Blog: Mis ik de rally in de AEX Index?

lettergrootte
Deze blog is op persoonlijke titel, Den Haag, 16 januari 2023, Gijsbrecht K. van Dommelen

Mis ik de rally in de AEX Index?

Inleiding: 

De AEX Index en de EuroStoxx 50 Index hebben allebei een prachtige start van het nieuw jaar achter de rug. Maar zij ogen beiden ook behoorlijk 'overbought' op de korte termijn. Bovendien doen veel andere grotere, met name Amerikaanse indices helemaal niet zo krachtig mee met deze rally. Het maakt het geheel vooral gevaarlijk. U hoeft helemaal geen haast te hebben met instappen.

Slotkoers van de AEX Index op het moment van schrijven (16 januari 2023) 748,04 (slot vrijdag)

Korte termijn positief
Middellange termijn negatief
Lange termijn correctie

Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Het aantal analisten dat een recessie voorspelt in de VS in de tweede helft van dit jaar neemt almaar toe. Vanochtend was het de beurt aan een strateeg van het Zwitserse UBS die waarschuwde dat het normaliserende beleid van de FED onmogelijk tot een zachte landing kan leiden maar juist een steviger soort recessie gaat afdwingen bij onze partners aan de andere kant van de Atlantische oceaan. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat de FED dan tegen die tijd niet meer om renteverlagingen heen zal kunnen, maar analisten zien tegelijkertijd ook nog niet een einde komen aan de renteverhogingen door de FED en de ECB op de korte termijn.

Daarenboven gaan analisten er steeds meer vanuit, dat een recessie in Europa desondanks zelfs vermeden kan worden. En dat levert een spagaat op. Moet je nu in rentegevoelige waarde-aandelen (big tech) beleggen, in rentegevoelige aandelen (banken en verzekeraars) of juist in meer cyclische productiebedrijven en in waarde-aandelen? Getuige de kracht van de EuroStoxx 50 Index en de AEX Index (waar banken en diep cyclische semiconductor ondernemingen relatief zwaar in vertegenwoordigd zijn) favoriseren beleggers in Europa het scenario van een blijvend hogere rente en een op zijn slechtst milde recessie in de VS.

Dat de rente op de obligatiemarkten ondertussen daalt is dan vreemd, maar kan worden uitgelegd als een tijdelijke adempauze. Want die daling stelt nog niet zoveel voor. Dat ondertussen de yield curve almaar vlakker wordt ontgaat beleggers kennelijk ook, want dat zou juist slecht voor banken moeten zijn. Die leven immers van het verschil tussen de doorgaans lagere korte rente op spaartegoeden en de doorgaans hogere rente op bijvoorbeeld hypotheken. En een wereldwijde recessie kan toch moeilijk als positief voor de vraag naar chips gezien worden. Dit verklaart ondertussen allemaal wel de relatief zwakke ontwikkeling van de Nasdaq 100 Index. Die blijft dit jaar tot op heden flink achter bij de AEX Index. Het maakt de koersstijging van onze Nederlandse hoofdindex uiterst verdacht en gevaarlijk.

AEX

De vraag of wij de rally missen is daarom sterk van het moment waarop de vraag gesteld wordt afhankelijk. Kijkend naar figuur 1 zou men kunnen denken, dat een relatief groot saldo liquiditeiten, zoals wij dat momenteel aanhouden voor onze klanten, te conservatief is. En inderdaad, wij lopen enkele procentpunten achter op de AEX Index dit jaar. Maar de indicatoren in de grafiek ogen allemaal erg 'overbought' en vragen minstens om het afzwakken van het stijgingstempo. Een korte termijn reactie zou in deze figuur vooral positief uitgelegd kunnen worden. Feit is dat deze rally sinds het dieptepunt van oktober al een aardig eind op weg is en een correctie van een grotere orde alweer op de loer ligt. Dit is duidelijk niet het moment om flink inkopen te doen op de aandelenmarkten, ook niet als dat nog even voor een groeiende achterstand zal zorgen.

 

De 10-jaars rente in Europa en de VS

Afgelopen week is de rente in Europa en in de VS op de obligatiemarkten weer iets gezakt. De Bund future index steeg nog iets maar raakte daarbij een korte termijn dalende trendlijn en viel prompt weer terug. De Amerikaanse 10-jarige Treasury Index steeg ook iets, maar viel stil net onder de vorige korte termijn top. Er viel daarmee ook afgelopen week weer geen definitieve beslissing en het wachten op een duidelijke richting blijft dus voortgaan. Ondertussen naderen we de volgende renteveranderingen in de VS en n Europa met daaraan voorafgaand opnieuw de onzekerheid over hoeveel de rente dit keer verhoogd gaat worden. Algemeen wordt uitgegaan van 0,25% in de VS en misschien nog 0,50% in Europa. Belangrijker gaat daarom zijn wat de heer Powell en mevrouw Lagarde vervolgens in hun toelichting zeggen. Is het voorbij of gaan we verder omhoog en zo ja hoeveel dan? Geduld is hier dus wederom het devies.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

En ondertussen zakt de $ almaar verder. Vrijdag bereikte de $ de volgende, dit keer zeer belangrijke steun op 0,92 en vanochtend lijkt die grens alweer gebroken te zijn. Dit moet nog wel op de weekgrafieken bevestigd worden, maar als de $ deze week niet herstelt, dan komt de volgende fors lagere steun in het vizier op 0,84, een daling van nog eens 8 cent!

 

De Brent Olie prijs

De olieprijzen herstelden vorige week enigszins, maar het herstel mag geen naam hebben en vond plaats binnen een almaar smaller wordende marge. Voor Brent is de te nemen grens aan de onderkant US$77 en aan de bovenkant US$95 per vat. Daartussen betekent elke beweging in feite niets. Ons koersdoel blijft vooralsnog US$61 per vat.

 

De prijs van een troy ounce Goud

In $’s gemeten nadert de prijs van een troy ounce Goud nu de top uit 2022 (vlak onder US$2.250). In € gemeten is de koers nu aangekomen tegen de weerstand, die samenvalt met de top uit 2020. Een adempauze op dit punt is niet geheel onlogisch. Toch moet men er vanuit gaan dat de goudprijzen in de wereld verder gaan oplopen. Vorige week kwamen de Centrale Banken van Zwitserland en België met cijfers waarbij beide indiceerden, dat er mogelijk een herkapitalisatie aan zit te komen. Dat betekent dat de nationale overheden van Zwitserland en België miljarden aan nieuw kapitaal moeten gaan storten in het vermogen van deze centrale banken. De argument is te vinden bij de enorme verliezen die deze banken leiden op de aangekocht obligatieportefeuilles door de fors stijgende rente. Die verliezen zijn zo groot, dat het eigen vermogen van de centrale banken dreigt te verdwijnen. Dit is een probleem dat zich bij veel meer centrale banken inde wereld gaat voordoen en dat kan het vertrouwen in deze centrale banken dusdanig aantasten, dat velen zich gedwongen gaan voelen om meer goud op de balans te zetten.

Strategie

Wij blijven voorzichtig in deze markt maar hebben vanochtend wel aandelen EasyJet aangekocht in de Europa Selector-portefeuilles.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

17 januari 2023         11.00   ZEW Economisch sentiment Eurozone

18 januari 2023         04.00   Rentebesluit Japanse Centrale Bank

18 januari 2023         11.00   Europese inflatiecijfers HCIP

18 januari 2023         14.30   Amerikaanse detailhandelscijfers (consumentenbestedingen)

18 januari 2023         20.00   Publicatie Beige Book van de Amerikaanse Centrale Bank (FED)

19 januari 2023         14.30   Cijfers Amerikaanse huizen- en arbeidsmarkten

25 januari 2023         10.00   IFO-cijfers zakelijk klimaat Duitsland (producentenvertrouwen)

 

Het World Economic forum is in Davos van start gegaan. Een enkele keer kan dat tot bijzondere aankondigingen leiden die van invloed kunnen zijn op financiële markten en dan meestal een verrassing zijn met soms scherpe uitslagen tot gevolg. Daarnaast is het cijferseizoen weer losgebarsten.

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Oude Enghweg 2
1217 JC Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Den Haag
Frankenstraat 26
2582 SL Den Haag
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur