Blog: Krijgen we dan toch weer een crash?

Inleiding:        

De volatiliteit in de markt neemt weer toe. Uitslagen op en neer worden groter en de stemming op de financiële markten slaat nu bijna dagelijks om. Het is tijd om aan de zijlijn stil te gaan zitten, want een crash is in deze fase heel goed mogelijk. Tekenend is de wederopstanding van goud afgelopen week.

 

Krijgen we dan toch weer een crash?

 

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (9 oktober 2022) 647,11

Onze Conclussies:

Korte Termijn Negatief 
Middellange Termijn Negatief
Lange Termijn Correctie

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De enorm toenemende volatiliteit op de aandelenbeurzen belooft voor komende week weinig goeds. De rally die begin van de week markten flink deed opveren, werd afgelopen vrijdagnacht in de VS volledig teniet gedaan. De meeste beurzen in de rest van de wereld, waaronder in Europa, hebben daar nog niet op kunnen reageren, dus maandag zal het wel hommeles worden. Kijkt men alleen naar de weekgrafiek van de Nikkei, dan zou men zelfs kunnen bedenken dat er een nieuwe rally is begonnen. Maar ook hier heeft men de forse tik van afgelopen vrijdag in de VS niet meer meegekregen en moet daar dus nog op gereageerd worden maandagochtend. Het had allemaal te maken met de hoop, die een week geleden de markt in sloop, dat de FED het einde van de cyclus van renteverhogingen naderde.

Als de economie in de VS inderdaad een recessie in gaat, dan is er voor de FED komende maanden minder reden om de rente nog veelvuldig te verhogen, zo redeneerden beleggers. Maar vrijdag werd die hoop de grond in geboord, toen bleek dat de werkgelegenheid in de VS opnieuw was toegenomen en met meer banen, dan de markt had verwacht. En dus is er voor de FED, op basis van deze cijfers, geen reden om te stoppen met het verhogen van de rente en gaat men er dus vanuit, dat er de eerstvolgende vergadering wederom een rente verhoging va 0,75% in het vat zit. Maar ondertussen begint de markt minder liquide te worden. Meer en meer beleggers staan aan de zijlijn en doen niet meer met dit spelletje mee. Het gevolg is grotere uitslagen, een typisch fenomeen dat vlak voor het einde van de meeste bearmarkten plaatsvindt. Het is daarbij heel goed mogelijk, dat wij in de komende twee weken alsnog een crash gaan meemaken, maar die luidt dan wel meteen het einde van de bearmarkt in. En dat betekent, dat de horizon van kleur begint te veranderen, ten goede wel te verstaan!

De AEX Index op dagbasis

AEX Index dag

Figuur 1 laat in feite niets verontrustends zien. Er is een sprong omhoog gemaakt afgelopen maandag. Daarbij is een GAP ontstaan, die vrijdag gesloten werd. Indicatoren draaiden weer mee omlaag, maar ze divergeren nu wel positief. Toch moet men vrezen, dat de markt nu opnieuw een lagere bodem gaat zetten, waarbij het heel goed mogelijk is, dat die bodem uiteindelijk diep en met een flinke snelheid bereikt gaat worden. Het scenario voor een paniekachtig einde van deze bearmarkt is het meest waarschijnlijke, dat dit beeld laat zien. Als de steun rond 631 wordt gebroken, dan is een snelle daling naar 600 niet meer dan logisch. Maar hoe scherper de beweging omlaag, des te groter is ook weer het herstel dat dan volgt. Het is tijd om stil te zitten en niet te bewegen.

 

De 10-jaars rente in Europa en de VS

Even leek het er op, dat de lange rente weer zou gaan dalen. Maar aan het einde van de week, toen de werkgelegenheidscijfers in de VS zichtbaar maakten dat het nog altijd niet zo slecht gaat in de VS, steeg ook de lange rente weer. De hoop, dat de FED komende maand wellicht het tempo van renteverhogingen iets zou kunnen gaan afzwakken werd de bodem ingeslagen. Toch is de weekcandle in de Bund en in de 10-jarige Treasuries niet verkeerd. Hij indiceert, dat een top in de grafieken van de kapitaalmarktrente nabij is. De rentemarkt bevestigt daarmee het beeld van de aandelenmarkten, de ellende is nog niet voorbij, maar we zijn wel dichtbij het keerpunt.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ liet enig herstel zien in de tweede helft van afgelopen week, maar in drie weken tijd is er per saldo toch een mooi toppatroon gevormd. Dit beeld ziet er steeds zwakker uit, waarmee nu long in $’s zitten niet aan te raden valt. Als de $ nogmaals onder pari zakt, dan wordt het zelfs tijd voor put opties (short posities)!

 

De Brent Olie prijs

De prijzen voor een vat Brentolie vloog afgelopen week flink omhoog, maar de prijzen van OPEC-olie deden dat niet. Daarmee moet de prijsstijging van Brentolie vooralsnog gewantrouwd worden. Wij houden nog steeds US$76 per vat Brentolie als koersdoel aan met een waarschijnlijk vervolg naar US$61 per vat.

 

De prijs van een troy ounce Goud

Het begint er meer en meer op te lijken, dat de doorbraak omlaag, onder de steun van US$1.675, een valse is geweest. De koers van een troy ounce goud ligt niet alleen weer boven deze grens, hij raakte afgelopen week ook de dalende trendlijn, die nu als weerstand geldt. Een slotkoers boven US$1.730 per ounce zou wel eens het startschot kunnen betekenen voor een krachtige rally omhoog. Want veel beleggers zitten in deze hoek short of onderwogen en dat is nu een gevaarlijke positie om in te verkeren.

 

Strategie

De markt is in paniek, wij hebben vrijwel overal 20% tot 30% liquiditeiten en een relatief conservatieve mix van aandelen en blijven dus rustig aan de kant staan. Wij bestuderen momenteel de ruil van aandelen Philips in aandelen Atos, een ander tak van sport, maar wel een turn-around, die al in een verder gevorderd stadium is dan die van Philips.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

12 oktober 2022        20.00   Publicatie notulen afgelopen FED-vergadering

13 oktober 2022        10.00   Duitse inflatiecijfers HCIP

13 oktober 2022        14.30   Amerikaanse inflatiecijfers consumentenbestedingen

13 oktober 2022        14.30   Amerikaanse detailhandelsomzetcijfers

13 oktober 2022        16.00   Amerikaanse consumentenvertrouwen

18 oktober 2022          4.00   Chinese cijfers binnenlands bruto product

18 oktober 2022        11.00   Duitse ZEW sentimentcijfers

 

Het cijferseizoen gaat komende week weer van start, in aanvang nog met een beperkt aantal ondernemingen, maar die kunnen wel een toon gaan zetten met vooral veel onduidelijkheid en slagen om de arm over de nabije toekomst, met nog meer onzekerheden tot gevolg.

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: