Blog: Geschiedenislessen, Toekomstvoorspellingen, Geluk of Vaardigheid…

Geschiedenislessen, Toekomstvoorspellingen, Geluk of Vaardigheid, wat maakt het allemaal uit?

(Door Vincent van Doorn) 

 

“Beleggen is geen harde wetenschap. Het zijn veel mensen die onvolmaakte beslissingen nemen met beperkte informatie in een complex systeem dat een enorme impact zal hebben op hun welzijn, waardoor mensen nerveus, hebzuchtig en angstig worden.

Morgan Housel. De psychologie van geld

 

“Het lijkt me dat een aanzienlijk deel van al het geld dat beleggers de afgelopen 40 jaar hebben verdiend, het gevolg is van de rugwind, gegenereerd door de enorme daling van de rentetarieven. Ik acht het bijna onmogelijk om de invloed van de dalende rente in de afgelopen vier decennia te overschatten.

Howard Marks, mede-oprichter van Oaktree

 

“Er is niets blijvends, behalve verandering”

Heraclitus, Griekse filosoof ~ 500 v.Chr.

 

 

ChatGPT

Het is in veel opzichten een moeilijk jaar geweest en de aandelenmarkten moesten een grote verschuiving in de rentetarieven verteren die een negatieve invloed heeft gehad op bijna alle activawaarden. Het jaar is voorbij, en ik kan dit jaar opsluiten in de uithoeken van mijn geheugen waar het geschiedenis wordt, en het hopelijk stil zit en niet terug te komen om me in de toekomst te achtervolgen.

 

Ik heb niet zo’n zin om te schrijven. Sommige mensen hebben welsprekend geschreven over “writer’s block” en de meesten zeggen om het tijd en moeite te geven, maar de mijne heeft het een tijdje volgehouden. Ik kan mijn schrijver’s Mojo niet vinden, er lijkt zoveel pessimisme te zijn. Langdurig staren naar een leeg wit-woord-document is niet voor bangeriken. Ik moet creatief worden, geluk hebben en iets interessants vinden of ik begin te denken dat ik de vaardigheid mis om te schrijven?

 

Zowel geluk als vaardigheid kunnen een belangrijke rol spelen in verschillende activiteiten en inspanningen. In sommige gevallen kan geluk belangrijker zijn, terwijl in andere gevallen vaardigheid belangrijker kan zijn. Het hangt echt af van de specifieke context. Bij kansspelen, zoals loterij of gokken, kan geluk bijvoorbeeld een grotere rol spelen bij het bepalen van de uitkomst. In deze gevallen wordt het resultaat grotendeels bepaald door willekeur en heeft vaardigheid mogelijk niet zoveel invloed.

 

Bij activiteiten die een bepaald niveau van expertise of training vereisen, is vaardigheid vaak belangrijker. In de sport kan de uitkomst van een spel bijvoorbeeld worden beïnvloed door factoren zoals de fysieke vaardigheden van de spelers en de strategieën die ze gebruiken, die grotendeels worden bepaald door hun vaardigheden en training. In een baan of beroep kan het succes van een persoon afhangen van hun kennisniveau, ervaring en vermogen om die vaardigheden in een bepaalde omgeving toe te passen.

 

Over het algemeen kunnen zowel geluk als vaardigheid een belangrijke rol spelen in verschillende situaties. Het is belangrijk om de rol die elk speelt te herkennen en te erkennen om een situatie op een doordachte en effectieve manier te begrijpen en te benaderen.

 

Ja, sorry dat ik verontschuldig me, om eerlijk te zijn heb ik de laatste drie alinea’s niet  zelf geschreven, dat geef ik toe. In plaats van mijn writer’s block te behandelen, speelde ik met ChatGPT, een artificial intelligence (Ai)-model dat een dialoog genereert. Ik vroeg het model om me een paar alinea’s over geluk en vaardigheid te schrijven.  Heb je het gemerkt, of niet?

 

Dus wat me zorgen baart, is het gebrek aan vaardigheden dat ik nodig had om drie alinea’s te produceren met behulp van Ai en het ding dat veel kenniswerkers (en leraren) zorgen zou moeten baren, is dat deze Ai-gestuurde modellen  in staat zijn om  geschoolde taken op vele manieren en vormen te overwinnen en er exponentieel beter in worden.

 

Onze persoonlijke perceptie van de wereld om ons heen wordt meer gevormd door onze persoonlijke ervaringen dan hele bibliotheken vol inhoud of goed onderwijs. Je geboorteplaats, je familie samenstelling, je opvoeding en je eigen  levenservaringen vormen je wereldbeeld, maar laten we eerlijk zijn, dit is waarschijnlijk minder dan 1% van hoe de echte wereld eruit ziet.

 

Je geboorteplaats, je ouders, rijk of arm, of je nu een depressie hebt meegemaakt of in de jaren 90 in je twintiger jaren hebt geleefd, maakt veel verschil hoe je de wereld om je heen vandaag ziet en hoe je omgaat met risico’s en angst. Ai gebruikt enorme hoeveelheden data, waardoor (hopelijk) de meeste vooroordelen die we als individu hebben, worden weggenomen. Een hoogopgeleid Ai-model dat draait op “schone” grote datasets kan moeiteloos beter presteren dan bijna alle geschoolde kenniswerkers.  Dit zal ongetwijfeld veel grote veranderingen met zich meebrengen in de manier waarop we leven en werken.

 

Het was volgens Google slechts 300.000 jaar geleden dat de eerste Human Sapiens ergens rond een kampvuur zaten, dat is ongeveer 400 tot 800 generaties terug in de tijd. Er waren slechts maar een paar duizend van ons. Wat? Echt, ongeveer 400 grootouders geleden bestonden wij als mensen niet eens. Hoe zijn we in zo’n korte tijd van zwerven over de prairies gegaan naar een verwachte 10 miljard in 2050 is voor een andere blog. Van het vertellen van verhalen rond een kampvuur als een vorm van cloud-geheugen tot Ai in zo’n korte tijd is een super geweldige prestatie. We zijn zeer inventief en er moet altijd ruimte zijn voor veel optimisme dat het (zelfs) beter zal worden. We hebben valuta’s uitgevonden, aandelenmarkten en slechts twee generaties terug hebben we pensioenprogramma’s uitgevonden. Vroeger werkten we tot we fysiek niet meer in staat waren, nu hebben we het over 4-daagse werkweken en wie weet, als Ai het goed doet, werkt het misschien nog wel minder.

 

Waar gaat het allemaal naartoe? Is het belangrijk om de geschiedenis te kennen om de toekomst te voorspellen?  Ik vraag me af wat we er echt van kunnen leren als er op zo’n grote manier diepgaande veranderingen in ons leven plaatsvinden met een ongekend hoog tempo. Welnu, ik denk dat de patronen van de geschiedenis belangrijk zijn, we hebben diepgaande veranderingen in  de geschiedenis gezien en we moeten ons ervan bewust zijn om de huidige stand van zaken te begrijpen. De veranderingen zijn zeer waarschijnlijk niets dat ik eerder in mijn leven heb meegemaakt.

 

En hoe zit het met de langzame veranderingen, degenen waarover we lezen maar niet echt volledig begrijpen wat de uitkomst zal zijn, zoals de stijgende temperaturen om ons heen. We weten van complexe systemen dat een kleine verandering de weegschaal op een zeer significante en verrassende manier kan doen kantelen. Compounding is een zeer krachtige fenomeen, een toename van 2% procent per jaar, samengeteld, zal in de loop van de tijd een solide kracht zijn. Ik weet gewoon niet veel over de dingen die ik nooit uit de eerste hand heb meegemaakt, laat staan dat ik erover heb gelezen. Ik bereid mezelf voor en train mezelf om flexibel en ruimdenkend te zijn, klaar voor verandering. Ik denk dat het een cruciale vaardigheid is om open te staan voor verandering wanneer gebeurtenissen om ons heen lijken te versnellen  en de uitkomst ervan verrast.  Geloof me, het is niet gemakkelijk om te doen, maar er is geen andere keuze dan het te accepteren, verandering is een constante en ik heb de vaardigheid nodig om flexibel te zijn om snel te reageren als dat nodig is.

 

Zoals met alles liggen de katalysatoren van verandering in het uiteinde van de staart van een statistische verdeling, de onverwachte gebeurtenissen. Die gebeurtenissen zijn degenen die vaak de weegschaal op een belangrijke manier doen kantelen, zowel op een negatieve als op een positieve manier.  Scherpe rentewisselingen, oorlogen, grote meteoorinslagen, kernfusie noem maar op.  Ze zullen belangrijke veranderingen in onze wereld betekenen. Ben je er klaar voor?

 

Hogere rente…

Ja, het gebeurt nu al een tijdje, hogere rentes. We hebben al vele malen geschreven over de invloed van rentetarieven. We hebben ook geschreven over de opgeblazen waarden in activa vanwege nul- en zelfs negatieve rentes. Nu is de verandering gekomen en staan de prijzen onder druk door hogere rentes en het afbouwen van de balans van de Fed. Het zal een lang proces zijn. We leven al vier decennia met lagere rentetarieven, wat resulteert in vier decennia van het helpen van activa om in waarde te groeien, en we zijn nu omgekeerd.  Er is geen rugwind of een sterke stroom om mee te zwemmen, het zal vanaf nu hard werken zijn. Dit wil niet zeggen dat we geen vooruitgang kunnen boeken en onze beleggingen kunnen laten groeien, natuurlijk kunnen we dat wel. Het zal gewoon meer inspanning en een beetje geluk vergen.

 

Daarom is het logisch om geïnvesteerd te blijven in bedrijven zoals C3.Ai die een positieve verandering zullen hebben om de negatieve omgeving te ontgroeien en te overtreffen.  Het  is logisch om een klein deel van onze portefeuille te beleggen in een idee dat het potentieel heeft om te fungeren als de kleine katalysator om de schalen van onze totale portefeuilleprestaties te doen kantelen, zoals een positieve staartgebeurtenis.  Kijk, de waarde van het bedrijf heeft momenteel nauwelijks een ingebedde optiewaarde. Voor mij is dit niet logisch, maar ik ben niet de markt, ik zie Ai exploderen in de komende 5 jaar en C3.Ai zal een belangrijke begunstigde zijn.  We voorzien dat de implementatie van C 3.Ai-modellen in veel bedrijven de komende jaren zal exploderen, zowel omdat de modellen elke dag beter worden als de acceptatiegraad en waarde van het gebruik van Ai-modellen duidelijk zal worden.  Ik zal geduld hebben.

 

Trouwens, ik schrijf nog steeds, niet ChatGPT, ok!

 

Verandering is een constante, ook in China waar we geïnvesteerd zijn in enkele van de grootste namen die op de beurs staan. Het is een vreselijke rit geweest in 2022 om alle redenen die je al hebt gelezen. We voorzien een terugkeer naar groei en in waarde in 2023.  De grootste bedrijven van China zijn goedkoop in vergelijking met de VS en Europa, en ik ben het ermee eens dat ze goedkoper zijn om een aantal goede redenen, maar de angst is nu te ver gegaan. We voorzien een veel betere omgeving in de toekomst. BYD blijft elke autofabrikant ter wereld ontgroeien, Alibaba, Bidu en Tencent hebben allemaal zeer ondergewaardeerde activa en zullen naar verwachting in 2023 terugkeren naar groei. Er is geen race naar de bodem en 475 miljoen huishoudens in China (130 miljoen in de VS) blijven elke dag consumeren. Ze kunnen zich niet allemaal vergissen.

 

Onze eigen eenvoudige Ai-modellen bij i-Cthru doen hun werk in onze kwantitatieve strategie. We hebben geen reden om eraan te sleutelen, hoewel ik graag een ChatGPT-versie zou willen verkennen, waar we niet alleen cijfers kunnen lezen, maar ook grote hoeveelheden tekst in de jaarverslagen. We houden je op de hoogte.

 

Er zijn veel momenten waarop we ons afvragen welke acties we moeten ondernemen, vooral wanneer we de dag-/uur prijzen kunnen zien stijgen of dalen. Wanneer de prijzen stijgen, krijgen de meesten van ons meestal de drang om zich bij de kudde aan te sluiten en te kopen. Wanneer de prijzen crashen, raken we in paniek en willen we verkopen. In deze extreme situaties hebben we beperkte middelen in onze hersenen om ons te helpen. Het wordt een schaarste-mentaliteit genoemd: we voelen dat we nu moeten handelen uit angst om iets te missen. Deze urgentie vertroebelt onze besluitvorming en wordt vaak gedreven door zeer oerinstincten. Om betere beslissingen te nemen, is het het beste om te vertragen, tegen jezelf te praten alsof je met een goede vriend praat, de emoties eruit te halen en alleen de feiten te overwegen.

 

We moeten alleen de beste kansen kopen die we begrijpen en dit afstemmen op het risico dat we denken te nemen. We moeten onze high convictions-beleggingen alleen verkopen als er een materiële verandering is in onze beleggingstheses of een betere belegging beschikbaar is. Langetermijnbeleggingen met een hoge overtuiging maken het veel gemakkelijker om korte termijnbeslissingen te weerstaan en prijsdalingen op korte termijn te negeren. De aandelenkoers van Amazon daalde drie keer meer dan 50% en tijdens de dot.com crash met 90%. Het is duidelijk dat het een gemiste kans zou zijn geweest om het te verkopen. De aandelen van de meeste succesvolle bedrijven verhandelen meer dan 95% van de tijd onder hun hoogste prijs.

 

Het loont om onze vooroordelen zoals overmoed, bevestiging en recency biases te bestrijden en onze emoties onder controle te houden. Wees geduldig en investeer voor de lange termijn. Lees veel, bevestig je proces, houd een open geest en wees vooral optimistisch. Uiteindelijk is verandering goed, geschiedenis is een goede leraar, de toekomst zal vol verrassingen zijn en Ai’s vaardigheden kunnen worden gebruikt om beter voorbereid te zijn,  wat geweldig is omdat geluk de voorbereide begunstigt.

 

Als toevoeging: ChatGPT is een prototype van een chatbot met kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door OpenAI en gespecialiseerd in het voeren van dialogen met een gebruiker. De chatbot is een groot taalmodel dat is verfijnd met zowel “supervised” als “reinforcement” leertechnieken voor kunstmatige intelligentie. Wikipedia

 

Disclaimer

Dit is een Blog op persoonlijke titel van Vincent van Doorn hij is als Co-founder werkzaam bij I-Cthru in New York. I-Cthru is als een Wealth Management boutique actief en is een partner van de Today’s Group. Deze blog verscheen eerder op https://i-cthru.com/2022fy/ en is geen advies tot het doen van een transactie.

Deel dit bericht: