Blog: Heeft de AEX het oog van de storm verlaten? Hoedt u

lettergrootte
Heeft de AEX het oog van de storm verlaten? Hoedt u!

Mijn conclusies:

Korte termijn negatief
Middellange termijn negatief
Lange Termijn correctie

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Vrijdag bleef de AEX Index uiteindelijk dichtbij de openingskoers van die ochtend. Maar daarmee werd wel eens lot gezet onder de neklijn van een kopschouder patroon, dat als toppatroon moet worden beschouwd binnen de korte termijn vorige wek nog oplopende trend. De weg omlaag is ingezet.

Het grote nieuws afgelopen donderdag was natuurlijk het plotselinge failliet van de Amerikaanse SVB Bank (Silicon Valley Bank). Ineens bleek de stijgende rente echte consequenties te kennen, die bovendien niet meer beperkt bleven tot de virtuele wereld van de cryptovaluta maar nu ook de reële wereld hebben bereikt. Deze bank heeft veel jonge technologische ondernemingen in haar boeken staan en gefinancierd. Zij kwam afgelopen week met de mededeling dat zij een emissie had uitgeschreven om ruim US$2,2 miljard aan vers kapitaal binnen te halen. Dat kapitaal was nodig om een verlies van ruim US$1,8 miljard op de eigen obligatieportefeuille te dekken. Het vreemde is, dat die verliezen niet plotsklaps zijn ontstaan, maar gedurende 2022 geleidelijk in de boeken terecht zijn gekomen. Want dat de rente steeg bleek al vrij snel dat jaar en de stijging heeft zich in een vrij constant tempo gedurende het gehele jaar afgespeeld. Het vreemde is verder ook, dat ondanks alle administratieve rapportageverplichtingen, die banken en andere financiële instellingen hebben, die onder toezicht van Centrale Banken en andere toezichthouders zoals in Nederland de AFM staan, dit soort faillissementen toch als bij toverslag kunnen plaatsvinden. Reken maar, dat er in de weken voorafgaande aan dit faillissement al veel contact is geweest  tussen de betreffende bank en toezichthouders in de VS. Maar het is natuurlijk schrijnend om te zien dat al die duurbetaalde toezichthouders uiteindelijk geen deuk in een pak boter kunnen schieten als het er echt op aan komt.

 

Hoe het ook zij, eindelijk wordt zichtbaar, dat de stijgende rente wel degelijk enorme consequenties kan hebben. En dus doken aandelenkoersen over een breed front omlaag. Natuurlijk waren het om te beginnen de (groot)banken en verzekeraars, die een (koers)veer lieten, maar de dalingen zijn over een breed front zichtbaar geweest. Van echte uitbraken is in de VS al wel sprake geweest, in Europa was de vrijdag negatief, dat wel, maar niet overal werd daarbij een uitbraak omlaag bereikt die een verdere daling aankondigt. Toch gaan wij ervan uit, dat die daling nu wel begonnen is. Het oog van de storm is vrijdag over een breed front verlaten.

 

Doorbraken omlaag (waarbij de recente oplopende trend werd beëindigd) zijn er te zien geweest in de S&P 500, de Russell 2000 en de Dow Jones Industrials Index, maar bijvoorbeeld net niet in de Nasdaq 100 Index. En de Nikkei Dow Jones Index zakte terug in het al maanden bestaande consolidatiekanaal, nadat eerder in de week een poging tot uitbraak omhoog werd gedaan. Dat is ook een slecht teken, maar de situatie is hier duidelijk anders (beter) dan in de VS. In Duitsland is ook nog geen definitieve daling ingezet, maar, zoals wij in de meest recente Technische Belegger al opmerkten, het lijkt er hier wel op, dat de oplopende trend van enkele maanden geleden afgelopen week slechts is aangeraakt vanaf de onderzijde en de weg omlaag nu ook hier is ingezet.

 

De consequenties van het faillissement van vrijdag zijn waarschijnlijk vooralsnog beperkt. De FED heeft ingegrepen en de bank genationaliseerd. Maar belangrijker is de vraag die in de markt nu heerst, te weten, wie heeft er nog meer zoveel last van de gestegen rente? En het antwoord daarop zal voor de gemiddelde burger waarschijnlijk zelfs geruststellende genoemd kunnen worden. De hoek waar de meeste schulden op balansen staan is die van de private equity en dan met name de investeerders die in de voorbije jaren voor veel geld in allerlei grote start-ups gestapt zijn. Herfinanciering van de schulden die hier zijn aangegaan is nu een moeilijk probleem. Maar beleggers in die schulden zitten ook met een probleem (en daar zitten weer veel hedgefondsen en andere institutionele beleggers bij, maar ook sommige banken en verzekeraars). En het is juist deze hoek die relatief zwaar met schulden beladen is. Dat de burger hier waarschijnlijk weinig last van gaat hebben, zit hem in het feit, dat deze sectoren niet de grootste werkgevers zijn en dat het hier veelal gaat om kapitaal, dat in handen van de ultravermogenden en van pensioenfondsen als eindbeleggers gaat en niet om de gemiddelde boterham van de gewone man. Die krijgt hier pas last van als deze financieringscrisis overloopt in een algemene depressie. En daar is vooralsnog geen direct zicht op, dat is nog niet aan de orde.

 

Maar op korte termijn gaan beleggers wel last krijgen van deze crisis, want het duurt even, vooraleer duidelijk is wie nu precies last heeft van dit type problemen en wie niet.

AEX 

De AEX Index op dagbasis

Vrijdag dook ook de AEX Index omlaag en hier vond wel een duidelijke doorbraak plaats. In de figuur hebben wij met een rode lijn de neklijn getekend van een kopschouderpatroon. De koers sloot precies onder die lijn. Als maandag de weg omlaag wordt hervat, dan is het eerstvolgende koersdoel 714, 30 punten lager dan de neklijn. Rond 716 ligt de volgende horizontale steunlijn, een logisch eerste doel voor de volgende beweging omlaag. Rond 735 ligt ook nog steun, die is best stevig, en dus gaan wij ervan uit, dat de index eerst deze steun opzoekt en dan kortstondig terug naar de neklijn stijgt vooraleer de dalende beweging richting 714 daadwerkelijk plaats gaat vinden. Alles hangt af van de persberichten die wij nu mogen gaan verwachten van allerhande financiële instellingen naar aanleiding van het debacle van donderdag in de VS. Maar wat ons betreft heeft de AEX Index inderdaad het oog van de storm verlaten. De bear markt lijkt te worden hervat.

 

De 10-jaars rente in Europa en de VS

De grote winnaar van de crisis in de VS was natuurlijk de obligatiemarkt en dan met name die in de VS. Daar zakte de lange rente flink met een mooie koerssprong (omhoog welt e verstaan) van Amerikaanse staatsobligaties tot gevolg. Ook in Europa steeg de koers van de Bund future, zij het minder dan in de VS de vergelijkbare 10-jarige Treasury index. En ook hier moet verondersteld worden, dat de ingezette opleving niet ten einde is. Maar op geen enkel obligatiemarkt is de dalende trend zelfs maar bereikt, laat staan gebroken. Op zijn best hebben wij zojuist het begin van een bodemproces gezien. Instappen op dit niveau kan, maar u hoeft nog niet al uw kruit te verschieten, want het duurt nog wel even vooraleer de obligatiemarkt een duidelijke bodem heeft neergezet die tot mooie koopsignalen kan leiden. Een veeg teken is het feit, dat de opleving van de rente nu niet gepaard ging met een opleving van koersen van big tech-aandelen. Aandelenbeleggers stapten uit en zochten de veilige haven van staatsobligaties. Dat is normaal, maar zij verkochten daarbij aandelen over een breed front, en dat hebben we in de voorbije maanden diverse keren heel anders gezien.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ bleef onder al het rentegeweld verbazingwekkend goed liggen. Gelet op het verschil in de reacties op de Europese versus de Amerikaanse obligatiemarkten, had het in de rede gelegen als de $-koers verder zou zijn verzwakte ten opzichte van de €. En dat is niet gebeurd, de $ bleef in feite redelijk liggen. Maar schijn bedriegt, want als men naar de daggrafieken kijkt, dan is het beeld veel negatiever. Vrijdag daalde de $-koers wel degelijk flink en hier lijkt zich nu een korte termijn dubbele top-formatie af te tekenen. Ook de $-koers kan wel eens een volgende forse stap omlaag gaan zetten in de komende dagen.

 

De Brent Olie prijs

De problemen in de VS versterken het idee, dat de VS in de tweede helft van dit jaar een recessie in zal gaan. En dat is slecht nieuws voor de olieprijzen. Die daalden dan ook afgelopen week, maar slechts beperkt. De windstilte voor de olieprijzen is nog niet voorbij. Wel kan gezegd worden dat het patroon er meer en meer bearish begint uit te zien hetgeen een voortzetting van de dalende trend zou inhouden.

 

De prijs van een troy ounce Goud

Onzekerheid is altijd goed voor de prijs van goud en dus steeg ook afgelopen week de koers van een troy ounce goud. En afgaande op de grafieken is de net begonnen rally nog niet ten einde. De steun voor een troy ounce goud op US$1.810 is keurig overeind gebleven en daarmee is een hervatting van de weg omhoog naar de top uit 2022 (vlak onder US$2.070) de meest waarschijnlijke uitkomst.

 

Strategie

Wij hebben afgelopen week de aandelen Heineken Holding binnen de Amsterdam Selector verkocht. Het aandeel had het prima gedaan, maar de controverse over de problemen in Rusland, het bereiken van een belangrijke weerstand end e algemene condities van de markt waren redenen om meer liquiditeiten te zoeken en juist dit aandeel daarbij voor verkoop in aanmerking te laten komen. Wellicht dat ook in de komende dagen nog meer posities aan de kant gezet worden.

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

 

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Oude Enghweg 2
1217 JC Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Den Haag
Frankenstraat 26
2582 SL Den Haag
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur