Blog: Is de kerstrally alweer voorbij?

lettergrootte
Is de kerstrally alweer voorbij?

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (27 november 2022) 722,93

Inleiding:        

Het ging allemaal hard in de afgelopen weken, maar dat heeft de zak ook snel weer in overbought positie gebracht. De AEX index heeft zelfs een belangrijke weerstand bereikt, veel meer dan 1% koersstijging vanaf het slot van vrijdag zit er op korte termijn niet in.

Onze conclusies:

Korte Termijn: positief, maar Overbought
Middellange termijn: negatief
Lange termijn correctie

 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Laten wij beginnen met onze excuses te maken aan regelmatige lezers van dit blog, u heeft ons gedurende twee weken gemist. In die twee weken is er nogal wat gebeurd, met name ten gunste van aandelenkoersen. In Europa zijn daarbij de grenzen bereikt, die gevormd worden door de toppen uit maart en augustus van dit jaar. Om een einde te maken aan de bearmarkt is dat niet alleen nodig, maar moeten die toppen ook doorschreden worden. En daar zit hem nu juist de pijn, nergens is dat al gebeurd. Bovendien zijn markten pas gezond te noemen als allerhande indices elkaar bevestigen. En ook dat is niet het geval.

Indices in Europa doen het verhoudingsgewijs goed, indices in de VS, met de Nasdaq 100 index als negatieve uitschieter, hebben die grenzen nog niet eens benaderd, die zijn nog bezig met de verwerking van de bodem van oktober. En dat heeft allemaal te maken met een combinatie van elkaar tegensprekende signalen. Het dilemma dat zich aftekent, is dat van de recessie. Als er een recessie in aantocht is, dan betekent dat een vroegtijdig einde aan de cyclus van rentestijgingen door Centrale Banken in het Westen. Dat is goed voor groeiaandelen en slecht voor bedrijfswinsten aangezien een recessie juist bedrijfswinsten aantast. Waarde-aandelen hebben het hier dan moeilijk.

Maar als de recessie milder gaat blijken te zijn dan iedereen eerder aannam, dan kan de cyclus van stijgende rentes nog wel even aanhouden en dat is juist negatief voor groei-aandelen. Consumentenbestedingen, arbeidsmarktgegevens en de ontwikkelingen op de huizenmarkten zijn hierbij de belangrijkste factoren op het ogenblik. Overheidsprogramma’s zijn goed voor consumentenbestedingen, maar arbeidsmarktgegevens en cijfers over de huizenmarkten in de VS en in Europa wijzen juist op een naderende recessie. Kortom, genoeg argumenten om de laatste maand van dit jaar uiterst voorzichtig te blijven.

De AEX Index op dagbasis

Dat markten een belangrijke grens bereikt hebben is in figuur  goed te zien. Wij hebben een weerstandslijn getrokken langs de toppen van maart en augustus en in de figuur is goed te zien, dat dit punt wederom is bereikt. Er is nog een klein beetje ruimte, 728 is momenteel de grens, maar gelet op het feit dat de bodem van oktober lager ligt dan die van juni en het feit dat de indicatoren in de grafiek allemaal erg overbought zijn en er negatieve divergenties op de loer liggen, moeten beleggers er rekening mee houden dat de kerstrally alweer voorbij is of in elk geval niet veel ruimte meer over heeft aan de bovenkant. Het is tijd om aan de kant te gaan staan!

 

De 10-jaars rente in Europa en de VS

De rente op de kapitaalmarkten heeft enkele mooie weken achter de rug. Maar van een echt toppatroon is nog geen sprake. Het gehele beeld oogt nogal vermoeid, alsof de huidige rally in de obligatiemarkten slechts een tijdelijke adempauze is. Dit stat en valt natuurlijk allemaal met de vraag of de recessie in het Westen, die door de meeste analisten voor 2023 wordt voorzien, diep gaat zijn of niet. Er zijn afgelopen weken verschillende signalen geweest, die erop wijzen, dat deze recessie wel eens vrij mild van aard kan gaan zijn. Daarbij wordt veelal gewezen op de enorme stimuleringspakketten van overheden om de burger te helpen bij het betalen van zijn energierekening. Die krijgt daarmee weer wat ruimte om geld uit te blijven geven aan andere zaken dan allen de energierekening. Tegelijkertijd zullen in 2023 de eerste investeringsprogramma’s van overheden loskomen in het kader van de energietransitie die worden opgetuigd als reactie op de Russische inval in Oekraïne. Maar als die recessie inderdaad mee gaat vallen, dan vervalt de reden voor Centrale Banken om de verhogingen van de korte termijn rente te beperken. En dat is dan weer negatief voor zowel de obligatiemarkten als voor de aandelenmarkten. Het beste scenario dat wij voorzien, is een hernieuwde rentestijging aan de lange kant op korte termijn, waarmee een topproces kan worden ingezet, dat dan el nog enkele maanden kan blijven duren. Het is dus nog steeds te vroeg om meer risico’s te nemen zowel in de aandelenmarkten als in de obligatiemarkten.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Op 0,94 en op 0,92 liggen twee steunpunten, waar de $ nu naar onderweg is. Onder 0,92 kan pas van een einde aan de krachtige opgaande beweging worden gesproken die zich gedurende 2022 heeft afgespeeld. Het echte keerpunt volgt daarna pas bij 0,84. Want het lange termijn correctiekanaal, dat al enkele jaren aan de gang is, vindt zijn steun op dat punt. De stap daarheen zal nog wel enige tijd in beslag nemen, maar beleggers moeten goed beseffen, dat de $ in fundamentele zin nog altijd 20 tot 30% is overgewaardeerd t.o.v. de € en dat daarmee de weg van de minste weerstand in het voordeel van de € en in het nadeel van de $ ligt.

 

De Brent Olie prijs

Voor Brentolie begint het beeld er steeds slechter uit te zien. Er ontwikkelt zich een kopschoudertop, met een neklijn rond US$81 per vat. In dit patroon is de rechter schouder compleet en is de weg omlaag richting deze neklijn al enige tijd geleden ingezet. Als dit patroon bewaarheid wordt, dan kan een doel berekend worden, dat rond US$50 per vat ligt. Daarmee moeten wij ons eerdere doel (de steun van US$61 per vat) zelfs nog naar beneden toe bijstellen. Alle seinen taan op rood voor de prijs van een vat olie!

 

De prijs van een troy ounce Goud

De koers van een troy ounce goud liet enkele weken geleden een prachtige sterke uitbraak omhoog zien uit een dalend kanaaltje dat al enkele maanden in ontwikkeling was. In de afgelopen weken is daar een kleine correctie op gevolgd, die vooral veel weg heeft van een 

wimpeltje, een zogenoemd ‘continuatie-patroon’. Het helpt voor Europese beleggers niet, dat de $ ondertussen sterk daalt, maar in $’s bezien is het patroon voor goud nog steeds bullish.

 

Strategie

Wij wachten nog steeds aan de zijlijn af. En naarmate de markten zich hoger begeven, ontstaat bij ons de neiging om nog meer aandelen te verkopen.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

29 november 2022    15.00   Cijfers over de staat van de Amerikaanse huizenmarkt (Case/Shiller Price Index)

30 november 2022    11.00   Europese inflatiecijfers (HCIP Indices)

30 november 2022    14.30   Consumentenbestedingen VS

30 november 2022    20.00   Publicatie FED’s Beige Book

1 december 2022      14.30   Amerikaanse werkgelegenheidscijfers

2 december 2022      14.30   Nog meer Amerikaanse arbeidsmarktcijfers

5 december 2022      16.00   Amerikaanse cijfers dienstensector

Afgelopen week was het traditionele weekend van “Black Friday”. Dit is een vooral in de VS bepalend weekend voor het succes van veel ondernemingen die producten rechtstreeks aan consumenten verkopen. Over het succes van deze verkoopgekte zullen diverse bedrijven komende weken met berichten komen die mee- maar ook tegen kunnen vallen.

NB

Rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op www.todaysgroup.nl. De volgende uitgave van De Technische Belegger zal 5 december 2022 verschijnen.

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Oude Enghweg 2
1217 JC Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Den Haag
Frankenstraat 26
2582 SL Den Haag
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur