Blog: Met de nachtkaars het jaar uit?

Met de nachtkaars het jaar uit.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (26 december 2022) 701,08

Inleiding:        

De rentestijging op de obligatiemarkten in het Westen afgelopen week is gevaarlijk en kan gaan zorgen voor een slechte start van 2023. Maar 2022 heeft nog één rustige week tegoed.

Mijn conclusies:

 

Korte Termijn Negatief
Middellange Termijn Negatief
Lange Termijn correctie

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

En weer schrokken beleggers van uitspraken van nu dus de Europese Centrale Bank, maar vervolgens toonden cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en over de Europese en Amerikaanse huizenmarkten, dat de wereld op weg is naar een periode van economische afkoeling. Het is nog altijd niet duidelijk of dit uiteindelijk in een recessie uitmondt, maar het lijkt er op dat de Centrale Banken in het Westen hier wel op aansturen. Ondertussen helpt het niet, dat in China de Covid-pandemie alsnog met volle kracht toeslaat. De Chinese overheid loopt het risico, dat de enorme problemen in ziekenhuizen zich uiteindelijk gaat vertalen in flinke sociale onrust. En dat is niet alleen slecht voor China zelf, het zal ook de situatie in het Westen raken, al was het maar omdat onze economieën meer en meer met elkaar verweven zijn geraakt en de ontrafeling nog maar net is begonnen. Ondertussen is de rente in het westen weer gestegen en dat maakte uiteindelijk, dat de meeste beurzen een zwakke week doormaakten. De Amerikaanse Nasdaq Index en de Japanse Nikkei Index lieten allebei zien, dat het nog lang geen koek en ei is op de aandelenmarkten. Maar voor de laatste dagen van het jaar verwachten wij weinig vuurwerk, er zijn eenvoudigweg te veel spelers op vakantie.

AEX Blog

De AEX Index op dagbasis

Dit beeld wordt bevestigd door de AEX Index. Er is een korte termijn adempauze aan de gang getuige de licht oplopende indicatoren onderin de figuur. Maar er is duidelijk sprake van negatieve divergenties en daarmee is deze opleving eerder een kans om nog wat te verkopen dan een kans om in te stappen. Het zou ons verbazen als de AEX Index daarbij de weerstand van 714 zou overschrijden, eerder gaan wij uit van een rustige laatste week van het jaar, gevolgd door een aanval op de steun rond 686. Er ligt daaronder nog meer steun, maar in het wat grotere beeld (de weekgrafiek die hier niet wordt getoond), past een hernieuwde daling richting 631. Blijft her daarbij, dan kan wel eens een mooie nieuwe grotere rally gaan beginnen, maar voor hetzelfde geld kan uiteindelijk ook die steun gebroken gaan worden en dan lijkt de weg naar nieuwe, lagere dieptepunten alleen nog maar een kwestie van tijd. 2023 lijkt niet goed te gaan beginnen, maar het jaar lijkt komende week vooral als een nachtkaars uit te zullen gaan.

 

De 10-jaars rente in Europa en de VS

De Bund future index, dè obligatie index voor de 10-jaars obligaties van de Duitse staat, heeft een ronduit beroerde week achter de rug. De 10-jaarsrente in Duitsland en daarmee in heel Europa is terug op het hoge niveau van medio oktober van dit jaar. Een dubbele top is nog steeds mogelijk, maar niet erg waarschijnlijk, gezien het feit dat de rentestijging precies op dit hoge niveau de week afsloot. De weekcandle is daarmee een zeer negatieve zwarte candle geworden. Dat kan daarmee alleen nog goed komen als komende week, de laatste week van het jaar, de rente weer flink zakt. Maar ondertussen begon ook de 10-jaars rente in de VS te stijgen. En daar is de stijging nog maar net begonnen, dus veel goeds mag niet verwacht worden op het gebied van de rente. Alle seinen lijken hier op rood te staan.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Ook de oplopende trend op 0,94 bleek onvoldoende steun te kunnen bieden. En daarmee komen we dichtbij het meest belangrijke steunpunt van dit moment, 0,92. Gezien het feit dat zich in de hele weg omlaag van de afgelopen paar maanden geen enkele noemenswaardige adempauze heeft voorgedaan moet nu toch wel enige rust verwacht gaan worden. 0,92 kan best nog bereikt worden, maar een beweging tussen dat punt en 0,95 heen en weer gedurende enkele weken zou heel gezond zijn.

 

De Brent Olie prijs

Afgelopen week ging de prijs van een vat Brentolie toch weer omhoog, waarmee de neklijn van de kopschoudertop in Brentolie opnieuw ongebroken bleef. In de OPEC Olie Index is geen sprake van bodemvorming, dus ook de huidige opleving is wat ons betreft geen reden om al aan instappen te denken. Wij gaan daarmee nog steeds uit van een doorbaak omlaag met een uiteindelijk koersdoel van minstens US$61 per vat. Maar aan de houdbaarheid van de kopschoudertop Als patroon beginnen wij wel te twijfelen, de ontwikkeling van het patroon neemt veel te veel tijd in beslag. Toch past dit allemaal wel in de zich langzaam maar zeker manifesterende wereldwijde aankomende recessie. Een recessie is niet goed voor de vraag naar olie en dat moet toch echt prijsdrukkend werken.

 

De prijs van een troy ounce Goud

Ook hier dient zich een volgende correctie omlaag aan, maar deze is nog niet gevaarlijk. Het beeld bij goud, zowel in $ als in € lijkt meer op dat van een fase waarin kracht wordt opgebouwd voor een flinke opwaartse rally. En in die fase kunnen we op korte termijn weer iets omlaag. Het is daarmee nog altijd afwachten geblazen wat goud betreft. US$1.800 per ounce is de te doorbreken grens aan de bovenkant, steun wordt gevonden rond US$1.675 per troy ounce.

 

Strategie

Opnieuw hebben wij enkele posities opgeruimd, dit keer zijn het de aandelen Valeo die werden verkocht (in de Europa Selector) evenals de aandelen in de Compania financiaria de Alba, een Spaanse houdstermaatschappij. Ons vertrouwen in deze fase van de aandelenmarkten is niet erg groot.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

4 januari 2023           16.00   Amerikaanse cijfers over de orders in de industrie

4 januari 2023           20.00   Publicatie notulen van de FED-vergadering van december

5 januari 2023           14.30   Werkgelegenheidscijfers VS (vielen afgelopen week tegen!)

 

De laatste week van het jaar is altijd een zeer rustige week. Weinig nieuws, veel handelaren die van een welverdiende korte vakantie genieten en veel beleggers die eveneens met ander dingen dan de beurs bezig zijn.

 

Wij wensen u in elk geval vanaf deze plaats een goed jaareinde en een gelukkig nieuwjaar toe.

Rondom het begin van iedere maand zal er geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. De volgende uitgave van De Technische Belegger zal 9 januari 2023 verschijnen.

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: