Blog: De opluchtingsrally is begonnen

De opluchtingsrally is begonnen

Inleiding:        

Als iedereen negatief wordt op de markt, dan is een rally slechts een kwestie van tijd. Want alle verkopers zijn dan immers al uit de markt.

 

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (28 mei 2022) 702,28

Korte termijn positief
Middellange termijn positief
Lange termijn correctie

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen.

Als kranten en andere media gaan schrijven dat het kommer en kwel is in de technologie, dan kan het zomaar betekenen dat de koersdalingen in die hoek voorbij zijn. Kranten zijn immers de spreekbuis van velen, zij beschrijven de gangbare mening van dat moment. Als iedereen negatief is, heeft iedereen al verkocht en zijn er dus geen verkopers meer in de markt. Dan kan een markt dus niet verder dalen, want voor koersdalingen zijn verkopers nodig. Ondertussen naderen we de zomermaanden, een periode waarin de handel notoir beperkter is. De voedingsbodem voor een heuse campingrally lijkt dan ook perfect.

In de meeste indices is een koersstijging ten opzichte van het slot van afgelopen vrijdag van 8% tot 10% zeer waarschijnlijk in de komende weken. Waar dat vandaan komt? Niet van het economisch nieuws of het nieuws aan het oorlogsfront. En ook uit China komen nog altijd in economische zin zwakke cijfers naar buiten. Maar deze markt oogt oversold. Er zijn veel te veel mensen / beleggers uitgestapt. En wie niet is uitgestapt is ook niet van plan om dat nog te gaan doen op korte termijn. Bovendien daalt de lange rente. Als de markt rekening gaat houden met een recessie, dan is het zomaar denkbaar, dat een rentestijging door de FED van 0% naar 3% dit jaar niet gehaald gaat worden. En dan zitten we ineens met een markt die veel te pessimistisch is geweest, waar het de rente betreft. Al ruimte dus voor een opluchtingsrally.

AEX index

Figuur 1.

 

Het beeld in figuur 1 bevestigt onze hierboven omschreven conclusie. Vrijdag sloot de markt net boven 700. Daar ligt een weestand, die nu samenvalt met een korte termijn dalende trendlijn. Die dalende lijn is vrijdag gebroken, de horizontale weerstand boven 700 nog niet. Maar alles wijst er in de grafiek op, dat een doorbraak slechts een kwestie van tijd is. In de grafiek zijn twee groene lijnen getekend die respectievelijk bij 760 en 780 liggen. Dat is ons volgende koersdoel, een rally van om en nabij de 10% derhalve. En daar hoeft het uiteindelijk niet bij te blijven!

 

Maar of wij daar inderdaad uiteindelijk ook doorheen zullen breken, dat is van veel andere factoren afhankelijk. Volgende week verschijnt de volgende Technische Belegger, een mooi moment om de klokken weer even op een iets langer termijn beeld gelijk te zetten.

 

De lange (10-jaars) rente

De lange rente is aan het uittoppen. In de VS daalde de 10-jaarsrente voor de derde week op rij, in Europa stond de lange rente vooral stil. Wij gaan ervanuit dat we een periode van vele maanden tegemoet gaan waarin de lange rente in het Westen geleidelijk zal dalen. Dat wil niet zeggen dat we weer naar negatieve rentes gaan, maar wel dat er drie weken geleden een duidelijke top is gezet die voorlopig wel even stand zal houden.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Opnieuw een scherp negatieve week voor de US$ en opnieuw geen definitieve beslissing over de lange termijn trend. De $ daalde tot vlak boven de lange dalende trendlijn zonder daarvoor een nieuwe top te bereiken. Daarmee kan de koers nu met een gewone pull-back bezig zijn, maar even zo goed kan hier sprake zijn van een valse uitbraak in wording. “the jury is still out” en dus moeten beleggers opnieuw, zoals zo vaak, blijven wachten op een meer definitief signaal. De te breken grenzen zijn 0,97 aan de bovenkant en 0,922 en daarna 0,875 aan de onderkant (bij een slotstand afgelopen week van 0,932).

 

De Brent Olie prijs

De olieprijzen hebben de koersdaling van de $ niet meer gecompenseerd. Maar in $’s is (nog) geen sprake van een wezenlijk dalende koers. Het patroon begint steeds langgerekter te worden in zijwaartse richting en dat betekent dat deze windstilte nog wel enige tijd zal kunnen aanhouden.

 

De prijs van een troy ounce Goud

Het goud kroop ook afgelopen week omhoog, maar het gaat erg moeizaam en bovendien onderlangs de lange termijn stijgende trend. Dit is een gevaarlijk beeld.

 

Strategie

Afgelopen maandag hebben wij ook nog onze short posities in renteproducten gesloten. Ook hier geldt dat dekkingen tegen een rentestijging (daling van obligatiekoersen) voorlopig vooral kostbaar zal zijn. Ondertussen komt er over een breed front veel dividend binnen. Dat is in de AEX Index niet te zien, die wordt niet gecompenseerd voor het uitgekeerde dividend (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de DAX Index), maar veel aandelenkoersen hebben dat dividend wel weer ingelopen. En dat helpt onze portefeuilles enorm.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

30 mei 2022             11.00   Europese cijfers zakelijk klimaat en consumentenvertrouwen

31 mei 2022             11.00   Europese inflatiecijfers (HCIP)

31 mei 2022             15.45   Chicago Purchasing Managers Index (VS)

31 mei 2022             16.00   Consumentenvertrouwen VS

1 juni 2022                16.00   Amerikaanse indices over industriële prijzen en nieuwe orders

1 juni 2022                20.00   Beige Book FED (VS)

3 juni 2022               11.00   Europese detailhandelscijfers

3 juni 2022                16.00   ISM PMI-cijfers voor de Amerikaanse dienstensectoren

8 juni 2022               11.00   Europese cijfers binnenlands bruto product (economische groei)

 

Volgende week is het Pinksteren, dat betekent doorgaans een rustige handelsweek omdat veel handelaren op vakantie zijn.

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: