Blog: de volgende mini-dip

Tijd voor de volgende mini-dip 

Inleiding:        

Het is weer tijd voor een reactie, en die zou wel eens afgelopen vrijdag, op de dag van de november-expiratie, begonnen kunnen zijn.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (19 november 2021) 821,80

Onze conclusies:

Korte termijn reactie
Middellange termijn positief
Lange termijn positief

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Covid-pandemie begint een onaangenaam gezicht te krijgen. Nieuwe, strengere beperkende maatregelen worden overal in Europa aangekondigd. Maar dan wel voor een beperkt deel van de bevolking, namelijk voor het niet gevaccineerde deel. Vanuit economisch perspectief en gelet op de resultaatverschillen ten aanzien van de IC-bezetting is dit logisch. Maar menselijkerwijs kun je je natuurlijk afvragen of het juist is om sommige groepen bewust uit te sluiten van deelname aan het maatschappelijke en economische verkeer. Hoe het ook zij, de economische realiteit speelt momenteel de boventoon en de beperkende maatregelen gaan er dus komen. Maar op de economie zullen deze maatregelen minder effect sorteren.

Natuurlijk, je zult maar je brood moeten verdienen in de evenementenbranche, de horeca of nog enkele van dit soort sectoren, die gaan hier ongetwijfeld last van krijgen, maar elders is het “business as usual” en is de vraag vooral hoe snel we met z’n allen de logistieke proppen in de wereldwijde handelsstromen kunnen oplossen.

Want voor de beurs is dat momenteel een groter probleem dan de vraag of er specifieke groepen worden uitgesloten met de almaar strenger wordende maatregelen. En dat is te zien aan het koersverloop van de aandelen van veel beursgenoteerde ondernemingen. Enkele tech-ondernemingen en ondernemingen die gebaat zijn met het weer meer thuisblijven van mensen profiteren, terwijl bedrijven die last hebben van de logistieke proppen in de wereldhandel of last hebben van beperkende maatregelen afgelopen week juist kleine tikken te verduren kregen.

Maar de algemene trend op de beurs is niet veranderd, het heeft vooralsnog alleen maar geleid tot een volgende kleine adempauze. Maar vergist u zich niet, waar vrijdag, een expiratiedag, de AEX slechts 0,4% inleverde, lieten veel aandelen koersdalingen zien van 2% tot 3%, en dat betekent dat er echt wel sprake is van correctief gedrag! Voor de Russell 2000 Index was het zelfs de tweede correctieweek, maar dat deze index daarbij keurig boven de eerder doorbroken weerstand bleef liggen sterkt ons in de gedachte, dat we opnieuw met een mini-dip te maken hebben en die hoeft nog niet voorbij te zijn.

AEX

Figuur 1.

 

Per saldo kwam de AEX Index afgelopen week zelfs nog 1,5 punt verder omhoog. Maar onderliggend is duidelijk dat zich een volgende kleinere correctie heeft aangediend. Vrijdag heeft de oplopende steunlijn het nog met moeite gehouden, maar de kansen zijn groot, dat we komende week richting de steun van 805 zullen zakken. Indicatoren divergeren overal op de korte termijn negatief en het tempo van stijging neemt ook overal af, getuige het feit dat elke volgende top dichter boven de voorgaande top is komen te liggen in de voorbije paar weken. Dit beeld is zwak op de korte termijn, maar niet op de wat langer termijn. Boven 805 is er in feite weinig aan de hand. Tijd dus om rustig te blijven zitten en vooral te kijken of er her en der nog wat te kopen valt in deze reactie.

 

De rente

De rente in Europa (Bund futures) is opnieuw gedaald (Bund futures dus in koers gestegen). Maar in de VS is het tegenovergestelde het geval, daar is de rente juist weer gestegen en dreigt een belangrijke doorbraak omhoog. De volgende vergadering (in december) van de FED nadert en vrijwel iedereen gaat er vanuit, dat de FED daarin gedwongen gaat worden om te erkennen, dat de korte rente eerder dan verwacht zal worden verhoogd. Dit verschil in renteontwikkeling is er de reden van dat ook de $ is opgelopen. Het betekent een toenemende spanning op de valuta- en obligatiemarkten.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Want nadat vorige week al een doorbraak plaatsvond is de $ afgelopen week flink verder opgelopen. Het blijft allemaal binnen de lange termijn dalende trend, maar er is ruimte voor nog een verdere stijging. Staan we nu rond 0,886, 0,90 tot 0,925 is ook nog mogelijk, zonder dat die lange termijn trend breekt. De verklaring is helder, de inflatie in de VS loopt harder op dan verwacht en de kans dat de rente in de VS flink veel eerder dan in Europa gaat oplopen is eveneens toegenomen. Dan wordt het renteverschil dus groter en dat verklaart dan de opmars van de $, hij wordt daarmee aantrekkelijker. Maar dat is een korte termijn effect. Want op de langere termijn is dit verschil juist zeer negatief. Hoe zwakker een munt, des te hoger de rente moet zijn om die munt te ondersteunen. Een omslagpunt de andere kant uit kan daarom elk moment plaatsvinden.

 

De Brent Olie prijs

De olieprijzen zijn afgelopen week verder gedaald. Brent kan zelfs tot ongeveer US$ 66 – US$ 67,5 per vat terugzakken zonder dat dit implicaties heeft voor de oplopende trend. In € bezien valt de daling mee, door de forse stijging van de koers van de $. Europese oliebedrijven zullen dus nog weinig last hebben van deze adempauze in de opgaande trend.

 

De prijs van een troy ounce Goud

De lachende derde van deze oplopende spanningen zal ongetwijfeld goud worden. Die koers heeft afgelopen week een pas op de plaats gemaakt, logisch na een uitbraak omhoog, en dus niets om ons druk over te maken. Het biedt alleen maar extra instapgelegenheid.

 

Strategie

Wij kijken al langere tijd naar enkele zogenoemde “Fallen Angels”. In dat rijtje past het Franse Atos waarover wij deze week ook een analyse op onze website(s) publiceren.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

22 november 2021    10.00   IFO cijfers over Duitse zakenklimaat (setiment)

23 november 2021    10.00   PMI Cijfers Europese industrie en diensten

23 november 2021    15.45   PMI Cijfers Amerikaanse industrie en diensten

24 november 2021    10.00   IFO Sentimentscijfers zakelijk klimaat Duitsland

24 november 2021    14.30 Orderinflow in de VS voor kapitaalgoederen en duurzame consumptiegoederen

24 november 2021    16.00 Amerikaanse consumentenbestedingen

25 november 2021    13.30   Notulen monetair beleid ECB

29 november 2021    11.00   Consumenten- en industrievertrouwen Europa

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

 

Deel dit bericht: