovenkant, steun wordt gevonden rond US$1.675 per troy ounce.

 

Strategie

Wij hebben afgelopen week onze posities in het FT Factor FX Fonds verkocht binnen onze obligatieportefeuilles en binnen de defensieve pensioen- en stamrechtportefeuilles. Dat doen wij vooruitlopend op een moment om weer in langer lopende staatsobligaties te kunnen gaan beleggen. Verder verwachten wij ook enkele aandelenposities aan de kant te zullen zetten in de komende dagen.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

13 december 2022      8.00   HCIP Inflatiecijfers voor Duitsland

13 december 2022    11.00   ZEW Economisch Sentiment voor de Eurzone

13 december 2022    14.30   Amerikaanse consumentenprijsindexcijfers (inflatie)

14 december 2022    20.00   Rentebesluit Amerikaanse Centrale Bankenstelsel (FED)

15 december 2022    14.15   ECB-maatregelen monetair beleid

15 december 2022    14.30   Detailhandelscijfers VS

16 december 2022    11.00   HCIP inflatiecijfers Eurozone

19 december 2022    10.00   IFO industrieel sentiment Duitsland

20 december 2022      2.15   Rentebesluit Chinese Centrale Bank direct daarna gevolgd door dat van de Japanse Centrale Bank.

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: